reklama

Zdraví a imunita z Levandulového údolí. Od masopustu do půstu

Únor je čas zabijaček, radosti a slavností - oslavujeme, tančíme i zpíváme. Letos asi v jiné podobě, než na jakou jsme byli dlouho zvyklí. To ale neznamená, že si masopustní čas nemůžeme zpříjemnit i v této složité době.

Zdraví a imunita z Levandulového údolí. Od masopustu do půstu (Zdroj: Levandulové údolí)

V zimním období žila zabijačkami celá vesnice. Lidé se vzájemně navštěvovali a obdarovávali, slavili a odpočívali. Vedle povídání pohádek, draní peří a malé řemeslné výroby všeho druhu se tak hojně peklo, vařilo, nakládalo a hodovalo. 

Jedním ze způsobů přípravy masa, aby zůstalo co nejdéle v „jedlém“ stavu, bylo uzení.
Než se maso začalo udit, muselo se v sudu dobře a několikrát překládat a proležet. Zároveň se nakládalo do různého koření, nejčastěji česneku s kmínem.  Uzené vepřové koleno, ale také uzené beraní nebo králičí maso patřilo mezi tradiční masopustní lahůdky. Z mletého masa všeho druhu se pak dělávaly klobásky. 
Recepty na zabijačkové lahůdky se předávaly z generace na generaci jako rodinná vzácnost. 
Zkuste k letošní pečínce, masu grilovanému nebo smaženému vyzkoušet na levandulové koření z tradiční české mateřídoušky s citronovou trávou a Levandulí Chodouňskou. Maso nádherně provoní a dodá mu lehce štiplavě-sladký nádech. 

BIO Levandule Chodouňská v červnu
BIO Levandule Chodouňská v červnu (Zdroj: Levandulové údolí)

Když k tomu připravíte „karnevalový“ salát z naložené zeleniny, tak jak to dělávaly naše babičky, nebo z té čerstvé, kterou už dnes koupíte v jakémkoliv obchodě, pokapejte jej lehce konopným olejem s česnekem. Pozvednete tak obyčejný salát na manu nebeskou. Získáte si tím i ty nejzarytější masožravce.

Náš tip na masopustní hody:

Uhlířina pozvednutá levandulí

Ingredience: 

  • 6 velkých cibulí
  • škvarky
  • levandulová masa
  • zelí
  • 6 velkých brambor
  • sádlo
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • ocet

Postup

Zelí: 3 velké cibule pokrájíme nadrobno. Osmahneme cibulku doměkka. Přidáme zelí a 3 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce octa, sůl a pepř. Zalijeme 2 dcl vody a povaříme doměkka. 

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě a po oloupání nakrájíme na kostky. Rozpálíme 3 lžíce sádla a pokrájíme na něj 3 zbylé cibule a zprudka osmahneme. Přidáváme postupně brambory, škvarky, zelí a levandulovou masu. Jídlo chudých předků je vynikající na jaře, kdy čekáme na čerstvou zeleninu a ovoce. Krásně nám dodá energii, kterou ovšem za 2 hodiny bez problému strávíte. 

Po vepřové hlavě se v kotli vařily jitrnice, jelita a tlačenka. Silná polévka z vývarů všemožného masa se tak nazývala „ovarovice“. Z vařené kůže, kližek a odřezků masa se dělávala tlačenka a huspenina (dnes známe jako sulc). 
Část slaniny využily babičky a dědové k uzení, ostatní se vyškvařila na sádlo, bez kterého se neobešla žádná domácnost. 
„Na ostatky lužky - budou jabka, hrušky (Masopustní úterý).“

Masopust 1
Masopustní dobroty (Zdroj: Levandulové údolí)

Masopustní termíny 2021:

  • Tučný čtvrtek  - 11. února 2021
  • Masopustní neděle - 14. února 2021
  • Masopustní úterý - 16. února 2021
  • Popeleční středa - 17. února 2021

Vedle masa patřilo na masopustní stůl také pečivo. Protože měly hospodyňky k dispozici sádlo, hodně se také smažilo. Koblihy, šišky, různé tvary jako hřebeny, prsty, „boží milosti“, „křehůtky“, ale také „uzly“, „věnce“, „osmičky“, „šneky“ i figurky. 
Z kynutých koláčů se pekly tzv. družbance, které plnily podle krajů většinou hospodyně povidly, mákem i tvarohem. 

Koblihy
Masopust bez koblih a božích milostí je jen poloviční (Zdroj: Depositphotos)

Jak projít masopustem?

