Nezapomeňte si na Velikonoce upéct medové jidáše

Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo, které se peče ve středu před Velikonočním pondělím. Posnídat byste ho pak měli hned ve čtvrtek ráno. A že je neznáte? Pak se do nich neváhejte letos pustit. Je snadné a udělá radost i dětem.

Nezapomeňte si na Velikonoce upéct medové jidáše (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Proč zrovna jidáše?

 

Jidáše získaly svůj název podle samotného Jidáše, který zradil Krista. Toto pečivo symbolizuje provaz, na kterém se potom oběsil. Pověra praví, že kdo si dá na Zelený čtvrtek před východem slunce jidáš, bude mít pevné zdraví. Také med, kterým se potírají, má svůj smysl – ochraňuje před hadím uštknutím a včelím bodnutím.

Díky svému tvaru jsou ale také symbolem jara – můžete z nich vytvořit ptáčky, ještěrky, hlemýždě a věnečky, které ukazují, že jaro je už za rohem.

Na těsto si připravte:

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli (zarovnaná kávová lžička)
  • lžička citronové kůry
  • špetka muškátového oříšku
  • 70 g másla pokojové teploty (ne rozpuštěné)
  • 300 ml smetany
  • 2 žloutky

Na potření jidášů budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla (alternativně rum)
Obrázek8
Připravte si všechny suroviny (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Postup výroby těsta:

Připravte si kvásek – do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a rozmačkejte na kašičku. Droždí se během chvilky rozpustí. Přidejte do něj 100 ml vlažné smetany, lžíci mouky a nechte zhruba 15 minut kvásek vzejít.

Obrázek8
Nejprve začněte kváskem (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Do větší mísy si připravte zbytek ingrediencí. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbývající smetanu také přidejte vlažnou. Těsto bude lépe kynout. Nakonec přidejte vykynutý kvásek a zpracujte. Bude to trvat 10 až 15 minut, výsledné těsto má být pěkně hladké a pružné. Vypomoci si samozřejmě můžete robotem nebo domácí pekárnou.

Obrázek8
Přidávejte postupně ostatní suroviny a vytvořte nelepivé těsto (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Vypracované těsto překryjte v míse kuchyňskou fólií nebo utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Bude mít zhruba dvojnásobný objem. Vyklopte ho, znovu propracujte a už ho můžete rozdělit. Nejprve na 4 bochánky, každý potom ještě na polovinu a znovu ještě každý na 3 dílky. Budete mít dohromady 24 dílků.

Z každého vyválejte váleček, který smotáte podle libosti – můžou to být ptáčci, šneci, copy, věnečky, zkrátka podle vaší fantazie. Ne všechno také musíte sníst – věnečky nebo ptáčci můžou sloužit jako dekorace a podstavce na vajíčka.

Válení
Z těsta na krájejte stejně velké kousky a rozválejte je do "hadů" (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Tvary si přeneste na plech vyložený pečícím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a nechte ještě necelou půl hodinu kynout. Troubu si mezitím rozehřejte na 190 °C. Plech dejte na zhruba 15 minut do trouby – koneckonců znáte svou troubu nejlépe. Jidáše budou hotové, když budou mít krásnou zlatou barvu.

Pečení
Tvořte různé tvary a nechte na plechu dokynout (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Na potření si připravte med, který ohřejete, vmícháte do něj máslo a promícháte, dokud se pěkně nerozpustí a nespojí. Potírejte jidáše hned po upečení a nechte vychladnout. Stejný postup bude, pokud máslo nahradíte rumem.

Upečeno
Dozlatova upečené jidáše potřete medem a máslem (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Související k tématu