Citrusová kůra je v biokvalitě využívaná v kuchyni pro studené i teplé pokrmy. Kreativnější hospodyňky mohou kůru z použitých citrusů využít pro mnoho originálních vonných dekorací. Krásnou jarní výzvou pro tvorbu netradičních dekorací je kombinace voňavé citrusové kůry s živými květy, které najdeme na louce či v zahradě.
Mnoho inspirace a citrusových receptů nabízí kniha: Citrusová kuchařka ze společného díla autorek Jany Hanšpachové a Markéty Lapprand. Některé z citrusových dekorací popisovaných v knize můžeme vyzkoušet vcelku snadno.
Závěsná dekorace z pomeranče do interiéru a na zahradu
Do citrusového plodu provrtáme špejlí několik dírek a zastrkáme do nich čerstvé květiny a vonné větvičky bylinek. V kůře pomeranče upevníme drátek, ke kterému přivážeme stužku. Zavěšená dekorace bude příjemně vonět a zároveň odpuzovat hmyz. Dekorovat můžeme stejným způsobem také citrony nebo intenzivně vonící limetky.
Pomerančové srdíčko s květinami
Větší pomeranč rozkrojíme a vydlabeme z něj důkladně dužninu. Půlky pomerančů necháme vysušit na mírném teple. Ještě před sušením však kůru vytvarujeme do podoby srdce. Spodní část sepneme kolíčkem na prádlo, aby se nám podařilo vytvořit ostrou spodní špičku. Kůru sepneme kolíčkem také uprostřed v horní části budoucího srdíčka. Kolíčky necháme na kůře během sušení.
Usušené misky pak plníme směsí vonných bylinek (pot-pourri). Přidat můžeme nejrůznější aromatické koření (skořici, jalovec, hřebíček, badyán). Přes misku ve tvaru srdíčka lze natáhnout kuchyňskou fólii, do níž vystřihneme malé otvory, kterými bude vůně pozvolna pronikat do bytu. V zimě můžeme misky dekorovat sušenými květy nebo ovocem. Pomerančové srdíčko je krásnou vonnou dekorací či dárkem skutečně „od srdce“.
Jarní ozdoby z čerstvé citrusové kůry
Opatrně oloupeme citrusy v co největších neporušených plochách. Kůru rozložíme na prkénko a pomocí vykrajovacích formiček na cukroví vytváříme různé jarní tvary: zajíčky, kuřátka, motýly, beránky. Tvary zvířátek dozdobíme voňavými hřebíčky. Vykrájené tvary napichujeme opatrně na špejle a umístíme je do pěkné jarní hrnkové květiny či do truhlíku. Pokud chceme, aby byly dekorace trvanlivější a nekroutily se sesycháním, ozdoby vložíme předem mezi savé papíry, zatížíme knihami a předsušíme.
Citrusy jako zářivé dekorace pokrmů
Z dílku citrusu, kůry a párátka vytvoříme jednoduchý symbol loďky, která může být originální dekorací svátečního stolu, dezertu či zmrzlinového poháru.
Citrusový řetěz
Citron nakrájíme na kolečka. Nakrojíme kůru a nožíkem odkrojíme dužinu.
Svineme kůru do spirály. Do velké jehly navlékneme provázek a provlékneme citronové šneky do girlandy. Můžeme také použit špejli. Využijeme jako hezkou dekoraci i odpuzovač hmyzu. Nad horkým radiátorem se řetěz bude jemně hýbat a uvolňovat vůni. Na řetěz můžeme navěsit čerstvé květiny, suché plody nebo jiné dekorace. Závěsy se vyjímají na výrazné kůře stromů nebo doma na okenním rámu, kde se v zimě nad radiátory nádherně rozvoní a také jemně pohybují v teplém vzduchu.
Vykrajované obaly na květiny a drobné svícny z citrusové kůry
Pomeranč neb citron ozdobně vykrájíme a vytvoříme tak zajímavou misku, která může posloužit k umístění malého květináče s kvetoucí květinou, aranžování živých květů, na velikonoční vajíčka, koření či jako svícínek.
Veselé prasátko z citronu
Vznikne velice snadno podobně jako zvířátka z kaštanů, které rády tvoří děti na podzim. Nožičky vytvoříme prasátku zapíchnutím párátek do citronu, ocásek z kousku zatočené kůry nebo provázku, ouška nastřižením kůry a oči z koření (nejlépe drží v kůře hřebíček).
Citrusové sluníčko
Rychlou a krásnou dekoraci stolu vytvoříme z plátku citrusu a kousků kůry. Vznikne sluníčkový tvar, který dekorujeme květy ze zahrady. Sluníčková dekorace vydrží několik hodin svěží na stole, případně můžeme květy jemně pokropit vodou.
Pro trvalejší ozdobu použijeme kolečko sušeného citrusu, do kterého aranžujeme čerstvé květy, sušené bylinky, větvičky či koření. Variant je bezpočet.
Pomerančový panáček
Vykrojíme otvory na oči a vytvoříme milý úsměv, stopka vytváří přirozený nos, kousky rozmarýnu nebo jehličí využijeme pro obočí, nové koření nebo hřebíček poslouží jako oči. Drátkem upevníme lýtkovou stužku nebo kousky mechu (travin) symbolizující vlasy. Květinu naaranžujeme ležérně do otevřené pusy a máme šviháka pro dobrou náladu.
Publikováno: 9. 4. 2021, Autor: Jana Hanšpachová, Profil autora: Jana Hanšpachová