Hranolky milují hlavně děti a těžko se jim vysvětluje, že to není nejzdravější jídlo. Ale co si budeme namlouvat, chutnají i nám dospělým. Hodí se perfektně k masu s omáčkou i steaku, a často nám stačí hranolky jen tak, s kečupem či jinou oblíbenou omáčkou. Jak tedy připravit hranolky zdravější a stále chutně křupavé?
Brambory jsou zdravá a skvělá potravina. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Z minerálů je zastoupen draslík, hořčík, fosfor, vápník, sodík i železo. Z vitamínů najdeme v lilku brambor A, B1, B2, B3, B6, C, D, E a K. Dále také méně známé složky jako thiamin, niacin a riboflavin. Odrůd se na celém světě pěstuje nepřeberné množství a dají se upravit snad na všechny způsoby. Vařené jsou nejzdravější, ale nemusíme se bát ani pečení a smažení. Důležité je nepřehánět to s kořením a samozřejmě zbytečným tukem.
Jak na zdravé méně tučné hranolky
Základem je správná volba tuku. Zdravé oleje vhodné pro studenou kuchyni, jako slunečnicový olej nebo oblíbený olivový olej v tomto případě budou spíše na škodu. Pro smažení vhodné vůbec nejsou a smažené hranolky je to, oč nám jde. Správnou volbou je v tomto případě spíš řepkový olej, který snese vysokou teplotu bez toho, aby se začal nezdravě přepalovat. Dalším předpokladem zdravějších smažených hranolků je výběr vhodné odrůdy. Lepší jsou starší a méně vodnaté. Brambory s červenou slupkou vás rozhodně nezklamou. Pokud zvolíte klasické smažení v oleji, dodržte několik důležitých zásad v přípravě.
- Hranolky připravujte čerstvé. Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně hrubé a podobně dlouhé hranoly. Docílíte tím rovnoměrné propečení celé porce.
- Nakrájené hranolky namočte na 20 min. do studené vody. Odstraníte tak přebytečný škrob a lépe se budou smažit.
- Poté nakrájené hranolky vyndejte a dobře osušte, jinak vám bude olej prskat.
- Vhodně zvolený olej rozpalte na 180-200 °C a až pak do nich vložte porci osušených hranolků.
- Smažte je dozlatova a průběžně promíchejte, aby se smažily rovnoměrně.
- Připravte si misku s kuchyňskými ubrousky nebo kuchyňskou utěrkou na dně a vložte do ní usmažené a dobře okapané hranolky. Přebytečný tuk se vsákne do ubrousku či utěrky a na hranolkách tak zůstane tuku minimálně.
- Nakonec mastné ubrousky odstraňte a hranolky mírně osolte.
Dokonale křupavé méně tučné hranolky
Další možností, jak dosáhnout dokonale a zdravěji usmažených hranolků je smažení až po předpečení v troubě.
- Připravené a osušené hranolky nejdříve upečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Uložte je na plech s pečicím papírem a jenom mírně zakápněte olejem.
- Pečte je zhruba 10-15 minut, podle toho jak hrubé kousky jste nakrájeli.
- Poté je vyndejte a nechte vychladnout.
- Nakonec je v rozpáleném oleji jenom krátce osmažte, aby se vytvořila křupavá krusta.
- Usmažené hranolky vyndejte a přebytečný olej opět důkladně odsajte papírovými kuchyňskými utěrkami.
- Nakonec je podle chuti osolte.
Nejméně tučná varianta pečení chutných hranolků v troubě
Pokud chcete opravdu co nejvíce omezit tuk potřebný pro smažení, ale oblíbených bramborových hranolků se nechcete vzdát, tak vsaďte čistě na pečení v troubě. Tajemstvím je tady pečení ve dvou fázích.
- Předehřejte troubu na 200 °C i s plechem, aby byl také horký.
- Poté vložte opatrně na plech pečicí papír a nasypte připravené a osušené hranolky.
- Hranolky zakápněte malým množstvím oleje, promíchejte a pečte na 200 °C asi 20 min.
- Pak zvyšte teplotu na 220 °C a pečte ještě 10-15 min. dozlatova, aby byly hezky křupavé. Můžete je promíchat, aby se alespoň částečně otočily.
- V závěru pečení je hlídejte, doba se odvíjí od toho, jak hrubé hranolky máte.
- Nakonec je vyndejte, osolte a můžete podávat.
Vyzkoušejte celerové hranolky:
Publikováno: 7. 5. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná