Říkáte si, že přeci fitness cukroví nemůže být tak lahodné jako to klasické? Omyl, může být i lepší! Vyzkoušejte recepty, které si zamilujete a budete je chtít od této chvíle péct každé Vánoce. Proteinové pistáciové kuličky, linecké i kokosky bez cukru – na výběr je spousta dobrot, které nejsou náročné na přípravu ani ingredience.
Odlehčená fitness verze klasického cukroví se neobejde bez kvalitních surovin. Jen ty vám zaručí, že výsledek bude nejen dobře chutnat, ale i obsahovat spoustu tělu prospěšných látek v dobře vstřebatelné podobě. Ty nejkvalitnější suroviny najdete v supermarketech pod označením logem biolistu nebo biozebry. Budete tak mít jistotu, že se jedná o certifikovanou biopotravinu bez zbytečné chemie. Seženete je také na ekologických farmách, které bioprodukty nabízejí například prostřednictvím bedýnkových systémů.
FIT kokosky
Ingredience:
- 4 bio vejce
- 200 g bio strouhaného kokosu
- kůra z jednoho citrónu nebo pomeranče v bio kvalitě
- bio extrakt z vanilkových lusků na oslazení
Postup:
Předehřejte troubu na 150 stupňů. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého následně přidejte vanilkový extrakt, kokos a kůru z citrusů. Vše dobře promíchejte. Z takto připravené směsi vytvarujte na plech kokosky. Pečte asi 20 minut, ale vždy pečlivě hlídejte.
Fitness pistáciové kuličky
Ingredience:
- 200 g sušených datlí bez pecek v bio kvalitě
- 100 g bio mandlí
- 2 lžíce bio kakaa
- 200 g bio nesolených pistácií (vyloupaných)
Postup:
Nasekejte pistácie najemno a odložte je stranou. Vypeckované datle rozmixujte společně s mandlemi a kakaem. Lehce navlhčenýma rukama tvarujte kuličky, které obalte v připravených pistáciích.
FIT linecké cukroví (20 ks)
Ingredience:
- 1 bio vejce
- 150 g bio celozrnné špaldové mouky
- 50 g bio proteinu
- kapka vanilkového extraktu v bio kvalitě
- kůra z jednoho bio citrónu
- 40 g bio jablečného pyré nebo marmelády na promazání
Postup:
Smíchejte všechny ingredience a vypracujte z nich těsto. Pokud se bude těsto lepit, přidejte více mouky. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte do dalšího dne odpočinout.
Předehřejte troubu na 150 °C. Těsto vyválejte asi na půl centimetru silný plát, ze které vykrajujte požadované tvary. Ty následně vyskládejte na pečící papír a vložte do trouby. Dejte pozor, aby polovina měla uprostřed otvor. Pečte asi 10 minut, ale cukroví kontrolujte. Vychladlé linecké spojte pomocí marmelády nebo pyré. Takto připravené linecké nechte alespoň týden až dva odležet, aby nasáklo vlhkost.
Publikováno: 4. 12. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce