Únor je čas zabijaček, radosti a slavností - oslavujeme, tančíme i zpíváme. Letos asi v jiné podobě, než na jakou jsme byli dlouho zvyklí. To ale neznamená, že si masopustní čas nemůžeme zpříjemnit i v této složité době.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/1f/dd/column/1fddab71dde6284d6e3b8501dfba5dc4_masopust-4.jpg)
V zimním období žila zabijačkami celá vesnice. Lidé se vzájemně navštěvovali a obdarovávali, slavili a odpočívali. Vedle povídání pohádek, draní peří a malé řemeslné výroby všeho druhu se tak hojně peklo, vařilo, nakládalo a hodovalo.
Jedním ze způsobů přípravy masa, aby zůstalo co nejdéle v „jedlém“ stavu, bylo uzení.
Než se maso začalo udit, muselo se v sudu dobře a několikrát překládat a proležet. Zároveň se nakládalo do různého koření, nejčastěji česneku s kmínem. Uzené vepřové koleno, ale také uzené beraní nebo králičí maso patřilo mezi tradiční masopustní lahůdky. Z mletého masa všeho druhu se pak dělávaly klobásky.
Recepty na zabijačkové lahůdky se předávaly z generace na generaci jako rodinná vzácnost.
Zkuste k letošní pečínce, masu grilovanému nebo smaženému vyzkoušet na levandulové koření z tradiční české mateřídoušky s citronovou trávou a Levandulí Chodouňskou. Maso nádherně provoní a dodá mu lehce štiplavě-sladký nádech.
![BIO Levandule Chodouňská v červnu](https://img.primadoma.cz/w_2/39/c4/column/39c4d79cd4ac187f34841bf6cfb8f6db_bio-levandule-chodounska-v-cervnu.jpg)
Když k tomu připravíte „karnevalový“ salát z naložené zeleniny, tak jak to dělávaly naše babičky, nebo z té čerstvé, kterou už dnes koupíte v jakémkoliv obchodě, pokapejte jej lehce konopným olejem s česnekem. Pozvednete tak obyčejný salát na manu nebeskou. Získáte si tím i ty nejzarytější masožravce.
Náš tip na masopustní hody:
Uhlířina pozvednutá levandulí
Ingredience:
- 6 velkých cibulí
- škvarky
- levandulová masa
- zelí
- 6 velkých brambor
- sádlo
- sůl
- pepř
- cukr
- ocet
Postup
Zelí: 3 velké cibule pokrájíme nadrobno. Osmahneme cibulku doměkka. Přidáme zelí a 3 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce octa, sůl a pepř. Zalijeme 2 dcl vody a povaříme doměkka.
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě a po oloupání nakrájíme na kostky. Rozpálíme 3 lžíce sádla a pokrájíme na něj 3 zbylé cibule a zprudka osmahneme. Přidáváme postupně brambory, škvarky, zelí a levandulovou masu. Jídlo chudých předků je vynikající na jaře, kdy čekáme na čerstvou zeleninu a ovoce. Krásně nám dodá energii, kterou ovšem za 2 hodiny bez problému strávíte.
Po vepřové hlavě se v kotli vařily jitrnice, jelita a tlačenka. Silná polévka z vývarů všemožného masa se tak nazývala „ovarovice“. Z vařené kůže, kližek a odřezků masa se dělávala tlačenka a huspenina (dnes známe jako sulc).
Část slaniny využily babičky a dědové k uzení, ostatní se vyškvařila na sádlo, bez kterého se neobešla žádná domácnost.
„Na ostatky lužky - budou jabka, hrušky (Masopustní úterý).“
![Masopust 1](https://img.primadoma.cz/w_2/f4/9c/column/f49ca9ca84919493c59a444c4dfb99cb_masopust-1.jpg)
Masopustní termíny 2021:
- Tučný čtvrtek - 11. února 2021
- Masopustní neděle - 14. února 2021
- Masopustní úterý - 16. února 2021
- Popeleční středa - 17. února 2021
Vedle masa patřilo na masopustní stůl také pečivo. Protože měly hospodyňky k dispozici sádlo, hodně se také smažilo. Koblihy, šišky, různé tvary jako hřebeny, prsty, „boží milosti“, „křehůtky“, ale také „uzly“, „věnce“, „osmičky“, „šneky“ i figurky.
Z kynutých koláčů se pekly tzv. družbance, které plnily podle krajů většinou hospodyně povidly, mákem i tvarohem.
![Koblihy](https://img.primadoma.cz/w_2/cd/12/column/cd12ce092208f1d32bc9407d406f4503_depositphotos_185376184_l-2015.jpg)
Jak projít masopustem?
- Tučný čtvrtek neboli tučňák, poslední čtvrtek před masopustní nedělí, se hodovalo.
- O „Taneční neděli“ se plesalo i tančilo. Existoval tzv. mužovský bál, kam směli jen ženatí či vdané, nebo tzv. babský bál, kde po celý čas zvaly pány k tanci přítomné dámy.
- Masopustní pondělí patřilo právě mužovskému bálu.
- Maškarní úterý se lidé oblékli do masek a krojů i kostýmů. Při dovádění masek došlo i na divadelní hry a spoustu krajových zvyků.
- Popeleční středa dostala svůj název podle svěceného popelu, kterým kněz křižuje lidi v kostelu při bohoslužbě. Popel pochází z ratolestí kvetoucích kočiček, jívy. O Popeleční středě hledali muži směšně odění Masopusta. Prohlíželi kouty, skříně a dostávali koledu.
- O Masopustu lidé dodržovali mnoho zvyků a tradic
- Aby vám doma nebylo v tomto nelehkém čase smutno, zkuste si zahrát hry, kterými napodobíte masopustní tradice - stínání kohouta, porážku kobyly, babský mlýn, ostatky, pochování basy, vodění medvěda nebo růžičkovou koledu -, k tomu si nalijte pro lepší náladu a well-being náš BIO Ledový Vitafruit čaj s Levandulí Chodouňskou, který vám nejen chuťově zlepší náladu, ale také vás ozdraví - svými 9 vitamíny, antioxidanty, antibiotikem a antiseptikem z BIO Levandule Chodouňské.
![Masopust](https://img.primadoma.cz/w_2/66/ba/column/66bae9a5a990c4cbf9bacf14845febeb_masopust-2.png)
Únor střídá v chladných a stále tmavých dnech březen - první posel jara. Je tu čas detoxikace a půstu - čas na levanduli, konopí a zelený čaj s Levandulí Chodouňskou.
Upřednostňujete-li poloviční půsty, nepřehánějte to s ovocnými šťávami, smoothie a ovocem jako takovým, protože i přes jeho vitamínovou pomoc obsahuje velké množství cukru, který bychom právě v období detoxikace (nebo ti odvážnější během půstu), měli vynechat. Zkuste náš tip, jak ozdravit tělo, nervový systém a nastartovat sladký spánek pro nadcházející dny!
Detoxikační půst z Levandulového údolí
Ráno: 2 lžičky sypaného zeleného čaje Chun Mee s Levandulí Chodouňskou zalijte 0,5 l horké vody (vypnout před bodem varu).
V poledne: Udělejte si stejnou dávku konopného sypaného čaje s Levandulí Chodouňskou.
Odpoledne: Dobijte energii vychlazenou Levandulovou harmonizovanou vodou s Levandulí Chodouňskou. Jde o čistý výluh z Levandule Chodouňské a citronu, který detoxikuje, posílá imunitu a zklidní nervové napětí, uvolní plyny v trávicím ústrojí a zklidňuje případné koliky a záněty.
![Levandulový olej](https://img.primadoma.cz/w_2/8d/31/column/8d318842013bfa6c5e9da7b81c38803c_levandulovy-olej.jpg)
Večer: Pokračujte již čistým teplým nebo studeným levandulovým čajem z Levandule Chodouňské. Spinkat budete jako andílek. Druhý den zjistíte, že se více potíte, toxiny odcházejí z těla. Třetí den odpoledne nastává euforie, příval energie a síly, vaše pleť je krásnější a pevnější, zmizely otoky a kruhy pod očima. I v dalších dnech spíte sladkým spánkem.
V případě, že máte nízký tlak, vynechte ráno zelený čaj a nahraďte jej levandulovým. Ten snižuje tlak méně. Sníží ale hladinu cholesterolu a detoxikuje stejně jako zelený. Kromě toho posiluje imunitu a nervy.
Po půstu 4. den odměňte vývarem nebo lehkým zeleninovým salátem, kterým navážete na detoxikaci.
![Helena Neumannova - Levandulove udoli pod snehem](https://img.primadoma.cz/w_2/1a/5c/column/1a5c0e5b5fde4ff3fd18c8cdb40400d9_helena-neumannova-levandulove-udoli-pod-snehem.jpg)
Zeleninový salát s kozím sýrem a levandulovým medem (nebo levandulovou masou)
Ingredience:
- 1 balení salátových listů (směs - polníček, špenát, řepné lístky apod.)
- 6 cherry rajčátek, omytých a rozpůlených
- 200 g čerstvého kozího sýra
- 2 polévkové lžíce sherry octa
- 2 polévkové lžíce extra virgin olivového oleje s Levandulí Chodouňskou
- 3 čajové lžičky tekutého medu
- 2 lžičky ORGANIC čaje z Levandule Chodouňské
- 100 g ORGANIC třtinového cukru s Levandulí Chodouňskou
- hrubozrnná mořská sůl/ sůl Maldon
- Listy salátu zlehka promíchejte s cherry rajčátky. Na zálivku prošlehejte sherry ocet, extra virgin olivový olej s Levandulí Chodouňskou, med a špetku soli.
![Salát](https://img.primadoma.cz/w_2/6a/c7/column/6ac7f5842e966c8e37b75157cec3b3ca_depositphotos_44268595_l-2015.jpg)
Jak si připravit levandulovou masu pro levandulový med?
Pochutnejte si na hrnku levandulového čaje (přelijte dvě lžičky levandulového čaje na půl litru vroucí vody). Dejte stranou 10 ml čaje a povařte jej se 100 g třtinového cukru s Levandulí Chodouňskou. Míchejte tak dlouho na prudkém ohni, až vznikne levandulová masa. Tu po vychladnutí smíchejte s připraveným dresinkem a medem.
Rozdělte salát na talíře, doplňte nočky z kozího sýra a přelijte zálivkou.
Salát je vynikající pro zdraví a okamžitou energii. Vychutnat si jej můžete s růžovým vínem nebo proseccem.
![Levandulový sekt](https://img.primadoma.cz/w_2/25/60/column/25603449e81f33cdb005a44b306253a9_levandulovy-sekt.jpg)
Publikováno: 2. 2. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce