reklama

Holubinka nazelenalá je houba, pro kterou se rozhodně vyplatí shýbnout

Vyznáte se v holubinkách? Odpovíte-li, že ano, máte náš obdiv! Oč je holubinka snadněji poznatelná ve smyslu rodu, tím komplikovanější je její zařazení do správného druhu. Vždyť ve světě (a to na všech kontinentech) je popsáno na 750 druhů holubinek, v České republice pak kolem sto padesáti, a ani toto číslo zřejmě nebude konečné.

Určitě ale stojí za to se s nimi seznámit, neboť rostou po celou houbařskou sezonu, a to i za suchých období, kdy je ostatních hub opravdu jen poskrovnu. Doporučující charakteristikou je i to, že mezi našimi holubinkami nenalezneme smrtelně nebezpečný druh, jakkoli některé páchnou, palčivě chutnají, či dokonce mohou způsobit zvracení (holubinka s příznačným druhovým názvem vrhavka). Možných následků se však nemusíme bát, neboť – a to právě jedině v případě holubinek! – můžeme použít takzvané pravidlo chuti: Všechny mírně chutnající holubinky jsou jedlé. Že je ovšem ochutnáváme výhradně zasyrova, nemusím snad ani připomínat! Dalším znakem holubinek je to, že – společně s ryzci – mají křehkou dužninu, tvořenou kulovitými buňkami (sférocystami), která svou  pórovitostí připomíná dužninu jablek. Na rozdíl od jiných druhů hub lze proto její kousek snadno vyrýpnout nožem a okraje tohoto úlomku se přitom nikdy vláknitě netřepí.

Holubinka nazelenalá (Russula virescens)

Holubinka nazelenalá je houba, pro kterou se rozhodně vyplatí shýbnout 3
i (Zdroj: Jaroslav Vanča)
Holubinka nazelenalá je houba, pro kterou se rozhodně vyplatí shýbnout 3

Vyobrazená holubinka nazelenalá, kterou jsem našel ve smrkovém lese pár desítek metrů od známého vysílače Cukrák, je houbou, pro kterou se rozhodně vyplatí shýbnout a dát ji do košíku. Lze ji poznat podle měděnkově zelené barvy klobouku, jehož pokožka je v dospělosti rozpraskaná do drobných políček.

Prima tip

Holubinka nazelenalá je vhodná pro jakoukoli kuchyňskou úpravu, neboť v šesti chuťových kategoriích, do kterých mykologové holubinky rozčlenili, patří do té první, tedy mezi velmi chutné. A zároveň jde o jednu z nejchutnějších hub naší přírody vůbec.

Publikováno: 3. 8. 2017, Autor: Jaroslav Vanča , Profil autora: Jaroslav Vanča