Že je česnek báječné přírodní antibiotikum a antiseptikum, že povzbuzuje obranyschopnost organismu a snižuje krevní tlak či hladinu cholesterolu, že ničí parazity ve střevech, pročišťuje cévy, prospívá srdci… že má zkrátka celou dlouhou řadu příznivých účinků na naše tělo a že je také nepostradatelnou součástí české kuchyně, to už všichni dávno víme, a proto ho také rádi baštíme.
Jediné, co nás při konzumaci česneku může trochu brzdit, je následný nepříjemný zápach z úst. V receptu, který prozradí Láďa Hruška, je česnek lehce povařený a spolu s bylinkami a kořením naložený ve víně. V téhle úpravě se dá použít na mnoho způsobů, například na dochucení salátů či jako příloha k masu – a navíc ztratí onu nepříjemnou čpavost.
Co budeme potřebovat
- 500 g česneku
- 500 ml bílého vína
- 1 lžičku celého černého pepře
- 4 bobkové listy
- 8 hřebíčků
- snítku čerstvého rozmarýnu
- snítku čerstvého tymiánu
- čerstvé feferonky
- 100 ml octa
- 2 lžičky oleje
- 75 g cukru
- sůl
- zavařovací skleničky
Jak budeme postupovat
1. krok
Očištěné stroužky česneku nasypeme do hrnce, zalijeme bílým vínem a přidáme všechny ostatní suroviny s výjimkou feferonek a oleje.
2. krok
Postavíme na plotnu a přivedeme k varu.
3. krok
Po třech minutách sejmeme z plotýnky, přikryjeme poklicí a necháme do druhého dne odstát.
4. krok
Následující den opět zahřejeme a poté sběračkou naléváme do vyhřátých zavařovacích skleniček.
5. krok
Do každé skleničky přidáme jednu feferonku a zakápneme olejem.
6. krok
Zavařovací skleničku zavíčkujeme, utáhneme a necháme vychladnout položenou dnem vzhůru.
V lednici takto zpracované stroužky česneku vydrží tři měsíce, sterilované až rok.
Publikováno: 26. 7. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška