Stále oblíbenější výzvou se každoročně stává tzv. suchý únor, tedy měsíc bez alkoholu. Ať už jste předsevzetí vzali za své nebo si chcete pouze odpočinout od vánočních radovánek, ale nevzdat se svého aperitivo momentu, tedy skleničky kvalitního nápoje při pozdním odpoledni, máme pro vás řešení. Sáhněte po italském klenotu, jež svou plnou a vyváženou chutí nabídne skvělou alternativu k alkoholickým drinkům.
Dokonalý aperitiv pro zářivější dny. Nalaďte se na aperitivo moment a zakončete den stylově
Legendární, Italy oblíbený nealkoholický nápoj se již od roku 1964 vyrábí ve městě Crodo, v regionu Piedmont, v oblasti Verbano Cusio-Ossola. Receptura je založena na místní pramenité vodě, do které se přimíchávají byliny, koření, dřevo a kořeny z celého světa podle původního tajného receptu. K vynikající chuti přispívá ještě jedna přidaná hodnota - čas. Extrakt je totiž uložen k odpočinku na celých šest měsíců a teprve poté se z něj stává aperitiv.
Crodinu dominuje hořkosladká chuť, která se hodí ke všem příležitostem a je ideálním společníkem při aperitivo momentu, ale i perfektní alternativou k letním i horským drinkům. Díky nulovému obsahu alkoholu si můžete tento skvostný italský nápoj vychutnat i samotný, nejlépe chutná pořádně vychlazený. První možností je nalít obsah lahvičky do sklenice naplněné ledem a plátkem pomeranče. Nebo můžete Crodino jednoduše smíchat se sodou a připravit si Crodino Spritz. Podává se ve vinné sklenici opět s ledem a plátkem pomeranče.
Nealko aperitiv s unikátní chutí
Italové dali světu opravdu hodně, kromě proslulých architektonických staveb, unikátních uměleckých děl a gastro skvostů také životní styl s receptem na „umění žít“. Ať už chcete nechat den hezky doznít nebo si zpříjemnit chvilku před podáním večeře, pohodlně se usaďte a nalaďte se na aperitivo – spontánní setkání při skleničce kvalitního nápoje a jednohubek. Neomezujte se tím, že jste se právě rozhodli držet suchý únor, a vyzkoušejte nealkoholické Crodino. To zajistí, že zakončení dne bude i tak legendární.
Aperitiv představuje stimulující nápoj, který se podává patnáct až dvacet minut před začátkem jídla. Jeho úkolem je zpříjemnit čekání na pokrm a povzbudit při společenském setkání chuť k jídlu. Výhod drinků povzbuzujících chuť si byli vědomi dokonce i ve starověkém Římě. Tehdy do vína přidávali pelyněk a jiné byliny, aby se trávicí systém lépe připravil na prožitky z nadcházející večeře. Na přelomu 18. a 19. století se pak tato tradice začala znovu dostávat do popředí a z Itálie, kolébky kultury, se postupně zabydlovala i ve Francii a ostatních koutech Evropy.
Příjemné zakončení dne s aperitivem
Přestože se může zdát, že je pojem aperitiv lehce staromódní, opak je pravdou. Trend spontánního posezení s přáteli a příjemného zakončení dne při skleničce výtečného nápoje se stal kulturní záležitostí a zvykem dnes známým jako aperitivo moment, který se těší čím dál větší popularitě. Chybět nesmí nejen skvělé pití, ale také pravé italské delikatesy jako jsou olivy, sušená rajčata, grissini, caprese, sýry a další chuťovky.
Vyzkoušejte tento Italy zbožňovaný rituál, odpočiňte si po náročném dni a dopřejte si chvilku k oddechnutí a nabrání nových sil. Relax po práci a příjemné povídání vás nejen dostane ze stresujících situací, ale pomůže na chvíli vypnout a dopřát si tolik ceněný čas pro sebe a přátele.
Suchý únor vás nezastaví
Pokud jste se rozhodli přijmout výzvu a být celý únor tzv. na suchu, není se čeho obávat. O svůj moment nepřijdete. Přestože se aperitiv nejvíce pojí s alkoholickými drinky, tradičními evropskými vermuty a jinými hořkosladkými nápoji, báječnou alternativu k alkoholickým variantám může být nápoj bez alkoholu s kapkou hořkosti.
Publikováno: 13. 2. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce