Máte rádi čerstvý sýr nebo tvaroh? Pak si ho neváhejte vyrobit sami! Jednoduše, rychle a pokaždé třeba trochu jinak. Základní recept, který můžete upravovat na mnoho způsobů, vás nikdy nepřestane bavit.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/0c/f5/column/0cf55265d22ecf653d9f6e2b250e74e3_depositphotos_37071515_l-2015.jpg)
Syrovátka
Syrovátka, tedy tekutina, která vám zbude po výrobě žervé nebo tvarohu, je takový malý zázrak s mnoha prospěšnými účinky. Rozhodně ji nevylévejte.
- obsahuje vitamíny skupiny B, C a E
- najdete v ní také minerální látky – hořčík, vápník, draslík, sodík a zinek krom toho také bílkoviny, vlákninu a laktózu
- díky obsaženým látkám pomáhá s hubnutím a tvorbou svalové hmoty
- detoxikuje organismus
- přispívá k dobrému trávení – působí jako prebiotikum, které prospívá střevním bakteriím.
- je účinná na ekzémy a akné
- reguluje krevní tlak
- snižuje hladinu špatného cholesterolu.
Domácí žervé
Budete potřebovat:
- 200 g bílého jogurtu
- 100 g zakysané smetany
- špetka soli
- podle chuti česnek, pažitku nebo cokoli, co máte rádi
![Suroviny na žervé](https://img.primadoma.cz/w_2/d0/f7/column/d0f7ea9b0aef63b55849a32e6600e200_potreby-na-zerve.jpg)
Postup je velmi jednoduchý - jogurt se smetanou promíchejte a přidejte sůl podle chuti. Do sklenice nebo na misku položte plátno (nebo třeba utěrku, látkovou plenu). Kolem hrdla ji můžete uchytit gumičkou. Do ní dejte směs jogurtu a smetany, zavřete víčkem a nechte vykapat přes noc. Ideální je pokojová teplota. V lednici to bude trvat déle. Plátno se nesmí vykapané tekutiny dotýkat.
![Smíchané ingredience, sůl](https://img.primadoma.cz/r/a8/47/column/a847da77023e93aca93d72e07330b985_smichani-surovin-na-zerve.jpg)
![Žervé, vykapání](https://img.primadoma.cz/r/8c/36/column/8c369818774ff92f5bc77b320ecdc6e1_vykapani-zerve.jpg)
Z plátna potom přendejte do misky. Můžete teď přidat bylinky nebo jiné ochucovadlo. Vykapanou syrovátku můžete použít dál.
![Žervé](https://img.primadoma.cz/w_2/4e/c0/column/4ec04c3ec576395b94f3e337ee4e0ca0_hotove-domaci-zerve.jpg)
Domácí tvaroh
Stejně pohodlně jako žervé si můžete vyrobit vlastní domácí tvaroh. I na něj budete potřebovat jen minimum ingrediencí.
- čerstvé mléko, které necháte zkysnout (ne krabicové)
- případně šťáva z citronu, kyselina citronová, ocet
![Zkyslé mléko na domácí tvaroh](https://img.primadoma.cz/w_2/4c/be/column/4cbe6f5811e66efa442a64bb9b41ff06_potreby-na-tvaroh.jpg)
Na tvaroh budete potřebovat kyselé mléko. Mělo by být pasterizované. Pokud ho máte přímo od krávy neošetřené, pasterizujte si ho sami. Stačí zahřívat na teplotu 70 – 75 °C 15-30 minut a nechat vychladnout. Následně ho nechte zkysnout. Můžete tomu nechat volný průběh a nechat ho stát při pokojové teplotě zhruba dva dny (nesmí zkysnout v ledničce. Tvaroh by byl potom hořký). Případně to můžete uspíšit a na litr mléka přidat 1 polévkovou lžíci citronové šťávy, octa nebo lžičku kyseliny citronové. Bude pak mít konzistenci jako kefír.
![Kysání v hrnci](https://img.primadoma.cz/w_2/2e/81/column/2e8162f7fe4f6d5d6ede8cbe93060dd6_srazene-mleko.jpg)
Zkyslé mléko dejte v hrnci na sporák a pomalu zahřívejte. Čím vyšší bude teplota, tím bude tvaroh sušší. Pro měkký tvaroh stačí teplota cca 40 °C, tvrdý získáte při teplotě kolem 60 °C. Během ohřívání se tvaroh vysráží. Do cedníku si dejte kousek plátna a sceďte přes něj. Nechte vykapat.
![Plátno v cedníku](https://img.primadoma.cz/w_2/e0/1b/column/e01b87cb136ab2991d6a84c3a2b48e4e_ohrivani-mleka.jpg)
Odkapanou tekutinu – syrovátku použijte. Hotový tvaroh můžete použít naslano i nasladko, stačí do něj přimíchat česnek, bylinky nebo dát na ovocné knedlíky.
![Tvaroh v misce](https://img.primadoma.cz/w_2/0e/55/column/0e551ea0f8185d132af3602c2610fe58_hotovy-domaci-tvaroh.jpg)
A na co namazat? Co třeba domácí chléb?
Publikováno: 21. 5. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová