reklama

Zkuste si vytvořit méně tradiční dekorace z citrusové kůry a květů

Citrusová kůra je v biokvalitě využívaná v kuchyni pro studené i teplé pokrmy. Kreativnější hospodyňky mohou kůru z použitých citrusů využít pro mnoho originálních vonných dekorací. Krásnou jarní výzvou pro tvorbu netradičních dekorací je kombinace voňavé citrusové kůry s živými květy, které najdeme na louce či v zahradě.

Zkuste si vytvořit méně tradiční dekorace z citrusové kůry a květů (Zdroj: Jana Hanšpachová)

Mnoho inspirace a citrusových receptů nabízí kniha: Citrusová kuchařka ze společného díla autorek Jany Hanšpachové a Markéty Lapprand. Některé z citrusových dekorací popisovaných v knize můžeme vyzkoušet vcelku snadno.

Závěsná dekorace z pomeranče do interiéru a na zahradu

Do citrusového plodu provrtáme špejlí několik dírek a zastrkáme do nich čerstvé květiny a vonné větvičky bylinek. V kůře pomeranče upevníme drátek, ke kterému přivážeme stužku. Zavěšená dekorace bude příjemně vonět a zároveň odpuzovat hmyz. Dekorovat můžeme stejným způsobem také citrony nebo intenzivně vonící limetky.

J - 36 závěsná dekorace s pomerančem.
Snadno vytvořená voňavá dekorace z pomeranče s levandulí a bylinkami odpuzuje hmyz a potěší v interiéru i na zahradě (Zdroj: Jana Hanšpachová)

Pomerančové srdíčko s květinami

Větší pomeranč rozkrojíme a vydlabeme z něj důkladně dužninu. Půlky pomerančů necháme vysušit na mírném teple. Ještě před sušením však kůru vytvarujeme do podoby srdce. Spodní část sepneme kolíčkem na prádlo, aby se nám podařilo vytvořit ostrou spodní špičku. Kůru sepneme kolíčkem také uprostřed v horní části budoucího srdíčka. Kolíčky necháme na kůře během sušení.

Usušené misky pak plníme směsí vonných bylinek (pot-pourri). Přidat můžeme nejrůznější aromatické koření (skořici, jalovec, hřebíček, badyán). Přes misku ve tvaru srdíčka lze natáhnout kuchyňskou fólii, do níž vystřihneme malé otvory, kterými bude vůně pozvolna pronikat do bytu. V zimě můžeme misky dekorovat sušenými květy nebo ovocem. Pomerančové srdíčko je krásnou vonnou dekorací či dárkem skutečně „od srdce“.

J - 34 Srdíčko z pomerančové kůry s květinami
Pomerančové srdíčko je krásnou vonnou dekorací v koupelně, na toaletě a kdekoliv v bytě stejně jako originálním dárkem skutečně „od srdce“ (Zdroj: Jana Hanšpachová)

Jarní ozdoby z čerstvé citrusové kůry

Opatrně oloupeme citrusy v co největších neporušených plochách. Kůru rozložíme na prkénko a pomocí vykrajovacích formiček na cukroví vytváříme různé jarní tvary: zajíčky, kuřátka, motýly, beránky. Tvary zvířátek dozdobíme voňavými hřebíčky. Vykrájené tvary napichujeme opatrně na špejle a umístíme je do pěkné jarní hrnkové květiny či do truhlíku. Pokud chceme, aby byly dekorace trvanlivější a nekroutily se sesycháním, ozdoby vložíme předem mezi savé papíry, zatížíme knihami a předsušíme.

Obrázek2
Jarní ozdoby z pomerančové kůry v hrnkové kvetoucí rostlině využijeme pro sváteční dekorace v bytě (Zdroj: Jana Hanšpachová)

Citrusy jako zářivé dekorace pokrmů

 Z dílku citrusu, kůry a párátka vytvoříme jednoduchý symbol loďky, která může být originální dekorací svátečního stolu, dezertu či zmrzlinového poháru.

