Tradiční vánoční perníčky zná asi každý. Dnes vám nabídneme zdravou variantu oblíbeného cukroví, při jejichž výrobě se mohou zapojit i děti. Místo bílé mouky použijte špaldovou, která je zdravější a místo polevy vyzkoušejte sekané oříšky.
Perníčky ze špaldové mouky
I bez hladké bílé mouky a cukru můžete udělat skvělé cukroví! Špaldová celozrnná mouka dodá oříškovou chuť a díky datlovému sirupu bude cukroví hned po upečení vláčné. A hlavně: mlsejte zdravě!
Suroviny:
- 230 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky kakaa
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- 125 g datlového sirupu
- 60 g másla
- 2 ks vejce
- oříšky na posyp (2 hrsti)
Perníkové koření:
Perníkové koření samozřejmě můžeme koupit už namíchané. Domácí příprava má tu výhodu, že si sami podle svých chutí můžeme měnit poměr jednotlivých druhů koření (kdo má rád voňavější, přidá více skořice a muškátového oříšku, kdo raději výraznější, přidá zázvor a hlavně: nebojte se experimentovat!).
- 1 ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého badyánu, hřebíčku, nového koření, koriandru a kardamomu
- ¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
Postup:
Do mísy dáme mouku. Přidáme perníkové koření, kakao, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme vejce a pomalu přiléváme rozpuštěné máslo smíchané s datlovým sirupem. Na vytření sirupu použijeme silikonovou stěrku. Důkladně promícháme. Výborně se na to hodí metlička se silikonovým povrchem. Díky silikonovému povrchu je vhodná i pro nádobí s nepřilnavým povrchem. Zpracujeme na váleček, zabalíme ho do folie a necháme v lednici přes noc.
Těsto vyválíme na půl centimetrový plát a vykrajujeme vykrajovátky na své oblíbené tvary.
Pečeme 8 minut v předehřáté troubě na 170 °C.
Mezitím si v rendlíku smícháme 3 lžíce datlového sirupu se 3 lžícemi vody a svaříme. Po vychladnutí perníčky potřeme mašlovačkou touto datlovou směsí a posypeme najemno nasekanými oříšky. My jsme použili pistácie, lískové a vlašské ořechy a strouhaný kokos. Na nasekání oříšků najemno se nejlépe hodí velký ostrý kuchařský nůž. Dobře se bude pracovat s takovým, který vyniká mimořádnou ostrostí a komfortní rukojetí.
Perníčky skladujeme v chladu v uzavřené krabici, aby nevyschly a neztvrdly.
Autor receptu: Gurmaniak.cz. Vyrobeno ve spolupráci s Fiskars.
Publikováno: 4. 12. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce