Podzim, zima i chladné jaro si říkají o jídla, která pěkně zahřejí. A třeba vás zbaví i nějakých těch zdravotních neduhů. Láďa má recept na polévku, která je vitamíny přímo nabitá. Mrkev, zázvor a pomeranč – krém, co vás zahřeje i uzdraví.
Mocný zázvor
Zázvor, exotická rostlina z Asie, už u nás zdomácněl. Bodejť by ne – znali ho už staří Řekové a Římané, používal se i ve středověké evropské kuchyni. Je mocným lékem na mnoho obtíží. Protože je vhodný na nachlazení, využijte ho zejména na podzim a v zimě. Krom toho vás taky pořádně zahřeje. Ale ani v ostatních obdobích se mu nevyhýbejte.
- Kromě chuti přispívá zázvor přidaný do jídla i k dobrému zažívání. Stimuluje tvorbu trávicích šťáv, umí si poradit s pálením žáhy a nadýmáním.
- Pomáhá při nachlazení a bolestech v krku. Je účinný také při kašli a chřipce.
- Uleví při nevolnosti. V těhotenství i při cestování.
- A využijete ho i při dalších onemocněních. Má totiž antibakteriální, antivirové, protizánětlivé a antiparazitické účinky. Obsahuje antioxidanty a podporuje imunitu.
- Jako bonus navíc povzbuzuje metabolismus. Takže pomáhá spalovat tělesný tuk a také štěpit cukry.
Vzhledem k silným účinkům si ale dejte pozor na dávkování. Maximální množství pro dospělého denně jsou 4 g čerstvého zázvoru.
Mrkev nejen pro zdravé oči
Povídání o chroupání mrkvičky a zdravých očích známe asi všichni. Může za to vysoký obsah betakarotenu, který je prekurzorem pro vitamin A, který zase vyživuje oční sítnici. Ale mí i další zdraví prospěšné účinky.
- Snižuje hladinu cholesterolu. A předchází tím srdečním onemocněním.
- Je účinná při zácpě i průjmu.
- Obsahuje velké množství antioxidantů a podporuje obranyschopnost organismu.
Na mrkvový krém budete potřebovat:
- 4 mrkve
- 2 cm čerstvého zázvoru
- šťávu z 1 pomeranče
- lžíci másla
- 1 cibuli
- 1 smetanu vaření nebo ke šlehání
- 0,5 l vody
- na dochucení sůl a pepř
Cibuli nakrájejte najemno. Do hrnce dejte lžíci máslo, rozpalte ho a přidejte cibuli. Smažte, až zesklovatí.
Mrkve oloupejte a nakrájejte na zhruba centimetrová kolečka. Pak je přidejte k cibuli.
Zázvor oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Pak můžete hodit do hrnce za cibulí a mrkví. Vše osmahněte.
Teď můžete přilít 0,5 l vody. Nechte provařit. Ochuťte solí a pepřem.
Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Přilijte smetanu.
A vymačkejte šťávu z pomeranče.
Dobrou chuť!
Vyzkoušejte také polévku gazspacho:
Publikováno: 15. 5. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová