Máte rádi čerstvý sýr nebo tvaroh? Pak si ho neváhejte vyrobit sami! Jednoduše, rychle a pokaždé třeba trochu jinak. Základní recept, který můžete upravovat na mnoho způsobů, vás nikdy nepřestane bavit.
Syrovátka
Syrovátka, tedy tekutina, která vám zbude po výrobě žervé nebo tvarohu, je takový malý zázrak s mnoha prospěšnými účinky. Rozhodně ji nevylévejte.
- obsahuje vitamíny skupiny B, C a E
- najdete v ní také minerální látky – hořčík, vápník, draslík, sodík a zinek krom toho také bílkoviny, vlákninu a laktózu
- díky obsaženým látkám pomáhá s hubnutím a tvorbou svalové hmoty
- detoxikuje organismus
- přispívá k dobrému trávení – působí jako prebiotikum, které prospívá střevním bakteriím.
- je účinná na ekzémy a akné
- reguluje krevní tlak
- snižuje hladinu špatného cholesterolu.
Domácí žervé
Budete potřebovat:
- 200 g bílého jogurtu
- 100 g zakysané smetany
- špetka soli
- podle chuti česnek, pažitku nebo cokoli, co máte rádi
Postup je velmi jednoduchý - jogurt se smetanou promíchejte a přidejte sůl podle chuti. Do sklenice nebo na misku položte plátno (nebo třeba utěrku, látkovou plenu). Kolem hrdla ji můžete uchytit gumičkou. Do ní dejte směs jogurtu a smetany, zavřete víčkem a nechte vykapat přes noc. Ideální je pokojová teplota. V lednici to bude trvat déle. Plátno se nesmí vykapané tekutiny dotýkat.
Z plátna potom přendejte do misky. Můžete teď přidat bylinky nebo jiné ochucovadlo. Vykapanou syrovátku můžete použít dál.
Domácí tvaroh
Stejně pohodlně jako žervé si můžete vyrobit vlastní domácí tvaroh. I na něj budete potřebovat jen minimum ingrediencí.
- čerstvé mléko, které necháte zkysnout (ne krabicové)
- případně šťáva z citronu, kyselina citronová, ocet
Na tvaroh budete potřebovat kyselé mléko. Mělo by být pasterizované. Pokud ho máte přímo od krávy neošetřené, pasterizujte si ho sami. Stačí zahřívat na teplotu 70 – 75 °C 15-30 minut a nechat vychladnout. Následně ho nechte zkysnout. Můžete tomu nechat volný průběh a nechat ho stát při pokojové teplotě zhruba dva dny (nesmí zkysnout v ledničce. Tvaroh by byl potom hořký). Případně to můžete uspíšit a na litr mléka přidat 1 polévkovou lžíci citronové šťávy, octa nebo lžičku kyseliny citronové. Bude pak mít konzistenci jako kefír.
Zkyslé mléko dejte v hrnci na sporák a pomalu zahřívejte. Čím vyšší bude teplota, tím bude tvaroh sušší. Pro měkký tvaroh stačí teplota cca 40 °C, tvrdý získáte při teplotě kolem 60 °C. Během ohřívání se tvaroh vysráží. Do cedníku si dejte kousek plátna a sceďte přes něj. Nechte vykapat.
Odkapanou tekutinu – syrovátku použijte. Hotový tvaroh můžete použít naslano i nasladko, stačí do něj přimíchat česnek, bylinky nebo dát na ovocné knedlíky.
A na co namazat? Co třeba domácí chléb?
Publikováno: 21. 5. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová