Bleskový ořechový koláč je nejen vynikající, ale hlavně rychlý. Stihnete ho udělat během chvilky, takže se hodí, když se ohlásí nečekaná návštěva nebo chcete rodinu překvapit něčím sladkým. A jednoduchý je tak, že ho zvládnou i ti, kteří nejsou zrovna nejlepší cukráři na světě.
Suroviny na přípravu ořechového koláče
- 1 hrnek namletých nebo nasekaných ořechů
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 vejce
- ½ hrnku oleje
- ½ hrnku mléka
- prášek do pečiva
- čokoláda na polevu
Jak budeme postupovat?
S přípravou ořechového koláče mnoho času neztratíte. Zvládnete ho upéct třeba i po návratu z práce a do jeho přípravy můžete zapojit také děti, které většinou rády a nadšeně v kuchyni pomáhají. Nebudete potřebovat ani kuchyňskou váhu, protože vše se odměřuje „na hrnky“.
Nejdříve pečlivě utřeme vejce s cukrem a pak přilijeme všechny tekuté ingredience. Teprve potom přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme s namletými ořechy, aby vzniklo lité těsto.
Tím je vše skutečně bleskově připraveno a my můžeme dát koláč péct. Těsto nalijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečeme v troubě asi půl hodiny na 180 °C.
Když máme upečeno, necháme koláč vychladnout a polijeme polevou. Vhodná je například čokoládová, ale můžeme připravit i cukrovou s citronem. Pro urychlení můžete použít polevu kupovanou.
Pokud chceme polevu ozdobit, použijeme namleté nebo sekané ořechy, popřípadě naskládáme půlky ořechů.
Publikováno: 26. 2. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová