Ačkoliv jsme obklopeni moderními technologiemi, občas zapomínáme na základní úkony. Jedním z nich je správné skladování potravin. V rámci zachování čerstvosti potravin bychom všechno nejraději vakuovali, mrazili a zachlazovali. Ale je tato metoda prospěšná pro všechny potraviny?
Správné skladování potravin
Už naše babičky věděly, že když se skladují brambory a jablka dohromady v jedné místnosti, vydrží brambory déle čerstvé. A takových "vychytávek" je celá řada. Víte, jak máte správně skladovat potraviny, co patří do lednice a co ne?
- Banány - vlhkost má vliv na urychlení hnilobných procesů, do lednice nepatří
- rajčata - při pokojové teplotě snáz dozrají a rozvinou chuť a vůni, v lednici nikoliv
- brambory - uchovávejte je v temnu a suchu, nenaklíčí tak snadno, malé množství lez přechovávat v lednici
- cibule a česnek - suchá a chladná místnost, v lednici mohou uvolnit silice a ostatní potraviny tak "načichnou", cibule a česnek ve vlhku plesniví
- pečivo vybalíme vždy z igelitového sáčku a zabalíme do utěrky a následně uskladníme v chlebníku, po více jak dvou dnech můžeme chléb nakrájený na krajíce uložit v sáčku v lednici
- uzeniny ponecháváme v co nejnižší přihrádce v lednici, protože tam je vzduch nejchladnější; uzeniny v plastovopapírovém obalu vyjmeme a uložíme do neprodyšné dózy
- sýry naopak uložíme do nejvrchnější přihrádky, aby se dostatečně rozvinulo jejich aroma a sýry dozrály
- sypké materiály jako cukr, mouku nebo těstoviny uchováváme v suchu a na větratelném místě; nejlepší je tyto potraviny přesypat do uzavíratelných dóz, do kterých se nedostanou škůdci.
Málokdo ví, že lednice je rozdělena na tři zóny - nejteplejší, která je v nejsvrchnější části lednice, střední, která se nachází uprostřed a nejchladnější, kterou nalezneme na dně. Do horních přihrádek bychom proto měli ukládat potraviny, které snesou teplotu okolo 7-8 °C jako sýry nebo potraviny, určené k okamžité konzumaci. Do spodní přihrádky se pak umisťuje zelenina a ovoce a hned o přihrádku výš bychom měli ukládat uzeniny a masné výrobky, a potraviny, které budeme konzumovat později. Zde je teplota okolo 3-4 °C.
Pokud nejste zastánci doby igelitové, nakupujte v bezobalových obchodech. Zde si můžete jednak potraviny navážit do vlastních přinesených nádob nebo použít ty, které zmíněný obchod nabízí. Tyto dózy a sklenice jsou odnositelné a lze je doma využít jako dobře uzavíratelné nádoby na sypké potraviny.
Publikováno: 14. 11. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová