Bezlepkový moučník může být doslova lahůdkový. Ocení ho nejen lidé s celiakií, ale i ti, kteří chtějí trochu odlehčit svému jídelníčku. Vyzkoušejte třeba náš recept na výborný smetanovo-čokoládový dezert.

Co budeme na smetanovo-čokoládový moučník bez lepku potřebovat?
Korpus
- 8 vajec
- 200 g krystalového cukru
- 2 vanilkové pudinky

Krém
- 3 smetany ke šlehání (cca 750 ml)
- 5 tabulek bílé čokolády

Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z těch vyšleháme tuhý sníh, do kterého během šlehání rovnou vmícháme i krystalový cukr. Sníh můžeme šlehat ručně, ale rychlejší a pohodlnější je sáhnout po elektrickém šlehači. Pokud si nejste jisti, že je sníh správně tuhý, obraťte šlehací misku dnem vzhůru: hotový sníh se ani nehne a nevypadne.

Sníh z bílků rozmícháme společně s cukrem ve šlehači. Do připraveného sněhu vmícháme žloutky společně s pudinkovým práškem a na plech si připravíme pečicí papír, na který těsto rozetřeme.

Plech pak vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, kde ho necháme péci asi 25 minut. Pozor, protože chceme, aby byl korpus hezky nadýchaný, troubu neotvíráme a průběh pečení kontrolujeme přes skleněné okénko.
Zatímco se korpus peče, připravíme si krém. Zároveň rozpustíme bílou čokoládu. Smetanu vlijeme do šlehače a samotnou ji vyšleháme. Poté přilijeme část rozpuštěné bílé čokolády a smícháme se smetanou – zbytek ponecháme na polevu.

Upečený korpus hned po dopečení rozdělíme na 4 stejná patra, která budeme krémem slepovat na sebe. Jednotlivá patra prokládáme smetanovo-čokoládovou náplní. Pokud máme náplně dostatek, potřeme krémem i boky dezertu.


Moučník pak polijeme zbytkem rozpuštěné bílé čokolády. Po zatuhnutí polevy můžeme hned krájet a servírovat, ale doporučujeme jej dát alespoň na chvíli ztuhnout do lednice.


Bezlepkový dezert můžeme ještě posypat nastrouhanou bílou čokoládou (nebo i mléčnou či hořkou), případně poklademe čerstvým ovocem, například jahodami. Moučník dozdobíme třeba nastrouhanou bílou čokoládou.

Publikováno: 12. 2. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová