reklama

Upečte mamince srdce z lásky! To je ten nejsladší dárek ke Dni matek

Druhá květnová neděle je den, kdy máme skvělou příležitost poděkovat mamince za to, co všechno pro nás v životě udělala. Jaký je ten nejlepší dárek pro maminku? Přece takový, který pro ni uděláme sami – třeba jí upečte z lásky sladké srdce podle našich receptů.

Srdce z lásky pro maminku: Obří jahoda s marcipánem

Na náplň nahrubo nastrouháme 120 g marcipánu. Smetanu ke šlehání (250 ml) zahřejeme a marcipán v ní pomalu za stálého míchání rozpustíme. Dáme nejméně na 2 hodiny do chladničky. 300 g mraženého listového těsta (4 pláty) necháme rozmrazit. V míse smícháme 150 g hladké mouky mouku s 1 balíčkem sušeného droždí, 20 g cukru, vanilínovým cukrem, špetkou solí a 150 ml vlažné smetany na vaření. Promícháme dohladka.  Z těsta vyválíme na pomoučněném vále čtverec (30 x 30 cm).  Na jednu polovinu těsta položíme dva pláty listového těsta. Druhou polovinou těsta překlopíme a znovu vyválíme do čtverce. Zbývající dva pláty listového těsta položíme na vyválený čtverec, přeložíme a opět vyválíme čtverec. Zakryjeme a necháme asi 15 minut kynout. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení. Těsto vyválíme do tvaru jahody odpovídající velikosti plechu. Přesahující kousky těsta odkrojíme. Jahodu položíme na plech. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut. Korpus necháme vychladnout. Marcipán rozpuštěný ve smetaně ušleháme se 2 sáčky Smeta-fixu dotuha a rovnoměrně naneseme na korpus. Jahody (asi 600 g ) omyjeme, očistíme a rozkrojíme na poloviny. Řeznou plochou směrem dolů je naskládáme hustě vedle sebe na náplň. Balíček Dort-želé červeného Dr.Oetker připravíme s 40 g cukru a 250 ml vody podle návodu na obale a štětcem nebo mašlovačkou natřeme na jahody. Na ozdobení propracujeme 30 g marcipánu s zelenou gelovou potravinářskou barvou, vytvarujeme okvětí jahody a položíme na horní stranu jahody.

Srdce z lásky pro maminku: Obří jahoda
i (Zdroj: archiv Dr.Oetker)
Srdce z lásky pro maminku: Obří jahoda

Srdce z lásky pro maminku: Pařížský dortík s růží

Na přípravu krému svaříme balíček se směsí na krém, který je součást balení Pařížského dortu Dr.Oetker se 400–500 ml smetany ke šlehání podle návodu na obale a uložíme na 4 hodiny, nejlépe přes noc, do ledničky. Směs na korpus balení Pařížského dortu smícháme s 260 ml vody, 30 ml oleje a 1-2 vejci podle návodu na obale. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy ve tvaru srdce. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 35 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout a pak jednou podélně rozřízneme. Na spodní část korpusu rozetřeme zavařené brusinky (200 g). Vychlazený krém vyšleháme dotuha. Polovinu krému naneseme na brusinky, uhladíme a přikryjeme vrchním dílem korpusu. Zbytkem krému potřeme povrch a okraje dortu. Na povrchu dortu nožem vytvoříme rýhovaný vzor a posypeme asi 1 lžící prosátého kakaa. Dort dáme do chladničky. Než dáme dort mamince, ozdobíme ho květem růže a malinami nebo jiným drobným ovocem.

Srdce z lásky pro maminku: Pařížské s růží
i (Zdroj: archiv Dr.Oetker)
Srdce z lásky pro maminku: Pařížské s růží

Publikováno: 11. 5. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce