Mnoho z nás tráví prací v kuchyni spoustu času, který bychom rádi věnovali něčemu jinému. Proto jsme si pro vás přichystali pár užitečných tipů, které se vám jistě budou hodit. A čas, který tím ušetříte, můžete věnovat... třeba rodině.
Udržujte v kuchyni řád
Aby vám příprava pokrmů šla rychle od ruky, je třeba mít kuchyň dobře zásobenou. To však neznamená, že musíte každý týden běhat do obchodu pro velký nákup, stačí mít po ruce základní potraviny, z těch totiž pokaždé něco vykouzlíte. A ještě jedna cenná rada — udržujte v kuchyni řád. Když víte přesně, kde co je a máte na kuchyňské lince dostatek prostoru, vaření vám půjde mnohem rychleji.
Zachrání vás pivo!
Strávili jste příliš mnoho času přípravou masa a potřebujete urychlit vaření brambor? Dejte je na plotnu, počkejte, než začnou vařit, a pak do nich přidejte lžičku másla nebo světlého piva. Podobně postupujte i při vaření luštěnin. Jen místo másla použijte sůl.
Nezdržujte se krájením
Naučte se šikovně manipulovat s potravinami. Například některé suroviny jako párky, jarní cibulku či mrkev, můžete krájet i po více kusech. S krájením žampionů vám zase může pomoci kráječ na vajíčka. A některé potraviny nemusíte loupat vůbec, čímž ušetříte čas. Mnohé druhy zeleniny a ovoce mají jedlé slupky, které jsou navíc i zdravé. Místo pracného loupání je stačí jen důkladně omýt.
Dejte na rady babiček
Přidali jste do polévky příliš mnoho česneku a teď je tak ostrá, že se vůbec nedá jíst? Nepanikařte, ještě pořád ji můžete zachránit. Nakrájejte petrželku a vložte ji do síťky, tu pak vhoďte do hrnce. Během pěti minut absorbuje část česnekové chuti, takže polévku spraví.
Mějte po ruce jablka
Pomocníkem v kuchyni mohou být i jablka. Hodit se vám budou hlavně v případě, když to přeženete s kari v omáčce. Jablečná šťáva ji totiž krásně zjemní. Načervenalé ovoce pak pomůže i v případě, že přesolíte polévku. Stačí jablka nakrájet, pár kousků vložit do polévky a deset minut povařit. Po soli nezůstane ani stopy.
Snadno a rychle
Zdržuje vás loupání rajčat? Pak si práci usnadněte. Každé rajče nařízněte ve špičce do křížku, na chvilku ho hoďte do vařící vody a poté ho okamžitě přelijte vodou studenou. Slupku pak stáhnete opravdu rychle.
Vsaďte na chytré pomocníky
Skutečně obrovské množství času vám při vaření ušetří chytré přístroje. Můžete v nich totiž nejen vařit a dusit, ale i sekat, šlehat, vážit, fermentovat a emulgovat. Moderní funkce vás provedou krok za krokem nejrůznějšími recepty a poradí vám tipy a triky, díky nimž bude vaše vaření ještě snazší.
Využívejte smart potraviny
Zjednodušte si vaření i pečení chytrými a zároveň zdravými potravinami, které váš čas za plotnou efektivně zkrátí. Nemluvíme o polotovarech plných éček a nezdravých dochucovadel, máme na mysli například hotové poctivé vývary, připravené směsi na knedlíky, placky či pizzu, a další podobné „pomocníky“.
Slzy z cibule? Pomůže horký nůž
Naučte se krájet cibuli bez slz. Tipů je spousta. Jedním z nich, asi tím nejpoužívanějším, je opláchnout nůž i cibuli ve vodě nebo přímo krájet horkým nožem. Pokud se chcete zbavit cibulového pachu, který vám zůstane na vašich dlaních i prstech, potřete ruce plátkem syrové brambory, a pak je opláchněte studenou vodou.
Plánujte dopředu
S ušetřením času při vaření skvěle pomůže i plánování. Je dobré vědět, co budete během týdne vařit a z jakých surovin. Není od věci vařit pokrmy, které lze podávat dva či tři dny. Každodenní vaření zkrátka zabere obrovské množství času.
Publikováno: 30. 4. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce