reklama

Lehký jarní bramborový salát se zálivkou

Bramborový salát je jednou ze stálic na našich stolech při slavnostních pokrmech. Zejména Vánoce, Velikonoce a různé rodinné oslavy se bez bramborového salátu neobejdou. A protože každá rodina přísahá na ten svůj jedinečný bramborový salát, nabízíme vám do sbírky ještě jeden z velké rodiny bramborových salátů. Vyzkoušejte jarní bramborový salát s lehkou zálivkou a lososem.

Lehký jarní bramborový salát se zálivkou (Zdroj: Prima DOMA)

Jarní bramborový salát se zálivkou

Bramborový salát je stálicí mezi našimi slavnostními pokrmy a podáváme jej nejčastěji v kombinaci se smaženým vepřovým nebo kuřecím řízkem. Variant na toto téma je opravdu mnoho. My vám nabízíme další z variant, kterou je jarní bramborový salát se zálivkou a masem z lososa. Nezapomeňte si k vaření vzít dobrý a kvalitní nůž, který vám ušetří spoustu práce.

Nože
Na krájení potravin použijte kvalitní kuchyňský nůž (Zdroj: Prima DOMA)

Co budeme potřebovat:

  • salátové brambory
  • filet z lososa
  • medvědí česnek
  • citron
  • olivový olej
  • dijonskou hořčici
  • vinný ocet
  • sůl
  • pepř

Nejprve klasickým způsobem uvaříme brambory ve slupce. Snažíme se vybírat stejně velké brambory, aby se stejnoměrně provařily. Brambory budou vařené asi za 20 minut. Než se brambory uvaří, připravíme si zálivku z olivového oleje, dijonské hořčice a vinného octa.

Zálivka
Z tekutých ingrediencí vykouzlete lehkou zálivku (Zdroj: Prima DOMA)

Zálivka:

  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice

Všechny tyto ingredience smícháme metličkou, vytvoříme tekutou směs, osolíme a opepříme a na závěr do zálivky přidáme najemno nakrájený medvědí česnek. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Na loupání použijte malý nůž na loupání zeleniny, se kterým se díky jeho velikosti neříznete. 

Loupání
Vařené brambory oloupejte (Zdroj: Prima DOMA)

Brambory dáme do mísy, zalijeme připravenou zálivkou a dobře promícháme.

Míchání
Promíchejte brambory s česnekovou zálivkou (Zdroj: Prima DOMA)

Nakonec připravíme lososa. Je dobré, pokud používáme čerstvé a kvalitní suroviny, které obsahují spoustu tělu prospěšných látek a jsou nutričně výživné. Pokud budete lososa filetovat doma sami, mějte na paměti, že budete potřebovat ostrý a kvalitní filetovací nůž. Nůž před použitím dobře naostřete pomocí ručního brousku. Z lososa odřízneme kůži. Filet budeme opékat na pánvi a kůže by nám kazila chuť. Na pánev dejte jen zcela malé množství oleje a lososa zprudka opečte. Opečený filet nakrájejte na menší kousky a vložte kousky do bramborového salátového základu. 

Filetovací nůž Fiskars
Filetovací nůž Fiskars Functional Form ™ je navržený pro pohodlné používání a snadnou údržbu (Zdroj: Fiskars)
Losos
Lososa upečte zprudka na pánvi (Zdroj: Prima DOMA)

Do hotového jarního bramborového salátu pak nůžkami na potraviny nastříhejte jarní bylinky nebo jarní květiny, které jsou jedlé. Hodí se nejen čerstvý kopr, pažitka nebo kudrnatá petrželka, ale také třeba miniviolky, jejichž květy působí afrodiziakálně nebo mladé pampelišky, které čistí organismus.

Salát
Hotový salát dozdobte jarními bylinkami nebo jedlými květinami (Zdroj: Prima DOMA)

Medvědí česnek

Tato ryze jarní bylina je nápadná svými hladkými kapkovitými listy a drobnými bílými květy. Dávejte při jeho sběru velký pozor, abyste medvědí česnek nezaměnili s prudce jedovatým ocúnem nebo konvalinkou. Medvědí česnek poznáte podle výrazné česnekové vůně. Roste ve volné přírodě, ale lze jej úspěšně pěstovat i na zahrádkách nebo v truhlíku za oknem.

Medvědí česnek je výborné přírodní antibiotikum, obsahuje vysoký podíl vitamínu C, a kromě jiného je ideálním podpůrným prostředkem pro náš nervový systém. Dále napomáhá regeneraci imunitního systému, je prevencí proti chřipkovým onemocněním, podporuje činnost srdce a snižuje krevní tlak. Je detoxikační, je obranou proti plísním, a také podporuje zdravou činnost močového ústrojí. 

Medvědí česnek
Medvědí česnek je zásobárnou vitamínů a zdraví prospěšných látek (Zdroj: Prima DOMA)

A co dezert, nebude? Bude! Skvělé lehké ananasové carpaccio

Publikováno: 26. 5. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová