Ochutnejte zelenou a černou čočku, rychle se uvaří a nerozvaří

Čočka má řadu příznivých účinků na lidské zdraví. Její pravidelná konzumace je proto více než žádoucí. Je základem vegetariánské kuchyně. Na výběr však nemáte pouze jeden druh čočky. Vedle nejznámější hnědé, červené a žluté tu máme také zelenou a černou čočku. Znáte je? Víte, jaký rozdíl je mezi těmito typy?

Nejznámějšími čočkami u nás stále jsou hnědá a červená čočka. Proč však nezkusit i jiné odrůdy třeba zelenou a černou? (Zdroj: Depositphotos)

Objevte tajemství zelené čočky

Zelená čočka se vyznačuje svou specifickou barvou, která je tmavě zelená až břidlicově šedá s lehce namodralým mramorováním. Po rozpůlení je ale žlutá. Patří mezi ty nejzdravější a nejchutnější druhy čočky pro svou lahodně oříškovou a pepřovou chuť. Není nutné ji namáčet, nerozvaří se a skvěle chytá chutě dresinků. Tou nejluxusnější čočkou je ta odrůda z Puy, která se pěstuje ve střední Francii. Pěstuje se více než 2000 let v regionu Auvergne v sopečné půdě, díky níž má svou unikátní chuť. Zelená čočka je prostě kulinářský drahokam. Má větší obsah vlákniny, hořčíku, železa, vápníku a folátů.

Zelená čočka
Zelená čočka patří mezi nejzdravější a nejchutnější druhy čočky (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Zelená čočka a iberico chorizo

Na jednu porci potřebujete:

  • 100 g zelené puy čočky
  • 25 g másla
  • 1 červenou cibuli
  • 50 ml bílého vína
  • 1 lžičku hořčice
  • 1 lžíci oleje
  • 1 vejce
  • 40 g iberico chorizo
  • pepř, sušený česnek
  • sůl
  • smetanu
Zelená čočka, suroviny
Zelená čočka je kulinářský drahokam (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Postup přípravy:

Zelenou čočku důkladně operte ve studené vodě a nechte okapat. Nakrájejte si na drobné kostičky červenou cibuli, kterou následně vložte do kastrolu na rozpuštěné máslo. Po chvíli přidejte do kastrolu také čočku. Osolte, opepřete, orestujte. V druhém hrnci uvařte vejce natvrdo. Restovanou čočku podlijte bílým vínem a nechte víno redukovat. Během této doby se alkohol z čočky vypaří. Po zredukování vína, přidejte hovězí nebo zeleninový vývar a vařte 20 minut, dokud čočka nezměkne.

Na pánvi osmažte na kostičky nakrájené chorizo. Uvařené vejce oloupejte. Uvařenou čočku spolu s vejcem rozmixujte do hladkého krému. Při mixování do směsi přidejte lžičku hořčice a oleje. Podle potřeby osolte. Podávejte ozdobené s chorizem teplé či studené.

Jídlo ze zelené čočky
Čočka je po rozpůlení žlutá (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Černá čočka, zeleninový kaviár

Černá čočka je krásná, výživná a snadno se vaří. Vyznačuje se jemnou oříškovou chutí. Na rozdíl od jiných čoček si po vaření dobře drží tvar, takže se skvěle hodí k teplým a studeným salátům jako příloha. Dobrá je i v polévce. Jde o ideální potravinu obzvláště pro vegetariány, je to totiž superpotravina. Černá čočka je plná vlákniny a bílkovin. Obsahuje 26 g bílkovin, 18 g vlákniny, 100 mg vápníku, 8 mg železa a 960 mg draslíku, vitamín B, spoustu antokyanů a antioxidantů. Kromě toho je rovněž i bohatým zdrojem aminokyselin isoleucinu a lysinu, které mají významnou roli při svalové regeneraci. Výrazně ovlivňují metabolismus glukózy. Nespornou výhodou černé čočky je mimo jiné i to, že nenadýmá. Často se jí říká černý kaviár nebo beluga čočka.

Černá čočka
Černá čočka je považována za zeleninový kaviár. Známá je i pod označením beluga (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Curry z černé čočky (krémový indický dal) ideální nejen pro vegetariány

Co na na curry potřebujete:

  • 1 lžíci oleje
  • 1 nasekanou cibuli
  • 2 stroužky česneku nebo sušený česnek
  • 1 polévkovou lžíci mletého zázvoru
  • 2 malé mrkve nakrájené na tenká kolečka nebo malé kostičky
  • 1 a ½ lžíce kari koření nebo kari pasty
  • 1 a půl šálku černé čočky
  • 250 g cherry rajčat
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 brambora nakrájená na kostky
  • 250 g čerstvého špenátu
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
Ingredience na curry
Ingredience, které se používají v orientální kuchyni (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Volitelné:

  • 2 až 3 lžíce sójového jogurtu
  • čerstvou petržel nebo koriandr
  • vařenou rýži
  • sezamová semínka

Postup výroby:

Důkladně propláchněte černou čočku a nechte ji okapat. Nakrájejte cibuli na malé kostičky a vložte ji do hrnce s rozehřátým olejem. Orestujte asi jednu minutu a přidejte k ní česnek, zázvor a mrkev, opět orestujte minutu až dvě. Následně přidejte kari, černou čočku a restujte další minutu. Pak přidejte nakrájená rajčata a bramboru.

Vše zalijte šálkem zeleninového vývaru. Přidejte také kokosové mléko a vše důkladně promíchejte, aby se jednotlivé ingredience propojily. Vařte zakryté asi 20 až 25 minut za občasného zamíchání, dokud čočka a brambor nezměkne. Postupně do čočky přidávejte zbývající vývar. Dochuťte solí, pepřem a limetkovou nebo citronovou šťávou. Nakonec přidejte opraný a okapaný špenát, který povařte jen jednu minutu, dokud nezavadne.

Talíř čočky s rajčaty
Curry z černé čočky, indický dal (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Upozornění:

  • Pokud nejste na kořeněné zvyklí, nedávejte do jídla tolik kari a mletého zázvoru.
  • Jestli se vám zdá uvařené kari příliš silné, nařeďte ho vodou.
  • Ozdobit ho můžete nasekanou petrželkou, jogurtem nebo sezamovými semínky.
  • Podávejte s rýží, tortillou nebo s naanem.

Související k tématu