Rýma je velmi nepříjemná záležitost, která vybrané jedince dokáže pronásledovat i po celý rok. Pokud jsme se už dopracovali do chronické fáze a nechce se nám neustále nakupovat v lékárně kapky do nosu, můžeme zkusit rýmovník. Tato na první pohled velmi pěkná rostlinka má nečekané vlastnosti na zkrocení naší věčné rýmy.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/26/d5/column/26d5ae79488429b87f8eec836d886b4e_img_4106.jpg)
Rýmovník
Rýmovník (Plectranthus) je původem z Austrálie a v našich domácnostech se uchytil jako elegantní pokojovka. Jedná se o nenáročnou rostlinku, která má ráda slunečné a příjemné teplé prostředí, nevadí jí ani menší zálivka, kterou snáší lépe než přemokření. Přímé polední slunce jí ale nedělá dobře, stejně tak nemá ráda průvan a mrazivé zimní větrání. Někteří pěstitelé znají rýmovník pod označením molice nebo mexický eukalyptus.
![Výroba rýmovníkového sirupu a masti](https://img.primadoma.cz/w_2/90/f1/column/90f17667eded80e5fd303afb9894d98e_depositphotos_87600626_l-2015.jpg)
Nejen, že rýmovník dobře vypadá v květináči za oknem, ale on má navíc i zajímavé vlastnosti. Je to léčivka, jak již její název napovídá. Navíc vám bezpečně pomůže od náletů komárů a dalšího otravného hmyzu. Její lístky jsou aromatické a jsou cítit po meduňce, citronu, mátě nebo kafru. Lístky obsahují vysoké procento vitamínu C a A, a také esenciální silice.
Lidé, kteří často bojují s rýmou by si měli rýmovníky rozestavět po bytě. Ideální je mít rostlinku poblíž postele, neboť v noci můžete během spánku inhalovat její aroma, které blahodárně působí na naši nosní sliznici. Stejně tak můžeme nosit venku několik lístků u sebe a občas k nim přičichnout. Čaj z jednoho lístku si můžete dát při bolesti hlavy, vysokém tlaku, nachlazení nebo třeba při trávicích problémech, ale rozhodně tuto dávku nepřekračujte.
![Rýmovníkový čaj](https://img.primadoma.cz/w_2/76/bf/column/76bf9246bd44ad04c23c486f0f05743a_depositphotos_297668792_l-2015.jpg)
Výroba vařeného sirupu
Tento sirup se dá vyrobit i za studena, avšak jeho zpracování trvá 14 dní. Pokud chceme mít sirup hned, dáme přednost vaření.
Suroviny:
- 15 lístků rýmovníku na ½ litru sirupu
- ½ kg cukru
- ½ pomeranče
- ½ citronu
Postup:
Do nádoby vložíme 15 lístků rýmovníku.
![Rýmovník](https://img.primadoma.cz/w_2/7c/73/column/7c73a5b2b818ef87bc17d86dd881e5c1_img_4081.jpg)
K nim přidáme na kolečka nakrájený citron a pomeranč, pokud použijeme citrusy v bio kvalitě, nemusíme jim odstraňovat kůru.
![Citrusy](https://img.primadoma.cz/w_2/8e/ef/column/8eefd5f28343918a6c95f2e4efb85384_img_4082.jpg)
Vše přelijeme ½ litrem vroucí vody.
Necháme stát 2 dny při pokojové teplotě.
Po dvou dnech tekutinu přecedíme přes sítko do hrnce a dáme vařit.
Při menší teplotě pozvolna svaříme s cukrem asi hodinu, dáváme pozor, aby tekutina neklokotala.
![Sirup](https://img.primadoma.cz/w_2/c1/1a/column/c11a153fcbf22404b4beae37e9c2972c_img_4083.jpg)
Ještě horký sirup přelijeme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru zchladnout.
Při užívání dbejte na dávkování a užívejte maximálně 3x denně.
![Hotový sirup](https://img.primadoma.cz/w_2/85/56/column/8556515a9fa92e7ea807ea243610d5f4_img_4098.jpg)
Rýmovníková mast
Z lístků je možné si připravit i mast, kterou si můžeme natírat hrudník. Takovou medicínu si ještě možná pamatujeme od svých babiček, které nám takto uvolňovaly ucpané dýchací cesty.
Budeme potřebovat asi 50 g vepřového sádla. Lze vyměnit např. za kokosový tuk. Dále si připravíme 5 lístků rýmovníku.
![Sádlo](https://img.primadoma.cz/w_2/c7/d5/column/c7d5a851c90e624b0e039a790c5b1726_img_4084.jpg)
Sádlo nebo kokosový tuk necháme rozpustit a do něj vložíme lístky rýmovníku. Nevaříme, necháme cca 2 hodiny mírně prohřívat, aby se do tuku uvolnily rýmovníkové silice. Následně necháme 24 hodin macerovat v lednici. Druhý den je potřeba postup zahřívání zopakovat.
![Lístky](https://img.primadoma.cz/w_2/f4/cc/column/f4ccadd04c761e78d73f3b57b36b04ad_img_4085.jpg)
Nakonec tuk přelijeme přes sítko do vhodného kelímku a necháme zcela zatuhnout.
Mast používáme nejen na mazání hrudníku, ale hodí také na popraskanou kůži na rukou nebo na patách.
Publikováno: 9. 3. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová