Klíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy a jsou skvělým zpestřením jídelníčků především v zimních měsících. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.
Polévka z červené čočky
Co budete potřebovat?
- 1 střední cibuli
- 2 lžičky ghí másla/olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- zázvor velikosti palce
- 200 g Klíčených lupínků z červené čočky Semix
- 2 mrkve
- 2 brambory
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 1,5 litru vody/zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- na ozdobení petrželku a lupínky Semix
Jak na to?
Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na ghí másle nebo olivovém oleji dozlatova. Poté přidáme najemno nakrájený česnek a zázvor. Promícháme a přidáme kurkumu, drcený kmín, bobkový list a nové koření. Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky a společně přihodíme do hrnce s cibulí.
Promícháme a necháme chvíli restovat. Poté vše zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem a přidáme klíčenou červenou čočku. Jemně polévku osolíme a necháme vařit cca 10 minut.
Z polévky vyndáme nové koření, bobkový list a rozmixujeme ji tyčovým mixérem v hladký krém.
Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem a 2 zbylými propasírovanými stroužky česneku. Povaříme ještě 2 minuty a můžeme podávat. Polévku servírujeme posypanou klíčenými lupínky z červené čočky a lístky petrželky.
Quinoa salát s červenou řepou, kozím sýrem a quinoa lupínky
Chcete tip na chutný a zdravý oběd? Zkuste quinoa sálat s červenou řepou, kozím sýrem a quinoa lupínky.
Co budete potřebovat? (Na 2 porce)
- 80 g Klíčené quinoa lupínky Semix
- 2 střední červené řepy
- 1 červenou papriku
- 4 hrsti špenátových listů (může být i rukola, polníček…)
- 150 g kozího sýru
- semínka (slunečnicová, dýňová, sezamová…)
- Klíčené quinoa lupínky Semix na posypání
Jak na to?
Nejprve uvaříme červenou řepu. Do osolené vroucí vody vložíme dvě řepy a vaříme ji asi 20 minut, dokud nezměkne. Poté ji vytáhneme a necháme zchladnout. Oloupeme z ní slupku a nakrájíme na asi 0,5 cm vysoká kolečka. Quinoa lupínky nasypeme do mírně osolené vody (doporučení quinoa a voda 1:1) a pár minutek povaříme, dokud se nám nevypaří všechna voda. Listy špenátu smícháme společně s kousky červené papriky a semínky.
Na zálivku smícháme olivový olej, pár kapek citrónové šťávy, med a balzamikový ocet. Zálivkou přelijeme salát a trochu zálivky necháme na přelití quinoy.
Uvařenou quinou přendáme na talíř. Na quinou nakrájíme červenou řepu, přidáme salát a na vrch položíme kozí sýr. Nakonec vše zalijeme zbytkem zálivky a posypeme quinoa lupínky.
Banánové muffiny
Co budete potřebovat? (Na cca 12 muffinů)
- 1 vejce
- 3 zralé banány
- 120 g bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 100 ml mléka
- 200 g Klíčených ovesných vloček Semix
- 1 lžičku prášku do pečiva
- ½ lžičky pečicí sody
- 1 lžička skořice
- 60 g třtinového cukru
- 100 g vysokoprocentní čokolády
Jak na to?
Vejce vyšleháme společně s cukrem. 2,5 banánu dohladka rozmixujeme společně s bílým jogurtem dohladka. Půlku banánu si necháme na zdobení. Rozmixovaný banán s jogurtem přilijeme k vyšlehaným vejcím společně s kokosovým olejem a promícháme.
Ovesné vločky umixujeme na mouku, smícháme s práškem do pečiva, sodou na pečení, skořicí a
přidáme společně k mokrým surovinám. Nakonec přidáme mléko a mícháme, dokud se nám všechny suroviny nespojí. Čokoládu nakrájíme na kostičky a vmícháme do těsta.
Připravíme si formu na muffiny a pečicí papír. Z pečicího papíru nastříháme čtverce o velikosti cca 15 cm x 15 cm. Budeme jich potřebovat celkem 12, jelikož těsto vychází na 12 muffinů. Dále si připravíme sklenici se dnem stejně velkým, jako je dno formy na muffiny. Sklenici překlopíme dnem nahoru. Střed papíru položíme na dno převrácené sklenice a začneme papír skládat kolem dokola. Papír po stranách překládáme, aby nám vzniknul košíček, který vložíme do formy. Poté košíčky plníme těstem. Takto pokračujeme i u dalších košíčků. Naplněné papírové košíčky ještě ozdobíme kolečkem banánu a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů po dobu cca 30 minut. Po vytáhnutí z trouby necháme muffiny vychladnout a poté si můžete užít jejich skvělou chuť!
Publikováno: 25. 12. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce