Tradičně si na Velikonoce upečeme mazanec, beránka nebo třeba jidáše a perníčky. Zkuste k nim letos přidat i boží milosti a budete mile překvapeni. Určitě je zařadíte do velikonočního pečícího repertoáru.
Co jsou boží milosti?
Boží milosti jsou tradiční velikonoční (nebo také masopustní) pečivo, nebo spíše cukroví, které se hojně peklo za času našich babiček a prababiček a dostávali je koledníci ke štamprličce k zakousnutí o Velikonočním pondělí. Postupně se začaly péct i mimo toto období, na Vánoce, oráčům při jarních cestách na pole nebo rodičkám po porodu. Receptů na ně najdete nespočet, existují varianty kynuté, s kypřicím práškem nebo třeba tvarohové a jogurtové. Je jen na vás najít si tu svou verzi.
Na boží milosti si připravte:
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g zakysané smetany
- 2 žloutky
- 1 polévkovou lžíci cukru
- 2 špetky soli
- pár kapek citronové šťávy, případně bílého vína nebo rumu, můžete přidat i trochu citronové kůry
Na obalení:
- moučkový cukr
- skořice nebo vanilkový cukr
Z uvedených ingrediencí vytvořte těsto a nechte ho půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Potom ho rozválejte na zhruba centimetrový plát a přeložte na třetiny. Zopakujte ještě dvakrát. Tento postup zajistí, že těsto při smažení hezky vyběhne, bude křehké a bude tvořit plátky podobně jako listové těsto. Opět ho nechte půl hodiny při pokojové teplotě odpočinout. Znovu ho rozválejte a přeložte na třetiny a zopakujte ještě dvakrát. Potom ho uložte minimálně na hodinu do ledničky v potravinové fólii nebo sáčku.
Těsto vyndejte z ledničky a vyválejte z něj plát o tloušťce zhruba 3 mm. Vykrajujte z něj libovolné tvary. Obvyklé jsou kosočtverce, čtverečky, kroužky. Můžete použít i rádýlko a plát jím na čtverce nebo obdélníky rozkrájet, navíc vám udělá hezký vlnitý kraj, pokud máte to vlnité. Tvary se uvnitř ještě prokrajují. Zabráníte tím přílišnému nafouknutí.
Do mističky si dejte moučkový cukr a smíchejte ho se skořicí nebo vanilkovým cukrem. V pánvi si rozpalte silnou vrstvu oleje nebo sádla, případně můžete použít i máslo. Vrstva by měla být tak silná, aby se kousky při smažení nedotýkaly dna. Zkrátka aby byly celé ponořené v oleji. Smažte je z obou stran pěkně dozlatova. Pokládejte je na talířek vyložený papírovými ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Hned zatepla je ještě opatrně obalte v cukrové směsi.
Pokud byste chtěli lehčí variantu, určitě je můžete upéci v troubě na 170 °C, pečte, dokud nejsou nafouknuté a růžové.
K Velikonočním svátkům patří také pečení beránka:
Publikováno: 1. 4. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová