reklama

Kopřivový sirup je vynikajícím přírodním prostředkem

Kopřiva dvoudomá je zázračná bylina hojně využívaná v léčitelství i farmacii. Vyrábějí se z ní léky, doplňky stravy a široké využití nachází i v domácím léčitelství. Na jaře, kdy mají rostliny největší sílu, se sbírají mladé výhonky lodyh, v létě pak kořen obsahující značné množství léčivých látek. Z čerstvých lodyh a listů se připravují čaje, šťávy, sirupy, hojně se kopřiva také používá v kuchyni.

i (Zdroj: Depositphotos)
Z čerstvých kopřiv si můžeme vyrobit sirup nebo si bylinu nasušit (Zdroj: Depositphotos)

Kde sbírat kopřivy

Pokud jste se rozhodli vyrazit na kopřivy a vyrobit si sirup, sbírejte rostliny výhradně v čisté přírodě, v prostředí vzdáleném od silnic a polí, která jsou chemicky hnojena. Trhejte mladé výhonky rostlin, které obsahují nejvíce účinných a zdraví prospěšných látek. Na sběr je vhodné použít rukavice a nůžky a byliny sbírat nejlépe do košíku, aby se nezapařily.

Kopřivy natrhané v míse
i (Zdroj: Depositphotos)
Sbíráme mladé výhonky rostlin, které obsahují nejvíce účinných látek

Zdravý sirup

Sirup z čerstvých kopřiv pomáhá čistit organismus, přispívá k dobrému trávení, posiluje imunitu a činnost vnitřních orgánů. Čistí žlučovody, močové cesty, snižuje krevní tlak, zlepšuje látkovou výměnu, posiluje žaludek, játra a má mnoho dalších významných účinků pro náš organismus. Lze ho užívat samostatně po lžičkách nebo do čaje, případně do různých osvěžujících nápojů nebo pokrmů. Vyrobit si ho můžete i do zásoby a užívat ho průběžně po celý rok.

Sirup v lahvi, kopřivy
i (Zdroj: Depositphotos)
Sirupy ze zelených bylin lze vyrábět horkou i studenou cestou

Recepty na výrobu sirupu

Na výrobu bylinných sirupů existuje řada receptů. Z kopřiv lze připravit kvalitní sirup i vařením, neboť látky obsažené v zelených rostlinách nejsou tolik citlivé na teplo. Můžeme ho ale zpracovat i za studena. Většina sirupů vyrobená z čerstvých bylin je chuťově výraznější a zachovává si všechny účinné látky. 

Výroba sirupu za studena

Čerstvé listy kopřivy propláchněte ve vodě a odšťavněte nebo je v mlýnku rozemelte a nechte vytéct do misky šťávu. Podle množství šťávy pak přidejte krystalový nebo třtinový cukr. Na 200 ml šťávy, přidejte 200 g cukru. Směs pak mírně zahřívejte a míchejte, až se cukr rozpustí a sirup zhoustne. Nalijte ho do čistých, suchých lahví, zavíčkujte a uložte do chladu. V této podobě by se měl uchovat i několik měsíců.

Odvar, med
i (Zdroj: Depositphotos)
Ze sirupu si můžeme připravit čaj, když jednu lžičku sirupu přelijeme převařenou vodou

Druhý způsob výroby za studena

Kopřivu nechte nejlépe 24 hodin v převařené vodě macerovat. Poté macerát rozmixujte nebo přepasírujte. V jiném hrnci svařte cukr s vodou a vychlazený roztok promíchejte s kopřivou. Pro konzervaci můžete použít šťávu z citronů. Pak nalijte do sklenic, uzavřete a uložte v chladu.  

Citron, sirup
i (Zdroj: Depositphotos)
Kopřivový sirup obsahuje mnoho látek prospěšných pro náš organismus

V sirupu je zachováno množství prospěšných látek

Kopřiva ve formě sirupu nachází široké uplatnění při léčbě různých nemocí. Sirup můžeme použít i k přípravě některých pokrmů. Bylina i sirup obsahují množství vitamínů skupiny A, C, B, K, karotenoidy, vápník, hořčík, fosfor, železo, síru, draslík, jód, křemík, sodík, nenasycené mastné kyseliny, kyselinu křemičitou a minerální soli draslíku a vápníku a další zdraví prospěšné látky.

Sirup v lahvích
i (Zdroj: Depositphotos)
Foto: V domácích sirupech je mnoho zdraví prospěšných látek

Upozornění na nežádoucí účinky kopřivy

Jakoukoli bylinu, kterou se rozhodnete užívat, nejprve vyzkoušejte. V případě, že užíváte léky, poraďte se s lékařem. Většinu bylin totiž není vhodné kombinovat s farmaky, mohou způsobit alergickou reakci. Navíc, lidé užívající léky na ředění krve, například Warfarin, nemohou kopřivu užívat vůbec, kvůli vysokému obsahu vitaminu K, který snižuje účinky léků na ředění krve. Kopřivu také nelze užívat dlouhodobě.

Nebojte se přírodní kosmetiky

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 29. 5. 2021, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová