V chladničce by všechny potraviny měly mít své místo. Jejich správné umístění zaručí, že vydrží déle čerstvé a nebudete jich tolik vyhazovat. Víte, kam byste měli uložit máslo, mléko, šunku, které potraviny do ledničky vlastně patří a kterým bude lépe ve spíži?
Vlhkost v ledničce
Každé místo v ledničce má jinou vlhkost. A také každá potravina má na vlhkost jiné nároky:
- ovoce a zelenina potřebují 90 až 95 % vlhkosti,
- maso a ryby 85 až 90 %,
- mléčné výrobky potom 70 až 80 %.
Pokud nebudou mít potraviny dostatečnou vlhkost, budou vysychat, ztrácet hmotnost, barvu a hlavně nutriční složky. Příliš vysoká vlhkost zase neprospívá samotné chladničce - kondenzuje a omezuje výkon, daří se v ní bakteriím a plísním. Aby se vyhovělo všem, potravinám i spotřebiči, je ideální vlhkost kolem 80 %.
Co do ledničky patří a nepatří?
Jsou potraviny, které do lednice patří a které byste naopak měli uložit pouze do chladnějšího, tmavého prostředí, nebo je nechali při pokojové teplotě. Mnoho z nich oproti zažitým zvyklostem.
Do ledničky uschovejte:
- hroznové víno a bobuloviny (jahody, maliny, borůvky), také jablka, hrušky, které bude třeba brzy sníst, stejně tak to platí pro broskve a meruňky,
- listovou a košťálovou zeleninu, ředkvičky.
Na chladné a temné místo patří:
- brambory, cibule, česnek, nebudou plesnivět a měknout.
V pokojové teplotě bude dobře:
- banánům, mangu, citrusům, ananasu i dalšímu exotickému ovoci - teplota při skladování by neměla být nižší než 10°C, jinak ztrácí svou chuť, banány navíc hnědnou,
- rajčatům, lilku, paprikám i okurkám a melounu či zázvoru.
Stejně tak do lednice nemusíte dávat ještě uzavřené trvanlivé potraviny, jako jsou zavařeniny, plechovky, paštiky nebo také med. Nepatří sem ani káva a pečivo, olej nebo třeba čokoláda a ořechy, vše zde vlhne a ztrácí chuť. Stejně tak různé neotevřené omáčky, kečup a hořčice mohou být mimo lednici, pokud je jejich základem olej či ocet. Ty majonézové, jogurtové a smetanové tam ale rozhodně patří.
Pořádek v ledničce
Jak tedy uspořádat potraviny v chladničce, aby byly všechny na správném místě?
- Ovoce a zelenina - uložte je do spodních boxů, kde je pro ně ideální vlhkost, před uklizením je nemyjte, ale určitě je vyndejte z igelitových sáčků,
- maso a ryby - patří do prostoru s vyšší vlhkostí hned nad zeleninu a ovoce, dobře je oddělte od ostatních, aby je nemohly kontaminovat,
- dál vyskládejte šunku, salámy, klobásy,
- nad ně sýry, jogurty, mohou být s uzeninami v jedné polici, ale řádně oddělené,
- nejvýše patří mléčné výrobky a také hotová jídla (ty ukládejte do lednice až po vychladnutí na pokojovou teplotu).
Další místo, kam můžete ukládat potraviny, jsou dvířka. Je zde trochu tepleji a i zde mají mít svůj řád:
- vysoké láhve - umístěte do spodního patra,
- plechovky a jiné balené potraviny, které musí stát - přijdou nad lahve,
- máslo - patří na další poličku, uložte ho pokud možno do krabičky na máslo, bude méně náchylné na žluknutí,
- vejce - mají zvláštní přihrádku nahoře ve dveřích, kam je vyskládejte. Jejich uchování v papírovém obalu není vhodné, množí se v nich bakterie.
Můžete narazit i na doporučení, že vejce a mléko není vhodné ukládat do prostoru ve dveřích lednice, protože zde dochází k častým výkyvům teplot. To vede k jejich dřívějšímu kažení. Je tedy na vašem uvážení, kam je umístíte.
Další pravidla pro skladování v ledničce
Krom uvedeného “zasedacího pořádku” byste měli při ukládání potravin do lednice dodržovat ještě další pravidla, která jsou tu hlavně od toho, aby nedocházelo ke vzájemné kontaminaci a jídlo tak zůstávalo déle čerstvé a hlavně bezpečné ke konzumaci.
- jak už bylo řečeno, maso a masné výrobky pečlivě oddělte od ostatních potravin, dobře je zabalte do fólie nebo alobalu, případně do uzavíratelných nádob,
- dopředu na viditelné místo dejte potraviny, které mají nejbližší datum spotřeby,
- to, co plánujete spotřebovat za více než 3 dny, uložte do mrazáku,
- aromatické potraviny ukládejte do krabiček nebo sáčků, které můžete dokonale uzavřít, aby od nich nenačichlo nic dalšího.
Publikováno: 2. 3. 2021, Autor: Lenka Tajbrová (text), Depostiphotos (foto), Profil autora: Lenka Tajbrová