Lodicka (1)
Jednoduchá lodička z kůry a dužniny s dekoracemi z květů ozdobí každý stůl (Zdroj: Markéta Lapprand)

Citrusový řetěz

Citron nakrájíme na kolečka. Nakrojíme kůru a nožíkem odkrojíme dužinu.
Svineme kůru do spirály. Do velké jehly navlékneme provázek a provlékneme citronové šneky do girlandy. Můžeme také použit špejli. Využijeme jako hezkou dekoraci i odpuzovač hmyzu. Nad horkým radiátorem se řetěz bude jemně hýbat a uvolňovat vůni. Na řetěz můžeme navěsit čerstvé květiny, suché plody nebo jiné dekorace. Závěsy se vyjímají na výrazné kůře stromů nebo doma na okenním rámu, kde se v zimě nad radiátory nádherně rozvoní a také jemně pohybují v teplém vzduchu.

Snek z citronové kury
Řetěz ze šnečků z kůry citrusů vyrobíme snadno propíchnutím zatočených proužků kůry jehlou a následným navléknutím na tenký provázek jako u navlékání korálků (Zdroj: Markéta Lapprand)

Vykrajované obaly na květiny a drobné svícny z citrusové kůry

Pomeranč neb citron ozdobně vykrájíme a vytvoříme tak zajímavou misku, která může posloužit k umístění malého květináče s kvetoucí květinou, aranžování živých květů, na velikonoční vajíčka, koření či jako svícínek.

Kosicek z citrusu jako obal květináče
Čerstvé květiny naaranžujeme v malém květináči do dekorativně vykrajované misky z citronu nebo do kůry schováme místo květináče drobnou nepropustnou vázičku (nádobu) na vodu s květinami (Zdroj: Markéta Lapprand)

Veselé prasátko z citronu

Vznikne velice snadno podobně jako zvířátka z kaštanů, které rády tvoří děti na podzim. Nožičky vytvoříme prasátku zapíchnutím párátek do citronu, ocásek z kousku zatočené kůry nebo provázku, ouška nastřižením kůry a oči z koření (nejlépe drží v kůře hřebíček).

Prasatko
Prasátko z citronu vyrobíme snadno pomocí nůžek, šikovnosti a špetky fantazie (Zdroj: Markéta Lapprand)

Citrusové sluníčko

Rychlou a krásnou dekoraci stolu vytvoříme z plátku citrusu a kousků kůry. Vznikne sluníčkový tvar, který dekorujeme květy ze zahrady. Sluníčková dekorace vydrží několik hodin svěží na stole, případně můžeme květy jemně pokropit vodou.

Pro trvalejší ozdobu použijeme kolečko sušeného citrusu, do kterého aranžujeme čerstvé květy, sušené bylinky, větvičky či koření. Variant je bezpočet.

DSC_0074
Svícínky z ozdobně vykrajované kůry pomerančů nabízí krásnou celoroční vonnou dekoraci (Zdroj: Markéta Lapprand)

Pomerančový panáček

Vykrojíme otvory na oči a vytvoříme milý úsměv, stopka vytváří přirozený nos, kousky rozmarýnu nebo jehličí využijeme pro obočí, nové koření nebo hřebíček poslouží jako oči. Drátkem upevníme lýtkovou stužku nebo kousky mechu (travin) symbolizující vlasy. Květinu naaranžujeme ležérně do otevřené pusy a máme šviháka pro dobrou náladu.

20210402_092057
Sluníčkovou dekoraci vytvoříme snadno z plátku citronu, kousků kůry a čerstvých květů (Zdroj: Jana Hanšpachová)
Panacek
Roztomilého pomerančového panáčka z kůry a květů můžeme tvořit společně s dětmi (Zdroj: Markéta Lapprand)

Publikováno: 9. 4. 2021, Autor: Jana Hanšpachová, Profil autora: Jana Hanšpachová