Jaro je vhodným obdobím pro očistu těla i doplnění živin

Naše tělo bývá po zimě často vyčerpané a oslabené následkem nedostatku vitamínů a dalších důležitých látek, které potřebuje ke správnému fungování. V jarním období je proto vhodný čas na detox i následné doplnění důležitých živin, které našemu tělu chybí. Nejvhodnější a nejjednodušší cestou je několikadenní očistná kůra z kopřiv a konzumace naklíčených semen. V nich se skrývá životní síla ve formě mnohem vyššího podílu vitamínů, minerálů a stopových prvků než v samotné plodině.

Jaro je vhodným obdobím pro očistu těla i doplnění živin (Zdroj: archiv FTV Prima)

Jarní očista organismu

Pro správné nastartování a fungování našeho organismu je vhodná jarní očista bylinami. Mezi nimi  kraluje kopřiva, kterou najdete už na počátku jara téměř všude v přírodě. Je to bylina oceňovaná pro obrovské množství živin. Kromě vitaminů A, C, K, B2, B6 a minerálů vápníku, hořčíku, draslíku, sodíku, železa, fosforu či křemíku, obsahuje aminokyseliny, kyselinu šťavelovou a panthotenovou, antioxidanty a mnoho dalších vysoce prospěšných látek. Kopřiva působí protizánětlivě a protialergicky, pomáhá při revmatismu, alergiích, ekzémech, vysokém krevním tlaku, cévních a mnoha dalších potížích. Pro očistu můžete klidně zvolit i jiné byliny vhodné k odstranění toxinů z těla. Pozor by si ale měli dát lidé užívající farmaceutické léky, které většinou není vhodné kombinovat s bylinami.

Semena
Pro správné nastartování a fungování našeho organismu je vhodná jarní očista bylinami (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Kopřiva, pampeliška nebo sedmikráska?

Mezi jarní byliny vhodné pro očistu organismu patří kromě kopřivy také pampeliška, sedmikráska nebo medvědí česnek. Všechny byliny bychom měli sbírat na místech, kde je čisto, v žádném případě ne u silnice. Trhat bychom měli mladé výhonky zdravých listů, ze kterých lze uvařit čaj, nebo je použít do salátů a různých dalších pokrmů.

Semena
Pro správné nastartování a fungování našeho organismu je vhodná jarní očista bylinami (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Klíčení semen

Klíčení semínek je poměrně jednoduché a možné v jakémkoli ročním období, nejlépe však v zimě, kdy má naše tělo zpravidla nedostatek vitamínů. Semena můžeme nechat klíčit v misce nebo talíři. „Je mnoho zelených dobrot, mezi které patří právě klíčky. Jejich výhodou je, že jsou levné, dostupné a můžeme je pěstovat kdekoli, i v paneláku. Stačí jim vymezit kousek místa třeba na okenním parapetu,“ uvádí fytoterapeutka Monika Poledníková. „Mezi nejznámější bylinky vhodné ke klíčení patří řeřicha, vojtěška, ředkev a mungo,“ doplňuje. Naklíčit se dá i čočka, hrách, fazole, pohanka nebo slunečnice.

Klíčení
Semena můžeme nechat klíčit v misce nebo talíři (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Důležité upozornění: naklíčit lze téměř každé semeno, luštěninu, obilovinu i olejnatá zrníčka. Pozor ale u fazolí, pro jejich klíčení jsou vhodné pouze dva druhy, fazolky Mungo a Adzuki. Všechny ostatní fazole jsou v syrovém stavu jedovaté. To znamená, že i v naklíčeném stavu jsou jedovaté.

Nejčastěji se k nakličování používají semena řeřichy, která má lehce pikantní chuť. Obsahuje vitaminy A, E, D, K, C a B6 a spoustu minerálních látek. Je ideální stravou pro žaludek, přičemž pomáhá lépe trávit i tučná jídla. Další, hojně používanou plodinou k nakličování je vojtěška, která  je silným antioxidantem, působí dezinfekčně i jako přírodní antibiotikum. Obsahuje vitamíny, minerály a chlorofyl. Pikantní je také naklíčená ředkev, ve které je dvakrát více vitamínu C než v samotném plodu ředkvičky. Je v ní spousta vitamínů a minerálů a také chlorofyl. Má úžasnou chuť, když si ji dáme na chléb namazaný máslem. V posledních letech jsou velkým hitem mungo klíčky, což je speciální druh luštěniny. Vynikající jsou naklíčené do výšky zhruba dvou centimetrů, pak už ztrácí svoji typickou chuť a přerostlé jsou vodnatější. Nemusíte je ale vyhazovat, když překlíčí, můžete jimi vylepšit jídelníček králíkům nebo morčatům.

Řeřicha
Řeřicha na podkladu (Zdroj: Depositphotos)

Jak naklíčit semena

Semena nejprve důkladně propláchneme, dokud voda nezůstane čistá. Nasypeme je do misky, zalijeme čistou vodou a necháme ideálně 5 až 12 hodin máčet. Můžeme použít i uzavíratelnou nádobu nebo zavařovací sklenici, do které nasypeme semena tak, aby zabírala zhruba čtvrtinu nebo třetinu objemu sklenice. Pak je po okraj zalijeme čistou vodu a necháme při pokojové teplotě, nejlépe na okenním parapetu, bobtnat. Minimálně po pěti hodinách slijeme vodu přes cedník a doplníme novou zhruba do poloviny nádoby, protřeseme a opět slijeme.

Mungo
Naklíčené mungo na misce (Zdroj: Depositphotos)

Klíčení na podestýlce

Po slití vody dáme semena na čistou misku s podestýlkou. Jako podestýlka nám může posloužit jemná tkanina, gáza nebo klíčící papír. Vyhýbat bychom se měli klasickým běleným nebo barveným ubrouskům, vatovým tamponkům a vatě. Na podestýlku nasypeme nabobtnalá semena a pokračujeme dva až tři dny v nakličování. Přitom je dobré semena opakovaně proplachovat, aby se spláchl šlem, který se kolem nich tvoří. Důležité je udržovat v misce stálou vlhkost, ideální je stříkat semínka vodou z rozprašovače alespoň dva až třikrát denně. Pozor ale, aby  nebyla příliš mokrá, mohla by plesnivět. Až se objeví půlcentimentrové klíčky, můžeme misku vložit do lednice, kde budou klíčky pomaleji dorůstat a přitom už je můžeme konzumovat. Takto vydrží až pět dnů.    

Související k tématu