Chutný smetanový dezert bez lepku zpestří váš jídelníček

Bezlepkový moučník může být doslova lahůdkový. Ocení ho nejen lidé s celiakií, ale i ti, kteří chtějí trochu odlehčit svému jídelníčku. Vyzkoušejte třeba náš recept na výborný smetanovo-čokoládový dezert.

Chutný smetanový dezert bez lepku zpestří váš jídelníček (Zdroj: Prima DOMA)

Co budeme na smetanovo-čokoládový moučník bez lepku potřebovat?

Korpus

  • 8 vajec
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 vanilkové pudinky
Suroviny
Místo mouky použijeme pudinkový prášek (Zdroj: Prima DOMA)

Krém

  • 3 smetany ke šlehání (cca 750 ml)
  • 5 tabulek bílé čokolády
Sníh
Sníh z bílků rozmícháme společně s cukrem ve šlehači (Zdroj: Prima DOMA)

Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z těch vyšleháme tuhý sníh, do kterého během šlehání rovnou vmícháme i krystalový cukr. Sníh můžeme šlehat ručně, ale rychlejší a pohodlnější je sáhnout po elektrickém šlehači. Pokud si nejste jisti, že je sníh správně tuhý, obraťte šlehací misku dnem vzhůru: hotový sníh se ani nehne a nevypadne.

Těsto
Těsto vylijeme na plech (Zdroj: Prima DOMA)

Sníh z bílků rozmícháme společně s cukrem ve šlehači. Do připraveného sněhu vmícháme žloutky společně s pudinkovým práškem a na plech si připravíme pečicí papír, na který těsto rozetřeme.

Těsto2
Pečlivě uhladíme povrch (Zdroj: Prima DOMA)

Plech pak vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, kde ho necháme péci asi 25 minut. Pozor, protože chceme, aby byl korpus hezky nadýchaný, troubu neotvíráme a průběh pečení kontrolujeme přes skleněné okénko.
Zatímco se korpus peče, připravíme si krém. Zároveň rozpustíme bílou čokoládu. Smetanu vlijeme do šlehače a samotnou ji vyšleháme. Poté přilijeme část rozpuštěné bílé čokolády a smícháme se smetanou – zbytek ponecháme na polevu.

Čokoláda
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu (Zdroj: Prima DOMA)

 Upečený korpus hned po dopečení rozdělíme na 4 stejná patra, která budeme krémem slepovat na sebe. Jednotlivá patra prokládáme smetanovo-čokoládovou náplní. Pokud máme náplně dostatek, potřeme krémem i boky dezertu. 

Krájení
Placku rozkrojíme na 4 stejné kousky (Zdroj: Prima DOMA)
Vrstevení
Namažeme krémem a navrstvíme na sebe (Zdroj: Prima DOMA)

Moučník pak polijeme zbytkem rozpuštěné bílé čokolády. Po zatuhnutí polevy můžeme hned krájet a servírovat, ale doporučujeme jej dát alespoň na chvíli ztuhnout do lednice.

Krém
Smetanovo-čokoládovým krémem potřeme i boky dezertu (Zdroj: Prima DOMA)
Poleva
Dezert polijeme rozpuštěnou bílou čokoládou (Zdroj: Prima DOMA)

Bezlepkový dezert můžeme ještě posypat nastrouhanou bílou čokoládou (nebo i mléčnou či hořkou), případně poklademe čerstvým ovocem, například jahodami. Moučník dozdobíme třeba nastrouhanou bílou čokoládou.

Chutný smetanový dezert bez lepku zpestří váš jídelníček (Zdroj: Prima DOMA)
Bezlepkový dort (Zdroj: Prima DOMA)

Související k tématu