reklama

Připravte si masové pomazánky ze zbytků, které najdete v lednici

Masové pomazánky ze zbytků jsou takovým oblíbeným evergreenem našich studených večeří, rychlých snídaní a svačin s nenadálou návštěvou. Představme si několik méně obvyklých, ale velmi chutných receptů, které vás nebudou prakticky nic stát.

Masové pomazánky ze zbytků, které najdeme v lednici (Zdroj: Depositphotos)

Masové pomazánky ze zbytků

Nejrůznější druhy pomazánek ze zbytků, které jste potkali v lednici, jsou oblíbenou variantou rychlých studených večeří nebo školních svačin. Prakticky nic nás to nestojí a typů takových pomazánek jsou tisíce. My vám nabízíme méně obvyklé, než které asi znáte, ale věříme, že po vyzkoušení je budete pravidelně zařazovat do svého kuchařského repertoáru.

Pomazánka ze zbytků pečeného masa

Po nedělním obědě vám jistě často zbyde nějaký ten kousek pečeného masa. Pokud k němu zůstane i zbytek toho báječného mastnějšího sosíčku na dně pekáče, máte vyhráno. 

Suroviny:

  • zbytky pečeného vepřového masa (lze použít i jakékoliv jiné)
  • šťáva z masa, která zbyla po pečení
  • 1 menší cibule
  • pórek
  • sůl a pepř
  • worcesterová omáčka
  • kyselá okurka
  • plnotučná hořčice
  • česnek

Postup:

Cibuli nasekáme nadrobno a společně s masem a sosem z pečení dáme do mixéru (můžeme použít i ponorný mixér) a rozmixujeme do hladka. Směs ochutíme solí a pepřem (pozor, pokud bylo maso už solené před pečením, je nutno ochutnat, abychom nepřesolili), přidáme pár kapek worcesterové omáčky a vmícháme nasekanou okurku, česnek a pórek. Mažeme na čerstvé pečivo, zdobíme petrželkou.

(Zdroj: Depositphotos)

Tuňáková pomazánka

Tuňáka můžeme nahradit i jinou mořskou rybou. Lze použít i konzervované sardinky, uzenou makrelu nebo mořské plody či krabí tyčinky. Prostě použijeme to, co máme momentálně po ruce.

Suroviny:

  • zbytky tuňáka či dalších druhů ryb
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1 vařené vajíčko
  • majonéza
  • 1 bílý jogurt
  • sůl a pepř

Postup:

Utřeme tuňáka s trochou olivového oleje do pěny, přidáme na velmi drobně nakrájenou cibuli, propasírujeme do směsi vajíčko, osolíme a opepříme. Do pomazánky na závěr vmícháme majonézu, kterou můžeme zjemnit jogurtem. Komu by se pomazánka zdála řídká, může dávat jen majonézu. Pomazánka se hodí k bílému i tmavému pečivu, zdobíme sekanou pažitkou.

(Zdroj: Depositphotos)

Pomazánka z kuřecího masa

Kuřecí maso na  pomazánku nemusí být jen pečené, docela dobře využijeme i smažené, dušené nebo vařené. 

Co budeme potřebovat:

  • zbytky kuřecího masa
  • česnek
  • kukuřici v nálevu
  • sůl a pepř
  • kysanou smetanu
  • tvrdý strouhaný sýr

Postup:

Kuřecí maso nasekáme nadrobno, přidáme dle chuti několik stroužků česneku nakrájených na tenké plátky, podle potřeby osolíme a opepříme, přidáme okapanou a rozmixovanou kukuřici, zasypeme strouhaným sýrem a spojíme kysanou smetanou. Výraznější chuť můžeme zjemnit přidáním majonézy. Ideální spojení pomazánky s bílým pečivem doplní cherry rajčátka a na kolečka nakrájená cibule jako ozdoba.

(Zdroj: Depositphotos)

Škvarková pomazánka

Čerstvě vyškvařeným škvarkům se nedá odolat. A pokud jsou ještě teplé, uděláme si z nich škvarkovou pomazánku, která v lednici vydrží téměř neomezeně dlouho.

Co budeme potřebovat:

  • čerstvé škvarky
  • 1 cibuli
  • kyselou okurku
  • plnotučnou hořčici
  • sůl

Postup:

Všechny suroviny dáme do mixéru a hladce rozmixujeme. Podle chuti jemně osolíme a přidáme cca dvě lžičky plnotučné hořčice. Mažeme na vypečený chléb, doplníme kroužky cibule a čerstvě nasekanými bylinkami. Výborně se na zakousknutí hodí kyselá okurka nebo nakládané feferonky.

(Zdroj: Depositphotos)

Publikováno: 12. 2. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová