reklama

Nechce se vám do malování velikonočních vajíček? Tak si kraslice upečte!

Když se řekne Velikonoce, každému se vybaví především malování velikonočních vajíček. Ale ne každý zvládá všechny tradiční i moderní techniky zdobení, takže pokud se vám do malování kraslic nechce, upečte si je. Perníkové, linecké či krémové kraslice můžete použít jako velikonoční dekoraci, ale hlavně si na nich všichni pochutnají.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pečené kraslice (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Upečte si perníkové kraslice

Suroviny:

  • směs na perník
  • vody
  • oleje

Těsto vymícháme  dohladka, a pak je nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí perník rozdrobíme do mísy, přidáme švestková povidla nebo rybízový džem, 3 lžíce rumu a prohněteme dohladka. Ruce namáčíme ve studené vodě a tvarujeme vajíčka o velikosti 3-4 cm.

Vajíčka dáme do chladničky a necháme asi 2 hodiny ztuhnout. Na ozdobení rozpustíme čokoládovou polevu a nalijeme do mističky. Pomocí vidličky namočíme osm vajíček a necháme ztuhnout.  Asi 150 g marcipánu rozválíme na pocukrované ploše na výšku asi 5 mm, nakrájíme čtverečky, do kterých zabalíme zbylá vajíčka. Vajíčka ozdobíme tubičkami na zdobení.

Perníkové kraslice
i (Zdroj: Dr. Oetker)
Perníkové kraslice

Upečte si krémové kraslice

Suroviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 500 g Hery
  • 250 g moučkového cukru
  • slazené kondenzované mléko
  • bílá čokoláda
  • bílky
  • sekané pistácie

Uhněteme hladké těsto, které dáme na noc do ledničky. Potom z něj na pomoučené pracovní ploše vyválíme asi 5 mm silný plát a vykrájíme formičkou sudý počet kraslic. Pečeme v troubě předehřáté  na 170 °C asi 10 minut.  Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém a bílkovou glazuru. Na krém vyšleháme 250 g Hery máslová příchuť nebo másla se 100 g kondenzovaného slazeného mléka, poté všleháme 100 g rozpuštěné bílé čokolády a najemno nasekané pistácie (asi 100 g). 

Bílková glazura: asi 15 minut šleháme stejné množství bílku a stejné množství cukru krupice. Pak opatrně stěrkou vmícháme dvojnásobné množství dobře prosátého moučkového cukru. Glazuru dobarvíme vodou ředěnými potravinářskými barvami. Pistáciovým krémem slepíme k sobě vždy dvě kraslice a nakonec ozdobíme bílkovou glazurou.

Krémové kraslice
i (Zdroj: Unilever)
Krémové kraslice

Upečte si linecké kraslice

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 vejce

150 g změklého másla

Ručně vypracujeme hladké těsto. Z těsta vyválíme na pomoučené pracovní desce plát o tloušťce 3 mm. Formičkou vykrájíme kraslice, které naskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby předehřáté  na 180 °C a pečeme asi 10 minut.

Linecké kraslice
i (Zdroj: Dr. Oetker)
Linecké kraslice

Po vychladnutí slepíme vždy dvě vajíčka pikantním džemem. Vajíčka ozdobíme tubičkami na zdobení a různým cukrovým zdobením nebo čokoládovou polevou.

Zdroj informací: autorka článku

Publikováno: 28. 3. 2018, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová