Rýma je velmi nepříjemná záležitost, která vybrané jedince dokáže pronásledovat i po celý rok. Pokud jsme se už dopracovali do chronické fáze a nechce se nám neustále nakupovat v lékárně kapky do nosu, můžeme zkusit rýmovník. Tato na první pohled velmi pěkná rostlinka má nečekané vlastnosti na zkrocení naší věčné rýmy.
Rýmovník
Rýmovník (Plectranthus) je původem z Austrálie a v našich domácnostech se uchytil jako elegantní pokojovka. Jedná se o nenáročnou rostlinku, která má ráda slunečné a příjemné teplé prostředí, nevadí jí ani menší zálivka, kterou snáší lépe než přemokření. Přímé polední slunce jí ale nedělá dobře, stejně tak nemá ráda průvan a mrazivé zimní větrání. Někteří pěstitelé znají rýmovník pod označením molice nebo mexický eukalyptus.
Nejen, že rýmovník dobře vypadá v květináči za oknem, ale on má navíc i zajímavé vlastnosti. Je to léčivka, jak již její název napovídá. Navíc vám bezpečně pomůže od náletů komárů a dalšího otravného hmyzu. Její lístky jsou aromatické a jsou cítit po meduňce, citronu, mátě nebo kafru. Lístky obsahují vysoké procento vitamínu C a A, a také esenciální silice.
Lidé, kteří často bojují s rýmou by si měli rýmovníky rozestavět po bytě. Ideální je mít rostlinku poblíž postele, neboť v noci můžete během spánku inhalovat její aroma, které blahodárně působí na naši nosní sliznici. Stejně tak můžeme nosit venku několik lístků u sebe a občas k nim přičichnout. Čaj z jednoho lístku si můžete dát při bolesti hlavy, vysokém tlaku, nachlazení nebo třeba při trávicích problémech, ale rozhodně tuto dávku nepřekračujte.
Výroba vařeného sirupu
Tento sirup se dá vyrobit i za studena, avšak jeho zpracování trvá 14 dní. Pokud chceme mít sirup hned, dáme přednost vaření.
Suroviny:
- 15 lístků rýmovníku na ½ litru sirupu
- ½ kg cukru
- ½ pomeranče
- ½ citronu
Postup:
Do nádoby vložíme 15 lístků rýmovníku.
K nim přidáme na kolečka nakrájený citron a pomeranč, pokud použijeme citrusy v bio kvalitě, nemusíme jim odstraňovat kůru.
Vše přelijeme ½ litrem vroucí vody.
Necháme stát 2 dny při pokojové teplotě.
Po dvou dnech tekutinu přecedíme přes sítko do hrnce a dáme vařit.
Při menší teplotě pozvolna svaříme s cukrem asi hodinu, dáváme pozor, aby tekutina neklokotala.
Ještě horký sirup přelijeme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru zchladnout.
Při užívání dbejte na dávkování a užívejte maximálně 3x denně.
Rýmovníková mast
Z lístků je možné si připravit i mast, kterou si můžeme natírat hrudník. Takovou medicínu si ještě možná pamatujeme od svých babiček, které nám takto uvolňovaly ucpané dýchací cesty.
Budeme potřebovat asi 50 g vepřového sádla. Lze vyměnit např. za kokosový tuk. Dále si připravíme 5 lístků rýmovníku.
Sádlo nebo kokosový tuk necháme rozpustit a do něj vložíme lístky rýmovníku. Nevaříme, necháme cca 2 hodiny mírně prohřívat, aby se do tuku uvolnily rýmovníkové silice. Následně necháme 24 hodin macerovat v lednici. Druhý den je potřeba postup zahřívání zopakovat.
Nakonec tuk přelijeme přes sítko do vhodného kelímku a necháme zcela zatuhnout.
Mast používáme nejen na mazání hrudníku, ale hodí také na popraskanou kůži na rukou nebo na patách.
Publikováno: 9. 3. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová