reklama

Jak vylepšit jídelníček barevnými květinami? Pochutnejte si jako včelky

Jedlé květiny se staly hitem posledních let. A není divu, jejich kouzelné barvy září z talíře a dokážou vylepšit skoro každý zeleninový salát. Že si na květinové hostině mohou smlsnout nejen čmeláci a včelky, ale i my, nás přesvědčí Michal Plundra.

Ozdobte pokrmy jedlými květy (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Které květy můžeme konzumovat?

Především ty, které poznáme a víme, že nejsou jedovaté. Květy sbíráme v době vrcholného kvetení. Ne staré ovadlé nebo naopak nerozvité. Květy byste měli důkladně prohlédnout i zevnitř. Před vámi si ho mohl vybrat už nějaký hmyz a ten by později na talíři vypadal ještě exotičtěji než samotný květ. Dávejte také přednost květům z vlastní zahrádky nebo z míst, jež nebyla znečištěna chemií či zvířaty. Přidávat květy do jídelníčku je dobré pozvolna, abyste mohli určit případné alergické reakce.

Levandule

Sladká květinová vůně se výborně hodí k dezertům, zmrzlině, čokoládě či ovocným salátům. Kromě dobrot si můžete vyrobit olej, který dodá zeleninovým salátům jedinečnou chuť. Éterický olej získáme pomocí destilace. V domácích podmínkách se jedná o výluh levandulových květů v potravinářském oleji s nevýraznou chutí.

Vyhněte se sběru květů na znečištěných místech
Vyhněte se sběru květů na znečištěných místech (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Růže

Vypadá krásně a voní. Okvětní lístky se uplatní jako barevný doplněk do salátů, v ovocných sorbetech nebo jako dekorace ovocných drinků.

Fialka

Sladká, výrazná chuť. Dobře vypadají zamrazené v ledových kostkách nebo se hodí ke zmrzlině, salátům či dezertům. Mohou se používat i jako kandované.

Sedmikrásky

Drobné celé květy mohou ozvláštnit pokrmy nebo si je najemno nasekejte do salátů. S konzumací je dobré to nepřehánět, deset kvítků na talíř je akorát.

Květy zařazujte do jídelníčku pozvolna kvůli případné alergii
Květy zařazujte do jídelníčku pozvolna kvůli případné alergii (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Pampeliška

Tradičně jsou květy pampelišek zpracovávány na sirup, med či víno. Otrhané okvětní lístky přidané do rýže nebo do salátu také vypadají a chutnají dobře.

Měsíček

Jistě ho znáte sušený v podobě bylinného čaje. Jeho okvětní lístky je ale možné také použít na dobarvení pokrmů a jako ozdobu v čerstvém stavu. Podobně se dají použít i květy afrikánů.

Měsíček je nejen krásný, chutný, ale i léčivý
Měsíček je nejen krásný, chutný, ale i léčivý (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Bezové květy

Z bezu se vyrábí sirup, šťáva, čaj, med, polévka nebo úžasné smažené řízky. Květy patří k nejdostupnějším a nejchutnějším bylinkám. Ze sirupů připravíte osvěžující letní nápoje nebo je používejte proti nachlazení.

Denivka plavá

Je krásnou kvetoucí trvalkou, která díky své nenáročnosti sídlí v mnoha zahradách. Málo se však ví, že ve východní Asii, odkud pochází, je běžně konzumovanou zeleninou. Květy jsou dostupné v mnoha barevných variantách a i chutí jsou lehce proměnlivé, vždy jsou však křupavé a šťavnaté.

Zdroj informací: Receptář prima nápadů

Publikováno: 13. 6. 2022, Autor: Václav Postránecký, Profil autora: Václav Postránecký