reklama

Domácí žervé nebo tvaroh – vyrobte si je doma rychle a levně

Máte rádi čerstvý sýr nebo tvaroh? Pak si ho neváhejte vyrobit sami! Jednoduše, rychle a pokaždé třeba trochu jinak. Základní recept, který můžete upravovat na mnoho způsobů, vás nikdy nepřestane bavit.

Vyrobte si lahodný domácí sýr nebo tvaroh (Zdroj: Depositphotos)

Syrovátka

Syrovátka, tedy tekutina, která vám zbude po výrobě žervé nebo tvarohu, je takový malý zázrak s mnoha prospěšnými účinky. Rozhodně ji nevylévejte.

  • obsahuje vitamíny skupiny B, C a E
  • najdete v ní také minerální látky – hořčík, vápník, draslík, sodík a zinek krom toho také bílkoviny, vlákninu a laktózu
  • díky obsaženým látkám pomáhá s hubnutím a tvorbou svalové hmoty
  • detoxikuje organismus
  • přispívá k dobrému trávení – působí jako prebiotikum, které prospívá střevním bakteriím.
  • je účinná na ekzémy a akné
  • reguluje krevní tlak
  • snižuje hladinu špatného cholesterolu.

Domácí žervé

Budete potřebovat:

  • 200 g bílého jogurtu
  • 100 g zakysané smetany
  • špetka soli
  • podle chuti česnek, pažitku nebo cokoli, co máte rádi
Suroviny na žervé
Příprava na domácí žervé (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Postup je velmi jednoduchý - jogurt se smetanou promíchejte a přidejte sůl podle chuti. Do sklenice nebo na misku položte plátno (nebo třeba utěrku, látkovou plenu). Kolem hrdla ji můžete uchytit gumičkou. Do ní dejte směs jogurtu a smetany, zavřete víčkem a nechte vykapat přes noc. Ideální je pokojová teplota. V lednici to bude trvat déle. Plátno se nesmí vykapané tekutiny dotýkat.

Smíchané ingredience, sůl
Jogurt se smetanou promíchejte a přidejte sůl podle chuti (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Žervé, vykapání
Směs jogurtu a smetany zavřete víčkem a nechte vykapat (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Z plátna potom přendejte do misky. Můžete teď přidat bylinky nebo jiné ochucovadlo. Vykapanou syrovátku můžete použít dál.

Žervé
Domácí žervé zachutná každému (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Domácí tvaroh

Stejně pohodlně jako žervé si můžete vyrobit vlastní domácí tvaroh. I na něj budete potřebovat jen minimum ingrediencí.

  • čerstvé mléko, které necháte zkysnout (ne krabicové)
  • případně šťáva z citronu, kyselina citronová, ocet
Zkyslé mléko na domácí tvaroh
I domácí tvaroh bude hračkou (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Na tvaroh budete potřebovat kyselé mléko. Mělo by být pasterizované. Pokud ho máte přímo od krávy neošetřené, pasterizujte si ho sami. Stačí zahřívat na teplotu 70 – 75 °C 15-30 minut a nechat vychladnout. Následně ho nechte zkysnout. Můžete tomu nechat volný průběh a nechat ho stát při pokojové teplotě zhruba dva dny (nesmí zkysnout v ledničce. Tvaroh by byl potom hořký). Případně to můžete uspíšit a na litr mléka přidat 1 polévkovou lžíci citronové šťávy, octa nebo lžičku kyseliny citronové. Bude pak mít konzistenci jako kefír.

Kysání v hrnci
Nechte zkysnout mléko (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Zkyslé mléko dejte v hrnci na sporák a pomalu zahřívejte. Čím vyšší bude teplota, tím bude tvaroh sušší. Pro měkký tvaroh stačí teplota cca 40 °C, tvrdý získáte při teplotě kolem 60 °C. Během ohřívání se tvaroh vysráží. Do cedníku si dejte kousek plátna a sceďte přes něj.  Nechte vykapat.

Plátno v cedníku
Do cedníku si dejte kousek plátna a sceďte přes něj (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Odkapanou tekutinu – syrovátku použijte. Hotový tvaroh můžete použít naslano i nasladko, stačí do něj přimíchat česnek, bylinky nebo dát na ovocné knedlíky.

Tvaroh v misce
Hotový tvaroh můžete použít naslano i nasladko (Zdroj: Lenka Tajbrová)

A na co namazat? Co třeba domácí chléb?

Publikováno: 21. 5. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová