První jarní houby hlásí příchod: Lahodná kačenka česká

První jarní jedlé houby hlásí příchod! Jednou z houbařových příležitostí, jak se stát středem zájmu, je pochlubit se košíkem plným kačenek českých (Verpa bohemica). Obvykle vyrůstají již v březnu, tento rok se však pochopitelně opozdily. Budete-li mít štěstí, objevíte je ve světlých hájích, nejčastěji pod osikou, planou třešní či jeřábem, kde rozkládají opadané listí a drobné větvičky.

Kačenka česká (Verpa bohemica) je první jarní houbou, kterou můžeme za příznivých podmínek (tj. za teploty kolem 10 stupňů) nasbírat ve velkém množství na jediném místě a po dobu několika týdnů. Teprve se zvyšujícími se teplotami kačenky zasychají a ze svého stanoviště mizí. Houby jsou to vynikající, jedny z našich vůbec nejchutnějších, však se také coby lahůdka kdysi prodávaly na trzích. Na malířských barokních zátiších české provenience najdete občas mezi jinými dobrotami vyobrazené i údajné smrže, jimiž jsou ve skutečnosti právě skromné české kačenky.

Kde kačenku českou můžeme nasbírat

Na rozdíl od smrže je klobouk kačenky přirostlý ke třeni jen na vrcholku
Na rozdíl od smrže je klobouk kačenky přirostlý ke třeni jen na vrcholku (Zdroj: Jaroslav Vanča)

Abychom kačenku našli, nezbývá nám, než toulat se zjara českou krajinou a spoléhat na náhodu či na štěstí, jak chcete. Neroste všude, a už vůbec ne běžně, proto také její nález potěší více než jiné. Častěji se vyskytuje v Českém středohoří (odkud pochází můj nález),  ve vápencové oblasti Českého krasu mezi Prahou a Berounem,  jižních Čechách, na Brněnsku…  Zapamatujeme-li si místa, kde jsme kačenky našli, můžeme je tam vysbírávat po mnoho let. Na rozdíl od podobného smrže je klobouk kačenky přirostlý ke třeni jen na vrcholku, takže od něj zvonovitě odstává (dá se říci, že sedí na třeni jako náprstek na prstu). Její třeň je válcovitý, dutý a křehký, drobně šupinkatý. Čerstvé plodnice voní podle znalců lanýžově, rozhodně však příjemně a lahodně.

Jak s kačenkou českou naložit v kuchyni

Jak s kačenkou českou naložit v kuchyni
Jak s kačenkou českou naložit v kuchyni (Zdroj: Jaroslav Vanča)

Svou konzistencí jsou tyhle smržovité houby přímo předurčeny pro kuchyňskou úpravu v podobě smetanových polévek a omáček, houbových salátů, nádivek nebo pomazánek. Vynikající jsou krátce podušené na másle; klobouk se dá naplnit masovou směsí. Kačenky mají samy o sobě výraznou chuť, takže se doporučuje nechat ji vyniknout a přidat k nim co nejméně surovin. 

Související k tématu