reklama

Recept na domácí bylinkové mýdlo: levandulové zklidňuje, šípkové hydratuje

Stejně jako připravujete čerstvé chutné domácí jídlo, můžete se pustit bez obav do přípravy vlastního mýdla. Máme pro vás zaručený recept na domácí bylinkové mýdlo! I když možná váš výtvor vzhledově nebude tak úplně dokonalý, budete mít radost z tvorby, získáte voňavé mýdlo a hlavně budete vědět, co přesně vaše mydlinky obsahují. Například domácí levandulové mýdlo zklidňuje a působí protizánětlivě, šípkové hydratuje a stahuje póry, heřmánkové zlepšuje mastnou a citlivou pleť a rakytníkové pomáhá na popáleniny.

i (Zdroj: Pixabay)
Mýdlo si s úspěchem připravíte i doma

Co na výrobu domácího mýdla potřebujete

  • 13 % bambuckého másla  = 299 g
  • 22 % kokosového oleje  = 506 g)
  • 31 % olivového oleje  = 713 ml
  • 8 % louhu (NaOH – hydroxid sodný)  = 184 ml
  • 26 % destilované vody  = 598 ml 
  • 0,08 % čisté drtě grepových jader  =  3 špetky
  • silice a bylinky podle vlastního uvážení (v tomto případě je to levandule)
  • poměry surovin jsou uváděné z celkového množství 2,3 kg vyrobeného mýdla
Suroviny na výrobu mýdla
i (Zdroj: www.mydlarnauzamku.cz)
Suroviny na výrobu mýdla

Při výrobě mýdla je potřeba použít bezpečnostní pomůcky – brýle, rukavice, roušku, plášť nebo zástěru. Protože při neopatrnosti by mohlo dojít k potřísnění louhem, který může oblečení proděravět a popálit kůži.

Jak při výrobě domácího mýdla postupovat

1. krok: připravte si roztok destilované vody a louhu

Nejprve si připravíte roztok destilované vody a louhu – vždycky a zásadně přidáváte hydroxid sodný do vody, nikdy ne naopak! Tím louh zchlazujete a bráníte tomu, aby vystříknul. Také můžete vzít místo destilované vody výluh bylin, který připravíte jednoduše tak, že necháte danou bylinu den vyluhovat ve studené vodě, druhý den vše krátce povaříte a scedíte. Necháte vychladnout a přidáte louh.

Nejprve si připravte roztok destilované vody a louhu
i (Zdroj: www.mydlarnauzamku.cz)
Nejprve si připravte roztok destilované vody a louhu

2. krok: přidejte bambucké máslo, kokosový olej a drť

V druhém hrnci rozpusťte olivový olej. Potom k němu přidejte bambucké máslo a kokosový olej. Nezahřívejte, jde jenom o zkapalnění, vše za stálého míchání. Do tekutého základu pak přidejte drť grepových jader.  

Suroviny na výrobu mýdla
i (Zdroj: www.mydlarnauzamku.cz)
Suroviny na výrobu mýdla

3. krok: nastává proces zmýdelnění

Jakmile má olej 30 °C, přidejte roztok louhu a vše mixujte, dokud se nevytvoří hustější vazovitá mýdlová hmota – tomuto procesu se v chemii říká zmýdelnění.  

Suroviny na výrobu mýdla
i (Zdroj: www.mydlarnauzamku.cz)
Suroviny na výrobu mýdla

4. krok: nakonec přidejte do hmoty bylinky

Nakonec se přidají bylinky, v tomto případě levandulové květy. Jinak fantazii se meze nekladou, zkusit můžete například rakytník řešetlákový, heřmánek nebo šípky.

Nakonec přidejte do hmoty bylinky
i (Zdroj: www.mydlarnauzamku.cz)
Nakonec přidejte do hmoty bylinky

5. krok: hmotu nalijte do formy a nechte ztuhnout

Připravenou hmotu potom nalijte do formy, která se vyloží pečicím papírem, aby se ztuhlá hmota dostala dobře ven nepoškozená. Nechte do druhé dne v teple tuhnout.

Hmotu nalijte do formy a nechte ztuhnout
i (Zdroj: www.mydlarnauzamku.cz)
Hmotu nalijte do formy a nechte ztuhnout

6. krok: hmotu vyklopte z formy a ostrým nožem nakrájejte

Hmotu oparně vyklopte z formy, ostrým nožem nakrájejte na kousky a položte na dřevěný rošt, kde bude zrát přibližně osm týdnů.

Hmotu ostrým nožem nakrájejte na kousky
i (Zdroj: www.mydlarnauzamku.cz)
Hmotu ostrým nožem nakrájejte na kousky

7. krok: kontrolujte pH lakmusovými papírky

Během zrání kontrolujte pH lakmusovými papírky, které koupíte v každé lékárně – mělo být mít hodnotu mezi 7–9, čím zásaditější, tím lepší.

Kontrolujte pH lakmusovými papírky
i (Zdroj: www.mydlarnauzamku.cz)
Kontrolujte pH lakmusovými papírky

Domácí bylinkové mýdlo pro krásu a zdraví

Domácí levandulové mýdlo zklidňuje a působí protizánětlivě. Vlivem bylinek na lidské zdraví se zabývá MUDr. Mlčoch. „Do mýdel můžete využít řadu bylinek, například měsíček, sedmikrásku, jasmín, růže, fialky nebo sušené plody – borůvky, šípky, jeřabiny neb rakytník,“  říká  Eva Janíková, zřizovatelka chráněné dílny Mýdlárna U Zámku a dodává: „Heřmánkové mýdlo zlepšuje mastnou a citlivou pleť, má protizánětlivé a zklidňující účinky. Šípkové zpevňuje, regeneruje, hydratuje, tonizuje, čistí a stahuje póry a mýdlo rakytníkové zvláčňuje, pomáhá na popáleniny a při hemoroidech."

Zdroj informací: autorka článku

Publikováno: 9. 4. 2018, Autor: Zdena Nováčková, Profil autora: Zdena Nováčková