Víte, že zbytky jídel představují jednu z největších částí odpadů, které vyprodukujeme v kuchyni? Likvidace neupotřebeného jídla však představuje poměrně nehospodárné nakládání s potravinami, protože mnohé z nich v koši končí zcela zbytečně, protože je můžeme ještě použít. Máme pro vás tipy, jak ušetřit svou peněženku, ale i přírodu.
Pokud jste při návštěvě lednice nebo spíže natrefili na potraviny, které potřebujete spotřebovat a nechcete je přitom vyhodit, je nejjednodušší si z nich něco uvařit. A ať se vám to možná zdá nemožné, s trochou kreativity z nich můžete vykouzlit třeba velmi chutné saláty, na kterých si pochutnáte třeba na večeři. Na naše recepty můžete samozřejmě použít speciálně koupené potraviny, ale nebojte se být kreativní, použít můžete třeba maso, které vám zůstalo z oběda nebo vývaru. Vaše snaha bude odměněna dobrým pocitem nejen, že jste ušetřili, ale také i z toho, že jste nevyhodili žádnou potravinu a tedy neplýtváte.
Jarní sváteční salát s uzeným kuřetem
Co na něj potřebujete:
- malý konzervovaný hrášek
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce česnekového dresinku
- malou sterilovanou kukuřici
- 1 menší červenou papriku
- 3 žampiony
- 2 vejce vařené natvrdo
- 80 g eidamu
- 2 uzená kuřecí stehna
- 2 lžíce dijonské hořčice
- nasekanou petržel
- jednu jarní cibulku
- sůl, pepř
Postup výroby:
Uzená kuřecí stehna dejte do hrnce s vodou a vařte, alespoň hodinu. Po uvaření stehno vyndejte a nechte ho vychladit. Vychlazené kuřecí stehno zbavte kůže a maso nakrájejte nebo natrhejte na malé kostičky. Uvařte dvě vejce natvrdo. Oloupejte je a nakrájejte na malé kostičky. Umyjte žampiony a nakrájejte je na malé kousky. Vložte je do mísy a zalijte vroucí vodou. Nechte je v ní do vychladnutí. Pak žampiony sceďte. Na drobné kostičky nakrájejte také tvrdý sýr a papriku.
Vytvořte krémovou zálivku. Smíchejte majonézu s hořčicí, česnekovým dresinkem a nasekanou petrželkou. Dále v míse smíchejte hrášek, kukuřici, houby, nasekanou papriku a kuřecí maso. Vše přelijte krémovou omáčkou a důkladně promíchejte. Vychlaďte v lednici.
Náš tip:
Místo uzeného kuřete můžete použít kuřecí maso z kuřecího vývaru.
Salát Gyros
Co na salát Gyros potřebujete
- 300 g čerstvých kuřecích prsou
- sůl, česnek, koření na gyros
- 300 g čínského zelí
- česnekový dresing (jogurt smíchaný se zakysanou smetanou, trochou mléka a česneku)
- 2 rajčata
- 2 červené cibule
- 2 vejce vařené natvrdo
- 80 g tvrdého sýra
- 1 sterilovanou kukuřici
- 4 kyselé okurky
- 100 g majonézy
- 100 g pikantního kečupu (pokud nemáte, tak necelou polovinu lžičky chilli pasty a sladký kečup)
- olej na smažení
Postup výroby:
Nakrájejte kuřecí maso na malé kostičky, okořeňte kořením na gyros. Osmažte na pánvi s trochou oleje, po usmažení nechte vychladnout. V misce smíchejte pikantní kečup s majonézou a česnekovým dresingem. Čínské zelí nakrájejte na tenké proužky. Na kostičky nakrájejte také cibuli, okurky a rajčata. Sceďte kukuřici. Vše dejte do jedné mísy a důkladně promíchejte.
Náš tip:
- Na salát můžete použít zbylé kuřecí prso z oběda.
- Pokud chcete, aby salát vypadal v míse pěkně, navrstvěte ho. Na dno dejte nejprve čínské zelí, pak ve vrstvách další zeleninu. Nahoru pak položte kuřecí maso. Jednotlivé vrstvy proložte omáčkou. Nakonec mísu ozdobte petrželkou a červenou cibulkou.
Tuňákový salát
Co na jeho výrobu potřebujete:
- 180 g ledového salátu
- 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě
- 6 cherry rajčat
- polovinu salátové okurky
- trochu konzervované cizrny
- trochu sterilované kukuřice
- 1 červenou cibuli
- 2 vejce
- 80 g tvrdého sýra
- 1 bílý jogurt
- 1 lžičku majonézy
- pár kapek citronové šťávy
- sůl a pepř, sušený česnek
Postup výroby:
Salát umyjte, nechte ho okapat a nasekejte na malé kousky. Do mísy k němu přidejte scezeného tuňáka. Na drobné kostky nakrájejte cibuli, salátovou okurku i rajčata. Do salátu přidejte také na kostky nakrájená vejce a sýr. Nakonec přisypte kukuřici a cizrnu. Z majonézy, bílého jogurtu, citronové šťávy, soli a pepře, vytvořte omáčku. Omáčku důkladně promíchejte se salátem. Dejte vychladit.
Publikováno: 2. 4. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová