reklama

Za pár okamžiků můžete vyčarovat úžasný ořechový koláč

Bleskový ořechový koláč je nejen vynikající, ale hlavně rychlý. Stihnete ho udělat během chvilky, takže se hodí, když se ohlásí nečekaná návštěva nebo chcete rodinu překvapit něčím sladkým. A jednoduchý je tak, že ho zvládnou i ti, kteří nejsou zrovna nejlepší cukráři na světě.

Připravte pro nečekanou návštěvu bleskový ořechový koláč (Zdroj: archiv FTV Prima)

Suroviny na přípravu ořechového koláče

  • 1 hrnek namletých nebo nasekaných ořechů
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • ½ hrnku mléka
  • prášek do pečiva
  • čokoláda na polevu
Suroviny na ořechový koláč
Co budeme potřebovat na přípravu ořechového koláče? (Zdroj: archiv FTV Prima)

Jak budeme postupovat?

S přípravou ořechového koláče mnoho času neztratíte. Zvládnete ho upéct třeba i po návratu z práce a do jeho přípravy můžete zapojit také děti, které většinou rády a nadšeně v kuchyni pomáhají. Nebudete potřebovat ani kuchyňskou váhu, protože vše se odměřuje „na hrnky“.

Odměřujeme hrnečkem
Suroviny odměřujeme pomocí hrnku (Zdroj: archiv FTV Prima)

Nejdříve pečlivě utřeme vejce s cukrem a pak přilijeme všechny tekuté ingredience. Teprve potom přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme s namletými ořechy, aby vzniklo lité těsto.

Smíchání směsi
Všechny suroviny smícháme (Zdroj: archiv FTV Prima)

Tím je vše skutečně bleskově připraveno a my můžeme dát koláč péct. Těsto nalijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečeme v troubě asi půl hodiny na 180 °C.

Nalití těsta do pekáčku
Těsto vlijeme do pekáče (Zdroj: archiv FTV Prima)

Když máme upečeno, necháme koláč vychladnout a polijeme polevou. Vhodná je například čokoládová, ale můžeme připravit i cukrovou s citronem. Pro urychlení můžete použít polevu kupovanou.

Poleva na koláč
Na koláč nalijeme čokoládovou polevu (Zdroj: archiv FTV Prima)

Pokud chceme polevu ozdobit, použijeme namleté nebo sekané ořechy, popřípadě naskládáme půlky ořechů.

Ořechový koláč od Ládi Hrušky
A můžeme podávat... (Zdroj: archiv FTV Prima)

 

Publikováno: 26. 2. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová