Jedlé květiny se staly hitem posledních let. A není divu, jejich kouzelné barvy září z talíře a dokážou vylepšit skoro každý zeleninový salát. Že si na květinové hostině mohou smlsnout nejen čmeláci a včelky, ale i my, nás přesvědčí Michal Plundra.
Které květy můžeme konzumovat?
Především ty, které poznáme a víme, že nejsou jedovaté. Květy sbíráme v době vrcholného kvetení. Ne staré ovadlé nebo naopak nerozvité. Květy byste měli důkladně prohlédnout i zevnitř. Před vámi si ho mohl vybrat už nějaký hmyz a ten by později na talíři vypadal ještě exotičtěji než samotný květ. Dávejte také přednost květům z vlastní zahrádky nebo z míst, jež nebyla znečištěna chemií či zvířaty. Přidávat květy do jídelníčku je dobré pozvolna, abyste mohli určit případné alergické reakce.
Levandule
Sladká květinová vůně se výborně hodí k dezertům, zmrzlině, čokoládě či ovocným salátům. Kromě dobrot si můžete vyrobit olej, který dodá zeleninovým salátům jedinečnou chuť. Éterický olej získáme pomocí destilace. V domácích podmínkách se jedná o výluh levandulových květů v potravinářském oleji s nevýraznou chutí.

Růže
Vypadá krásně a voní. Okvětní lístky se uplatní jako barevný doplněk do salátů, v ovocných sorbetech nebo jako dekorace ovocných drinků.
Fialka
Sladká, výrazná chuť. Dobře vypadají zamrazené v ledových kostkách nebo se hodí ke zmrzlině, salátům či dezertům. Mohou se používat i jako kandované.
Sedmikrásky
Drobné celé květy mohou ozvláštnit pokrmy nebo si je najemno nasekejte do salátů. S konzumací je dobré to nepřehánět, deset kvítků na talíř je akorát.

Pampeliška
Tradičně jsou květy pampelišek zpracovávány na sirup, med či víno. Otrhané okvětní lístky přidané do rýže nebo do salátu také vypadají a chutnají dobře.
Měsíček
Jistě ho znáte sušený v podobě bylinného čaje. Jeho okvětní lístky je ale možné také použít na dobarvení pokrmů a jako ozdobu v čerstvém stavu. Podobně se dají použít i květy afrikánů.

Bezové květy
Z bezu se vyrábí sirup, šťáva, čaj, med, polévka nebo úžasné smažené řízky. Květy patří k nejdostupnějším a nejchutnějším bylinkám. Ze sirupů připravíte osvěžující letní nápoje nebo je používejte proti nachlazení.
Denivka plavá
Je krásnou kvetoucí trvalkou, která díky své nenáročnosti sídlí v mnoha zahradách. Málo se však ví, že ve východní Asii, odkud pochází, je běžně konzumovanou zeleninou. Květy jsou dostupné v mnoha barevných variantách a i chutí jsou lehce proměnlivé, vždy jsou však křupavé a šťavnaté.
Zdroj informací: Receptář prima nápadů
Publikováno: 13. 6. 2017, Autor: Václav Postránecký, Profil autora: Václav Postránecký