reklama

Upečte si na Velikonoce opomíjené boží milosti

Tradičně si na Velikonoce upečeme mazanec, beránka nebo třeba jidáše a perníčky. Zkuste k nim letos přidat i boží milosti a budete mile překvapeni. Určitě je zařadíte do velikonočního pečícího repertoáru.

i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Boží milosti jsou velikonoční tradicí (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Co jsou boží milosti?

Boží milosti jsou tradiční velikonoční (nebo také masopustní) pečivo, nebo spíše cukroví, které se hojně peklo za času našich babiček a prababiček a dostávali je koledníci ke štamprličce k zakousnutí o Velikonočním pondělí. Postupně se začaly péct i mimo toto období, na Vánoce, oráčům při jarních cestách na pole nebo rodičkám po porodu. Receptů na ně najdete nespočet, existují varianty kynuté, s kypřicím práškem nebo třeba tvarohové a jogurtové. Je jen na vás najít si tu svou verzi.

Na boží milosti si připravte:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 žloutky
  • 1 polévkovou lžíci cukru
  • 2 špetky soli
  • pár kapek citronové šťávy, případně bílého vína nebo rumu, můžete přidat i trochu citronové kůry

Na obalení:

  • moučkový cukr
  • skořice nebo vanilkový cukr
Suroviny
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Na boží milosti si připravte

Z uvedených ingrediencí vytvořte těsto a nechte ho půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Potom ho rozválejte na zhruba centimetrový plát a přeložte na třetiny. Zopakujte ještě dvakrát. Tento postup zajistí, že těsto při smažení hezky vyběhne, bude křehké a bude tvořit plátky podobně jako listové těsto. Opět ho nechte půl hodiny při pokojové teplotě odpočinout. Znovu ho rozválejte a přeložte na třetiny a zopakujte ještě dvakrát. Potom ho uložte minimálně na hodinu do ledničky v potravinové fólii nebo sáčku.

Těsto
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Těsto nechte odpočívat

Těsto vyndejte z ledničky a vyválejte z něj plát o tloušťce zhruba 3 mm. Vykrajujte z něj libovolné tvary. Obvyklé jsou kosočtverce, čtverečky, kroužky. Můžete použít i rádýlko a plát jím na čtverce nebo obdélníky rozkrájet, navíc vám udělá hezký vlnitý kraj, pokud máte to vlnité. Tvary se uvnitř ještě prokrajují. Zabráníte tím přílišnému nafouknutí.

Tvary vykrájené
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Vykrajujte různé tvary

Do mističky si dejte moučkový cukr a smíchejte ho se skořicí nebo vanilkovým cukrem. V pánvi si rozpalte silnou vrstvu oleje nebo sádla, případně můžete použít i máslo. Vrstva by měla být tak silná, aby se kousky při smažení nedotýkaly dna. Zkrátka aby byly celé ponořené v oleji. Smažte je z obou stran pěkně dozlatova. Pokládejte je na talířek vyložený papírovými ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Hned zatepla je ještě opatrně obalte v cukrové směsi.

Pokud byste chtěli lehčí variantu, určitě je můžete upéci v troubě na 170 °C, pečte, dokud nejsou nafouknuté a růžové.

K Velikonočním svátkům patří také pečení beránka:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 1. 4. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová