Na voňavé langoše nemusíte chodit jen v létě ke stánku. Můžete si je snadno vyrobit i doma. A bez kynutí. Za pomoci kefíru, jedlé sody a Láďova receptu budou hotové raz dva.
Kde se vzaly langoše?
Placky z kynutého těsta natřené kečupem, česnekem a posypané sýrem – langoše, které si v létě můžete koupit u mnoha stánků, určitě znáte. Pochází z Maďarska, odkud se rozšířil i do okolních států. Pekly se původně z chlebového těsta. Pekly se nad ohněm a sloužily jako snídaně. V zemi svého původu se tradičně jí se zakysanou smetanou, na kterou se přidává lečo, sýr nebo uzeninu. Na sladkou verzi potom přijde kromě smetany ještě med, ovoce nebo marmeláda či čokoláda.
Proč mít kefír v kuchyni?
Kefír se vyrábí ze zkvašeného mléka, který by neměl ve vaší lednici chybět. Je totiž plný tělu prospěšných látek.
- Posiluje imunitu a zvyšuje obranyschopnost.
- Reguluje krevní tlak, působí pozitivně na srdce i celý oběhový systém, snižuje hladinu cholesterolu.
- Pomáhá při ekzémech i dalších kožních onemocněních.
- Podpoří i vylučovací a trávicí soustavu, obnovuje střevní mikroflóru.
- A spektrum jeho působení je ještě mnohem širší.
Využijete ho nejen k přímé konzumaci, ale také při vaření nebo pečení. Můžete z něj vyrobit čerstvý sýr, kefírovou smetanu (zakysanou), kefírové máslo, vytvoříte z něj dresinky a dipy ochucené podle vaší chuti nebo marinády, díky kterým bude maso křehčí. Můžete ho přidávat při pečení do těsta na chleba, lívance nebo palačinky. Kyselý kefír totiž pomáhá rozkládat lepek v mouce, vytváří vzduchové bublinky a podporuje tak správné vykynutí a vláčnost a nadýchanost pečiva.
Suroviny na langoše bez kynutí
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek kefíru
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce oleje
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky jedlé sody
K podávání:
- kečup
- sýr
- česnek
Hladkou mouku smíchejte se sodou. Ta nahradí droždí a nemusíte čekat, než těsto vykyne.
Pak přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
Těsto si nakrájejte na 4 stejné díly.
Z každého ručně vytvarujte placku. Uprostřed do ní můžete udělat zářezy, aby se langoš hezky usmažil z obou stran a moc se nenafukoval.
Na pánvi rozpalte silnější vrstvu oleje nebo sádla. Použít můžete taky friťák. Langoše vkládejte do rozpáleného oleje. Nenasáknou potom při smažení tolik oleje.
Až bude spodní strana dozlatova, placku otočte a dosmažte ještě z druhé strany.
Na závěr potřete kečupem, můžete přidat i prolisovaný česnek a posypte pěknou vrstvou sýra.
Zbylo vám ještě místo na moučník?
Publikováno: 29. 5. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová