Rady pro začínající hospodyňky - Jak byste si měli uspořádat potraviny v lednici

V chladničce by všechny potraviny měly mít své místo. Jejich správné umístění zaručí, že vydrží déle čerstvé a nebudete jich tolik vyhazovat. Víte, kam byste měli uložit máslo, mléko, šunku, které potraviny do ledničky vlastně patří a kterým bude lépe ve spíži?

Aby potraviny v ledničce dlouho vydržely, musí se správně uložit (Zdroj: Depositphotos)

Vlhkost v ledničce

Každé místo v ledničce má jinou vlhkost. A také každá potravina má na vlhkost jiné nároky:

  • ovoce a zelenina potřebují 90 až 95 % vlhkosti,
  • maso a ryby 85 až 90 %,
  • mléčné výrobky potom 70 až 80 %.

Pokud nebudou mít potraviny dostatečnou vlhkost, budou vysychat, ztrácet hmotnost, barvu a hlavně nutriční složky. Příliš vysoká vlhkost zase neprospívá samotné chladničce - kondenzuje a omezuje výkon, daří se v ní bakteriím a plísním. Aby se vyhovělo všem, potravinám i spotřebiči, je ideální vlhkost kolem 80 %.

Žena u lednice
V ledničce byste měli potraviny správně uspořádat (Zdroj: Depositphotos)

Co do ledničky patří a nepatří?

Jsou potraviny, které do lednice patří a které byste naopak měli uložit pouze do chladnějšího, tmavého prostředí, nebo je nechali při pokojové teplotě. Mnoho z nich oproti zažitým zvyklostem.

Do ledničky uschovejte:

  • hroznové víno a bobuloviny (jahody, maliny, borůvky), také jablka, hrušky, které bude třeba brzy sníst, stejně tak to platí pro broskve a meruňky,
  • listovou a košťálovou zeleninu, ředkvičky.
Zelenina v bedýnce
Do ledničky uložte jen některé druhy zeleniny (Zdroj: Depositphotos)

Na chladné a temné místo patří:

  • brambory, cibule, česnek, nebudou plesnivět a měknout.

V pokojové teplotě bude dobře:

  • banánům, mangu, citrusům, ananasu i dalšímu exotickému ovoci - teplota při skladování by neměla být nižší než 10°C, jinak ztrácí svou chuť, banány navíc hnědnou,
  • rajčatům, lilku, paprikám i okurkám a melounu či zázvoru.

Stejně tak do lednice nemusíte dávat ještě uzavřené trvanlivé potraviny, jako jsou zavařeniny, plechovky, paštiky nebo také med. Nepatří sem ani káva a pečivo, olej nebo třeba čokoláda a ořechy, vše zde vlhne a ztrácí chuť. Stejně tak různé neotevřené omáčky, kečup a hořčice mohou být mimo lednici, pokud je jejich základem olej či ocet. Ty majonézové, jogurtové a smetanové tam ale rozhodně patří.

Ovoce v bedýnce
Citrusové ovoce nechte při pokojové teplotě, chlad v ledničce mu neprospívá (Zdroj: Depositphotos)

Pořádek v ledničce

Jak tedy uspořádat potraviny v chladničce, aby byly všechny na správném místě?

  • Ovoce a zelenina - uložte je do spodních boxů, kde je pro ně ideální vlhkost, před uklizením je nemyjte, ale určitě je vyndejte z igelitových sáčků,
  • maso a ryby - patří do prostoru s vyšší vlhkostí hned nad zeleninu a ovoce, dobře je oddělte od ostatních, aby je nemohly kontaminovat,
  • dál vyskládejte šunku, salámy, klobásy,
  • nad ně sýry, jogurty, mohou být s uzeninami v jedné polici, ale řádně oddělené,
  • nejvýše patří mléčné výrobky a také hotová jídla (ty ukládejte do lednice až po vychladnutí na pokojovou teplotu).
Druhy masa
Maso před uložením do lednice dobře zabalte (Zdroj: Depositphotos)

Další místo, kam můžete ukládat potraviny, jsou dvířka. Je zde trochu tepleji a i zde mají mít svůj řád:

  • vysoké láhve - umístěte do spodního patra,
  • plechovky a jiné balené potraviny, které musí stát - přijdou nad lahve,
  • máslo - patří na další poličku,  uložte ho pokud možno do krabičky na máslo, bude méně náchylné na žluknutí,
  • vejce - mají zvláštní přihrádku nahoře ve dveřích, kam je vyskládejte. Jejich uchování v papírovém obalu není vhodné, množí se v nich bakterie.

Můžete narazit i na doporučení, že vejce a mléko není vhodné ukládat do prostoru ve dveřích lednice, protože zde dochází k častým výkyvům teplot. To vede k jejich dřívějšímu kažení. Je tedy na vašem uvážení, kam je umístíte.

Mléčné výrobky
Mléčné výrobky stejně jako masné v ledničce dobře oddělte od ostatních potravin (Zdroj: Depositphotos)

Další pravidla pro skladování v ledničce

Krom uvedeného “zasedacího pořádku” byste měli při ukládání potravin do lednice dodržovat ještě další pravidla, která jsou tu hlavně od toho, aby nedocházelo ke vzájemné kontaminaci a jídlo tak zůstávalo déle čerstvé a hlavně bezpečné ke konzumaci.

  • jak už bylo řečeno, maso a masné výrobky pečlivě oddělte od ostatních potravin, dobře je zabalte do fólie nebo alobalu, případně do uzavíratelných nádob,
  • dopředu na viditelné místo dejte potraviny, které mají nejbližší datum spotřeby,
  • to, co plánujete spotřebovat za více než 3 dny, uložte do mrazáku,
  • aromatické potraviny ukládejte do krabiček nebo sáčků, které můžete dokonale uzavřít, aby od nich nenačichlo nic dalšího.

Související k tématu