reklama

Umíte správně určit skleničky na nápoje?

Doma je nám asi celkem jedno, z jaké skleničky pijeme pivo nebo džus. Ale pokud se dostaneme do společnosti, kde je součástí setkání slavnostní oběd nebo večeře, měli bychom alespoň v základu vědět, na jaký druh nápoje budeme používat skleničky, které bývají založeny na stole v jídelním pořádku. Společenské faux pas v podobě pití nápojů z nevhodných skleniček bývá pak poměrně velké. A proto si v nich uděláme trochu pořádek.

Představte si, že jste pozváni na slavnostní večeři, kde se budou servírovat vybrané krmě a podávat nejrůznější druhy nápojů. Pokud nejste lvem salónů a společenské události nejrůznějšího druhu nejsou vaším denním chlebem, případně nejste mistrem etikety, mohou pro vás některé stolovací zvyklosti být trochu oříškem. Dokážete správně určit, jakou skleničku zvolíte na jednotlivé druhy nápojů? 

Přípitek
Přiťuknout bychom si měli jen při prvním přípitku (Zdroj: Depositphotos)

Stolování

Základem je si pamatovat, že u správně založeného stolu (čímž se rozumí uspořádání talířů, příborů a skleniček na stole) jsou naše skleničky vždy ty vpravo. Pokud jsme pozváni na banket či jinou podobnou společensky významnou událost, bude rozložení skleniček a ostatního stolovacího náčiní na stole mnohem víc, než jsme zvyklí.

Na stole by neměla chybět sklenička na šampaňské, na bílé či červené víno, a také sklenička na nealkoholický nápoj. Všechny skleničky se na stůl zakládají čistě vymyté a vyleštěné. Základem jsou maximálně 3 skleničky pro jednoho strávníka, další skleničky s nápoji se servírují samostatně před nebo po skončení stolování.

Aperitiv
Aperitivy a koktejly se servírují v široce otevřených skelničkách (Zdroj: Depositphotos)
Likér
Malé likérové skleničky (Zdroj: Depositphotos)

Výběr sklenic a skleniček

  • Na sekt se používá vyšší štíhlá sklenka, která oproti dříve používané nižší, rozložité sklenici, lépe zachová pěnu a perlení vína.
  • Na bílé a růžové víno připravte úzké sklenky na delší stopce, které mají tulipánový tvar.
  • Na červené víno pak širší a objemnější sklenice. Tyto sklenky mají tvar otevřeného tulipánu nebo tzv. balonový tvar.
  • Portské, sladká a alkoholizovaná vína vyžadují menší stopku a obsahově menší skleničku.
  • Na tvrdý alkohol vždy malé sklenky ze solného skla.
  • Nealkoholické nápoje a minerální vody lze pít z klasické sklenice.
  • Pivo vyžaduje pivní sklenky, džbánečky a půllitry.
  • Koňak a brandy podáváme v baňatých sklenkách s uzavřeným tělem na nízké stopce. Důležité je nahřátí těchto skleniček. 
Víno
Vinné skleničky na bílé, růžové a červené víno (Zdroj: Depositphotos)

Trocha etikety

  • Vrcholem nevkusu je skleničku olizovat nebo dokonce pít z láhve.
  • Každý typ skleničky vyžaduje jistý způsob úchopu. Nikdy nedržíme vinnou skleničku jako pivní půllitr. Skleničky se stopkou vždy uchopíme právě za stopku. Pouze u skleniček s červeným vínem můžeme sklenku uchopit výše kvůli větší a objemnější skleničce. Možné je i držení skleniček za patku. 
  • Ve společnosti je vypití více než 3 skleniček s alkoholickým nápojem považováno za nestřídmé. Zdrženlivost je zde na místě. 
  • Pokud byste se ocitli na hostině v některé z arabských zemí, neočekávejte alkoholické nápoje, které jsou v těchto zemích téměř tabu. A to přesto, že slovo alkohol je vlastně arabského původu, v arabském slově „al-kuhl“ to značí vinný destilát.
Šampaňské
Úzké flétnové skleničky na sekt (Zdroj: Depositphotos)
Tvrdý alkohol
Nízké skleničky na tvrdý alkohol ze silného skla (Zdroj: Depositphotos)

Pořadí podávaných alkoholických nápojů při stolování

  • na začátku se podává aperitiv (Cinzano, koktejl, šampaňské)
  • k předkrmu se servíruje lehké bílé nebo červené víno
  • k hlavnímu jídlu se pak nalévá těžší červené
  • menu zakončuje digestiv (bylinný likér, koňak nebo calvados)
  • po skončení jídla se podávají teplé nápoje jako čaj, káva
Pivo
Pivní sklenice jsou variabilní. Povoleny jsou půllitry, skleničky i džbánečky (Zdroj: Depositphotos)
Pivo
Pivní sklenice jsou variabilní. Povoleny jsou půllitry, skleničky i džbánečky (Zdroj: Depositphotos)

Publikováno: 30. 3. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová