reklama

Víte jak dosáhnout méně tučné, ale pořád krásně křupavé hranolky?

Hranolky milují hlavně děti a těžko se jim vysvětluje, že to není nejzdravější jídlo. Ale co si budeme namlouvat, chutnají i nám dospělým. Hodí se perfektně k masu s omáčkou i steaku, a často nám stačí hranolky jen tak, s kečupem či jinou oblíbenou omáčkou. Jak tedy připravit hranolky zdravější a stále chutně křupavé?

i (Zdroj: Depositphotos)
Pochutnejte si na méně tučných hranolkách (Zdroj: Depositphotos)

Brambory jsou zdravá a skvělá potravina. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Z minerálů je zastoupen draslík, hořčík, fosfor, vápník, sodík i železo. Z vitamínů najdeme v lilku brambor A, B1, B2, B3, B6, C, D, E a K. Dále také méně známé složky jako thiamin, niacin a riboflavin. Odrůd se na celém světě pěstuje nepřeberné množství a dají se upravit snad na všechny způsoby. Vařené jsou nejzdravější, ale nemusíme se bát ani pečení a smažení. Důležité je nepřehánět to s kořením a samozřejmě zbytečným tukem.

Hranolky
i (Zdroj: Depositphotos)
Smažené domácí hranolky

Jak na zdravé méně tučné hranolky

Základem je správná volba tuku. Zdravé oleje vhodné pro studenou kuchyni, jako slunečnicový olej nebo oblíbený olivový olej v tomto případě budou spíše na škodu. Pro smažení vhodné vůbec nejsou a smažené hranolky je to, oč nám jde. Správnou volbou je v tomto případě spíš řepkový olej, který snese vysokou teplotu bez toho, aby se začal nezdravě přepalovat. Dalším předpokladem zdravějších smažených hranolků je výběr vhodné odrůdy. Lepší jsou starší a méně vodnaté. Brambory s červenou slupkou vás rozhodně nezklamou. Pokud zvolíte klasické smažení v oleji, dodržte několik důležitých zásad v přípravě.

Krájení
i (Zdroj: Depositphotos)
Krájení brambory na hranolky
  1. Hranolky připravujte čerstvé. Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně hrubé a podobně dlouhé hranoly. Docílíte tím rovnoměrné propečení celé porce.
  2. Nakrájené hranolky namočte na 20 min. do studené vody. Odstraníte tak přebytečný škrob a lépe se budou smažit.
  3. Poté nakrájené hranolky vyndejte a dobře osušte, jinak vám bude olej prskat.
  4. Vhodně zvolený olej rozpalte na 180-200 °C a až pak do nich vložte porci osušených hranolků.
  5. Smažte je dozlatova a průběžně promíchejte, aby se smažily rovnoměrně.
  6. Připravte si misku s kuchyňskými ubrousky nebo kuchyňskou utěrkou na dně a vložte do ní usmažené a dobře okapané hranolky. Přebytečný tuk se vsákne do ubrousku či utěrky a na hranolkách tak zůstane tuku minimálně.
  7. Nakonec mastné ubrousky odstraňte a hranolky mírně osolte.
Smažení
i (Zdroj: Depositphotos)
Smažení hranolků na pánvi

Dokonale křupavé méně tučné hranolky

Další možností, jak dosáhnout dokonale a zdravěji usmažených hranolků je smažení až po předpečení v troubě.

  1. Připravené a osušené hranolky nejdříve upečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Uložte je na plech s pečicím papírem a jenom mírně zakápněte olejem.
  2. Pečte je zhruba 10-15 minut, podle toho jak hrubé kousky jste nakrájeli.
  3. Poté je vyndejte a nechte vychladnout.
  4. Nakonec je v rozpáleném oleji jenom krátce osmažte, aby se vytvořila křupavá krusta.
  5. Usmažené hranolky vyndejte a přebytečný olej opět důkladně odsajte papírovými kuchyňskými utěrkami.
  6. Nakonec je podle chuti osolte.
Solení
i (Zdroj: Depositphotos)
Solení smažených hranolků

Nejméně tučná varianta pečení chutných hranolků v troubě

Pokud chcete opravdu co nejvíce omezit tuk potřebný pro smažení, ale oblíbených bramborových hranolků se nechcete vzdát, tak vsaďte čistě na pečení v troubě. Tajemstvím je tady pečení ve dvou fázích.

Hranolkovač
i (Zdroj: Depositphotos)
Kráječ hranolků
  1. Předehřejte troubu na 200 °C i s plechem, aby byl také horký.
  2. Poté vložte opatrně na plech pečicí papír a  nasypte připravené a osušené hranolky.
  3. Hranolky zakápněte malým množstvím oleje, promíchejte a pečte na 200 °C asi 20 min.
  4. Pak zvyšte teplotu na 220 °C a pečte ještě 10-15 min. dozlatova, aby byly hezky křupavé. Můžete je promíchat, aby se alespoň částečně otočily.
  5. V závěru pečení je hlídejte, doba se odvíjí od toho, jak hrubé hranolky máte.
  6. Nakonec je vyndejte, osolte a můžete podávat.

Vyzkoušejte celerové hranolky:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 7. 5. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná