reklama

Stolování a použití příborů aneb Abychom na banketu nebyli za hlupáky

Stolování není radno podceňovat. Může se nám stát, že dostaneme pozvánku na opravdu noblesní banket, společenskou večeři nebo rodinnou událost, kde se předpokládá, že se budou podávat vybrané pokrmy. A protože takovou událost nemůžeme odbýt jednou vidličkou a rukama, zkusíme si připravit imaginární stůl se založenými příbory a dalšími jídelními pomůckami a můžeme si natrénovat použití jednotlivých propriet.

i (Zdroj: Depositphotos)
Stolování a použití příborů aneb Abychom na banketu nebyli za hlupáky (Zdroj: Depositphotos)

Slavnostní tabule a příbory

Držíte v ruce pozvánku na slavnostní večeři se známými osobnostmi a jste na vážkách. Nejen co si vezmete na sebe, ale také jestli se u několikachodové večeře nedostanete do křížku se stolovacími pravidly a nezpůsobíte svou nevzdělaností společenské faux pas. Abyste nedopadli jako Vivien z filmu Pretty Woman, uděláme si malý přehled a zorientujeme se v příborech a ostatních stolovacích doplňcích.

Příbory silueta
i (Zdroj: Depositphotos)
Ukázka speciálních typů příborů, které se v gastronomii používají
  • Věděli jste, že nástroje, které připomínaly lžíci, používali už staří Římané? Přitom se jídlo konzumovalo výhradně za pomoci prstů, maximálně se velké porce krájely ostrým nožem. 
  • Vidlička byla ke stolu uvedena jako poslední, katolický středověk v ní spatřoval nástroj ďábla a vidličku si prosadila až teprve Kateřina Medicejská v polovině 16. století.
  • Dodnes ale v některých kulturách (Orient, Dálný východ nebo primitivní kmeny rovníkové Afriky či amazonských pralesů) používají při jídle jen ruce. A dokonce i při nejrůznějších slavnostech. 
  • Lžíci, vidličku a nůž jako ucelenou moderní jídelní soupravu začali stolovníci uznávat až v polovině 17. století.

Běžný příbor

Ačkoliv říkáme příbor, jedná se o soupravu polévkové lžíce, vidličky a nože. Vidlička by měla být minimálně tříhrotá a nůž sice kulatý, ale s naznačeným jemným pilkovitým ostřím zhruba v jedné třetině plochy nože a přiměřenou špičkou. Výjimkou ale nejsou ani nože zcela zakulacené či bez onoho pilkovitého ostří. 

Tento klasický příbor používáme v běžných situacích při konzumaci pokrmů doma i v restauraci, a hodí se v podstatě na 90 % servírovaných jídel. 

Vidličku pokládáme vlevo od talíře tak, aby zuby směřovaly vzhůru.

Nůž je od talíře vpravo ostřím k talíři,

Lžíce je také vpravo od talíře, a je položena dnem na stůl.

Příbor
i (Zdroj: Depositphotos)
Běžný příbor, který používáme doma

Někdy se k tomuto příboru zakládá také dezertní vidlička nebo celý dezertní příbor. V domácím prostředí takto zakládáme příbory většinou jen při slavnostních příležitostech, jako jsou Vánoce, nebo pokud očekáváme hosty a budeme podávat několikachodové menu. Součástí této soupravy je pak i čajová lžička.

Příbor na moučník je položen nad talířem, rovnoběžně s hranou stolu a rukojeť je směřována k ruce, abychom ho mohli uchopit.

Čajová lžička o objemu 5 - 7 ml, kterou používáme na zamíchání čaje nebo kávy. Někdy může být označena i jako kávová lžička anebo mocca lžička, ta je ale o něco menší o objemu cca 3 ml a je určena pro použití k malému šálku kávy.

Dezertní lžička je určená ke konzumaci dezertů a na jedné straně je většinou rovná, aby bylo možno odkrojit jednotlivá sousta dezertu.

Dezertní vidlička je podobně jako dezertní lžíce určená ke konzumaci různých dezertů. Jeden hrot takové vidličky je plochý a zesílený, aby se s ním dalo odkrajovat sousta.

Příbory
i (Zdroj: Depositphotos)
Založení běžně používaného příboru a dezertní vidličky

Speciální příbory

Steakový příbor 

Masový příbor se zbroušeným ostřím nože, většinou v kombinaci kov-dřevo a klasická vidlička slouží při podávání steaků. Toto pevné a lehce propečené maso byste běžným příborem ukrojili jen s obtížemi a rozhodně by polovina přílohy skončila na ubruse. Zubaté ostří nože spolehlivě rozkrájí steak na menší kousky. 

Steak
i (Zdroj: Depositphotos)
Steakový příbor se zbroušeným ostřím nože

Rybí příbor

Vidlička rybího příboru je téměř stejná jako ta klasická, pouze si všimneme kratších hrotů. Nůž nemá onen zoubkovaný okraj. Pomocí tohoto nože stahujeme maso z kostí, které přidržujeme vidličkou. Potom máme čisté maso na jedné straně talíře a kostičky na straně druhé. Rybí příbor můžeme nahradit dvěma velkými vidličkami. Součástí rybího příboru by pak měl být odkládací talířek, na něj dáváme kostičky, abychom je nemuseli hromadit na okraji talíře, což působí neesteticky.

Rybí příbor
i (Zdroj: Depositphotos)
Rybí příbor má specifický tvar nože

Příbory na raky, humry, kraby a ostatní mořské plody

Některé druhy mořských živočichů jako langusty nebo humry nám v restauraci předloží již připravené, to znamená s rozštípnutým krunýřem a klepety. My pak můžeme jednoduše vidličkou vytahovat pouze chutné masíčko. Přesto se ale k těmto lahůdkám podávají speciální kleštičky, kterými je potřeba krunýř a klepeta rozlousknout. Kromě kleštiček budete vybaveni také speciální lžící a ubrouskem nebo látkovým "přehozem", abyste se nepotřísnili úlomky. Velmi speciální je nástroj na raky, kterým je vidlička se dvěma zahnutými háčky na uchycení račího krunýře a rozloupnutí. 

Humr
i (Zdroj: Depositphotos)
Speciální kleštičky na rozlomení krunýře humra nebo raka

Trochu odlišné to je s krevetami, které se mohou podávat jak loupané, tak i neloupané. Loupané krevety konzumujeme pomocí běžného nebo rybího příboru, na neloupané ale použijeme ruce. Nejdříve odlomíme hlavičku, poté odlupujeme skořápku směrem od nožiček a odložíme skořápku i s nožičkama na talíř. Nakonec zatáhneme za ocásek a v ruce nám zůstane jen čisté maso, které můžeme sníst. Při takové operaci je jasné, že naše prsty čisté nezůstanou, a proto se jako doplněk podává miska s vodou a citronem na opláchnutí rukou. Tento způsob se označuje jako finger-bowl.

Silueta
i (Zdroj: Depositphotos)
Silueta soupravy příborů na mořské plody

Mušle a ústřice

Mušle se podávají v míse nebo přímo v hrnci, ve kterém se vařili a naším úkolem je vyjmout a konzumovat. Jako příbor se používá dvouzubá vidlička, případně dezertní. Slávky se varem otevřou, z nich pak vidličkou vybíráme obsah. Součástí soupravy je prázdná miska, do které dokládáme prázdné skořápky. 

Malý oboustranný nůž a lžícovitá trojzubá vidlička jsou soupravou na ústřice, které se podávají syrové s citronem. Nožem se ústřice otevře a vidličkou uvolní a napíchne. Taktéž je možné otevřenou ústřici nasát rovnou do úst.

Ústřice
i (Zdroj: Depositphotos)
Nůž na ústřice s ostrou špičkou

Jak na hlemýždě?

I konzumace hlemýžďů pro nás může být nezapomenutelným zážitkem, zvlášť pokud s nimi nemáme na talíři žádné zkušenosti. Na stole nás asi překvapí malé kleště a malá dvojzubá vidlička, ke které přidáváme i dezertní lžíci. Kleštičkami pevně obejmeme hlemýždí ulitu tak, abychom jí v příští vteřině nehledali sousedovi v klíně nebo pod stolem, a vidličkou vyjíme obsah ulity. 

Šneková souprava
Kleštičky a příbor na hlemýždě (Zdroj: Depositphotos)
Hlemýždi
Hlemýždě konzumujeme pomocí speciálních kleštiček (Zdroj: Depositphotos)

Špagety a italské pokrmy

Zvykli jsme si, že zejména těstovinové pokrmy jako špagety nebo nudle nelze konzumovat příborem, ale používá se běžná vidlička a k tomu lžíce. Vidličkou navíjíme dlouhé špagety a lžící je podkládáme, abychom se před donesením špaget do úst nepotřísnili odkapávající omáčkou. Zároveň pomocí lžíce vyjídáme z talíře tekutou složku pokrmu. 

Špagetová souprava
i (Zdroj: Depositphotos)
Na většinu italských těstovinových pokrmů použijte vidličku a lžíci

Příbor k sýrům

Pro tvrdý sýr zakládáme dezertní vidličku a nůž. Pro sýr měkký postačí jen dezertní nůž. Sýr odkrojíme nožem, naneseme jej na kousek ulomeného chleba, který jsme ev. nejprve potřeli máslem, a celé sousto vkládáme do úst. Na tvrdé a polotvrdé, zrající sýry pak používáme i speciální děrovaný nůž, který svým tvarem umožní odkrojit sýr tak, aby nezůstal na noži přilepený. 

Sýrové nože
i (Zdroj: Depositphotos)
Na konzumaci sýrů použijeme dva typy nožů

Další speciální druhy příborů

  • koktejlový - k předkrmovým koktejlům, ke křehkým zákuskům a k pohárům s většími kousky ovoce se zakládá kávová lžička a moučníková vidlička
  • příbor na grepy - nůž se zaobleným ostřím a středně velká lžička, obojí s pilkovitým okrajem
  • ovocný příbor - menší než dezertní, tvoří jej ostrý špičatý nůž a vidlička
  • úchytky na kukuřici - trojzubá vidlička 
  • kleště na neloupaný čerstvý chřest
  • nůž na kaviár - zakulacený konec nože
  • salátový - velká lžíce a vypouklá vidlička se používá jako překládací příbor. To znamená, že tímto příborem vám obsluha stolu přeloží vybraný pokrm na váš osobní talíř, ale můžete se tak obsloužit i sami v případě, že není obsluha přítomna
  • moučníkový - k teplým moučníkům se podává dezertní vidlička a dezertní lžíce
  • moučníková vidlička - na běžné zákusky a moučníky, je malá, levý hrot je širší a zbroušený
  • lžičky - kávová, vajíčková a kompotová zakulacená, zmrzlinová lopatkovitá, limonádová - barová dlouhá, moka velmi malá
Dezertní příbor
i (Zdroj: Depositphotos)
Dezertní příbor na moučníky, ale i na ovoce

Samostatnou kapitolou jsou pak jídelní hůlky, které používají asijské kultury. Hůlky mohou být z rozličných materiálů, dokonce v rámci ekologie se uvažuje nad zrušením jednorázových plastových hůlek, které používají zejména stánky s rychlým občerstvením a fastfoody. Používání hůlek je pro Evropana záležitostí cviku, ale není to nic složitého. Při používání hůlek na pevné části pokrmů se pak jídelní servis doplňuje malými lžičkami s krátkou rukojetí, kterými se nabírá polévka. Je ale také zvykem tekuté části pokrmu jednoduše vypít z misky. 

Hůlky
i (Zdroj: Depositphotos)
Jídelní hůlky jsou výsadou asijských zemí

Publikováno: 4. 5. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová