Šampony a mýdla nabízená v obchodech vám někdy prostě nevyhovují, a tak máte chuť připravit si doma kosmetiku vlastní? Není to tak složité, jak by se na první pohled zdálo. Vyzkoušejme si spolu metodu tzv. za studena.
Receptury s ověřeným množstvím a poměry surovin můžeme dnes najít v knihách i na internetu. Pro výrobu kvalitního mýdla je dobré si zjistit co nejvíce informací a hlavně zkoušet vlastní postup, dokud výsledné mýdlo není takové, jak chceme. Pokud si recepturu sestavujeme sami a chceme mít jistotu správného pH mýdel, raději přepočítáme množství louhu podle druhu a množství surovin. Podle použitých surovin si můžeme připravit šampon nebo mýdlo. Do šamponu vybíráme tuky a oleje, které v mýdle více pění a jsou vhodnější pro péči o vlasy.
Suroviny
Nejprve si nachystáme všechno potřebné náčiní a připravíme všechny suroviny. Oleje, tuky, vodu, hydroxid sodný, bylinky. Základní tuky a oleje, které se nejčastěji používají do mýdel, jsou:
- olivový olej
- kokosový olej
- palmový olej
- dále lze přidávat i avokádový, mandlový, meruňkový, rýžový, pšeničný, kmínový, slunečnicový…
Jak na to
1. krok
Příprava formy
Vyložíme si dřevěnou formu nejlépe pečicím papírem, aby se nám mýdlo lépe vyklápělo. Lze použít i silikonovou formu.
2. krok
Příprava roztoku NaOH
Do nádobky si na váze odvážíme hydroxid sodný, a do jiné, nejlépe nerezové nádoby si odvážíme destilovanou vodu. Hydroxid sodný (NaOH) za použití rukavic a také ochranných brýlí pomalu vmícháváme do vody. Pozor, nikdy ne naopak, nikdy nelijeme vodu na hydroxid! Poté mícháme, dokud se všechen pevný NaOH nerozpustí. Při tomto procesu se roztok přirozenou reakcí zahřeje až na 90 °C, což je několik sekund až minut doprovázeno výpary, které je nebezpečné dýchat. Provádějme raději venku či pod odsáváním. Tento námi připravený roztok pak průběžně teploměrem kontrolujeme, dokud se jeho teplota neustálí na teplotu, kterou požadujeme.
3. krok
Příprava olejů a tuků
Mezitím si odvážíme tuky a oleje. Pevné tuky necháme rozpustit na mírném ohni v hrnci a do nich přidáme i tekuté oleje. Poměry olejů a tuků záleží na každém výrobci, typu použitého tuku a oleje a na tom, jaké chcete vyrobit mýdlo. Pokud chcete tvrdé – více tuhých tuků, měkké – více tekutých olejů.
4. krok
Smíchání vodní a olejové fáze (tzv. zmýdelnění)
Když jsou jak vodní fáze (tzv. louh sodný), tak oleje vychladlé na přibližně stejnou teplotu, pomalu vmícháme louh sodný (tj. vodní fázi) do hrnce s oleji (ne naopak). Poté za stálého míchání dochází ke zmýdelnění, oleje mění barvu a strukturu, směs začíná houstnout. Tuto směs mícháme do té doby, než zhoustne do požadované hustoty. Doporučuje se míchat do tzv. stopy, kdy lze na hladině pozorovat stopu po vařečce, míchejte, dokud nebude směs kompaktní, připomínající puding. Proces zmýdelnění může trvat několik sekund až několik minut, záleží na receptuře, kterou jsme zvolili.
5. krok
Barva, vůně
Pokud je směs hustá, můžeme přidat do mýdla připravené bylinky, které nám mohou mýdlo šetrně obarvit, a esenciální oleje pro vůni. Přidávat se samozřejmě nemusí, ale pokud chceme mít mýdlo opravdu kvalitně voňavé, volíme 100% přírodní esenciální oleje.
6. krok
Lití do formy
Nyní je již mýdlo hotové a můžeme jej nalít do formy. Formu přikryjeme, aby držela teplo. Mýdlo prochází tzv. gelovou fází, tvrdne. Mýdlo necháme ve formě cca 24 hodin i déle, dokud nebude dostatečně tvrdé na krájení.
7. krok
Krájení a sušení
Přibližně po 24 hodinách mýdlo vyklopíme a krájíme. Necháme ho na dobře větraném místě sušit cca 3–5 týdnů, dokud zcela "neuzraje" a nezmění své vyšší pH, na pH okolo 7–9. Hydroxid sodný beze zbytku zreaguje a z mýdla se zcela vytratí.
8. krok
Máme hotovo
Takto usušené mýdlo můžeme oříznout, ozdobit a zabalit, případně rovnou použít na mytí.
Více na Fler.cz/mydlarna-s-iva
Publikováno: 16. 8. 2017, Autor: Fler.cz , Profil autora: Fler.cz