Houba s opravdu příznačným jménem hadovka smrdutá je v tomto období vskutku hojná

Podhoubí po dešťové závlaze potřebuje ke své fruktifikaci (tedy k vytvoření plodnic) nejméně týden. Výhodu mají v tomto čase ty houby, které si dokáží vytvářet své vlastní vlhké prostředí, třeba prostřednictvím „houbového vajíčka“.

Možná se vám už někdy stalo, že jste v lese ucítili pach dráždící a dokonale nelibý, prostě smrad rozkládající se mršiny. Vydává jej houba, dokládající, že my i mouchy cítíme v podstatě stejně, leč v důsledcích naprosto opačně. Hejna jí přilákaných much totiž na vzrostlé plodnici olizují olivově zelený sliz, tím roznášejí její spory a napomáhají tak jejímu rozmnožování. Zasýchající plodnice, již bez tohoto slizu, mají naopak vůni medově nasládlou.

Na tuhle nevšední houbu s příznačným jménem hadovka smrdutá (Phallus impudicus) natrefíme v tomto období v lese, ale i v zahradách, sadech či stromových porostech podél řek. Dobře známá jsou i její raná stádia, ještě nezapáchající a pružná „čertova vajíčka“, připomínající tenisové míčky.

Prima tip

„Vajíčka“ hadovky jsou kupodivu jedlá a po vhodné úpravě i dosti chutná. Ještě uzavřená mají pach po syrových bramborách či ředkvi. Smažením na tuku tento pach zmizí a houba svou chutí připomíná smaženou rybu. Představitel českého undergroundu, básník Ivan Martin Jirous, řečený Magor, je dokonce nakládal do octa. Můžeme si takto připomenout, že dnes již čítankový autor byl mimo jiné také dosti zdatným amatérským mykologem.

Související k tématu