  • Tučný čtvrtek neboli tučňák, poslední čtvrtek před masopustní nedělí, se hodovalo. 
  • O „Taneční neděli“ se plesalo i  tančilo. Existoval tzv. mužovský bál, kam směli jen ženatí či vdané, nebo tzv. babský bál, kde po celý čas zvaly pány k tanci přítomné dámy. 
  • Masopustní pondělí patřilo právě mužovskému bálu.
  • Maškarní úterý se lidé oblékli do masek a krojů i kostýmů. Při dovádění masek došlo i na divadelní hry a spoustu krajových zvyků. 
  • Popeleční středa dostala svůj název podle svěceného popelu, kterým kněz křižuje lidi v kostelu při bohoslužbě. Popel pochází z ratolestí kvetoucích kočiček, jívy. O Popeleční středě hledali muži směšně odění Masopusta. Prohlíželi kouty, skříně a dostávali koledu.  
  • O Masopustu lidé dodržovali mnoho zvyků a tradic
  • Aby vám doma nebylo v tomto nelehkém čase smutno, zkuste si zahrát hry, kterými napodobíte masopustní tradice - stínání kohouta, porážku kobyly, babský mlýn, ostatky, pochování basy, vodění medvěda nebo růžičkovou koledu -, k tomu si nalijte pro lepší náladu a well-being náš BIO Ledový Vitafruit čaj s Levandulí Chodouňskou, který vám nejen chuťově zlepší náladu, ale také vás ozdraví - svými 9 vitamíny, antioxidanty, antibiotikem a antiseptikem z BIO Levandule Chodouňské.
Masopust
Masopust a rej masek (Zdroj: Levandulové údolí)

Únor střídá v chladných a stále tmavých dnech březen - první posel jara. Je tu čas detoxikace a půstu - čas na levanduli, konopí a zelený čaj s Levandulí Chodouňskou.

Upřednostňujete-li poloviční půsty, nepřehánějte to s ovocnými šťávami, smoothie a ovocem jako takovým, protože i přes jeho vitamínovou pomoc obsahuje velké množství cukru, který bychom právě v období detoxikace (nebo ti odvážnější během půstu), měli vynechat. Zkuste náš tip, jak ozdravit tělo, nervový systém a nastartovat sladký spánek pro nadcházející dny!

Detoxikační půst z Levandulového údolí

Ráno: 2 lžičky sypaného zeleného čaje Chun Mee s Levandulí Chodouňskou zalijte 0,5 l horké vody (vypnout před bodem varu).

V poledne: Udělejte si stejnou dávku konopného sypaného čaje s Levandulí Chodouňskou.

Odpoledne: Dobijte energii vychlazenou Levandulovou harmonizovanou vodou s Levandulí Chodouňskou. Jde o čistý výluh z Levandule Chodouňské a citronu, který detoxikuje, posílá imunitu a zklidní nervové napětí, uvolní plyny v trávicím ústrojí a zklidňuje případné koliky a záněty.

Levandulový olej
Levandulový olej (Zdroj: Levandulové údolí)

Večer: Pokračujte již čistým teplým nebo studeným levandulovým čajem z Levandule Chodouňské. Spinkat budete jako andílek. Druhý den zjistíte, že se více potíte, toxiny odcházejí z těla. Třetí den odpoledne nastává euforie, příval energie a síly, vaše pleť je krásnější a pevnější, zmizely otoky a kruhy pod očima. I v dalších dnech spíte sladkým spánkem. 

V případě, že máte nízký tlak, vynechte ráno zelený čaj a nahraďte jej levandulovým. Ten snižuje tlak méně. Sníží ale hladinu cholesterolu a detoxikuje stejně jako zelený. Kromě toho posiluje imunitu a nervy.

Po půstu 4. den odměňte vývarem nebo lehkým zeleninovým salátem, kterým navážete na detoxikaci.

Helena Neumannova - Levandulove udoli pod snehem
Zakladatelka a majitelka Levandulového údolí Helena Neumannová v zasněženém levandulovém poli v Chodouni (Zdroj: Jaroslav Jiřička)

Zeleninový salát s kozím sýrem a levandulovým medem (nebo levandulovou masou)

Ingredience:

  • 1 balení salátových listů (směs - polníček, špenát, řepné lístky apod.)
  • 6 cherry rajčátek, omytých a rozpůlených
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • 2 polévkové lžíce sherry octa
  • 2 polévkové lžíce extra virgin olivového oleje s Levandulí Chodouňskou
  • 3 čajové lžičky tekutého medu
  • 2 lžičky ORGANIC čaje z  Levandule Chodouňské
  • 100 g ORGANIC třtinového cukru s Levandulí Chodouňskou
  • hrubozrnná mořská sůl/ sůl Maldon
  • Listy salátu zlehka promíchejte s cherry rajčátky. Na zálivku prošlehejte sherry ocet, extra virgin olivový olej s Levandulí Chodouňskou, med a špetku soli. 
Salát
Zeleninový salát s kozím sýrem a levandulovým medem (Zdroj: Depositphotos)

Jak si připravit levandulovou masu pro levandulový med?

Pochutnejte si na hrnku levandulového čaje (přelijte dvě lžičky levandulového čaje na půl litru vroucí vody). Dejte stranou 10 ml čaje a povařte jej se 100 g třtinového cukru s Levandulí Chodouňskou. Míchejte tak dlouho na prudkém ohni, až vznikne levandulová masa.  Tu po vychladnutí smíchejte s připraveným dresinkem a medem. 
Rozdělte salát na talíře, doplňte nočky z kozího sýra a přelijte zálivkou. 

Salát je vynikající pro zdraví a okamžitou energii. Vychutnat si jej můžete s růžovým vínem nebo proseccem.   

Levandulový sekt
Levandulový sekt (Zdroj: Levandulové údolí)

Publikováno: 2. 2. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce