Ačkoliv jsme obklopeni moderními technologiemi, občas zapomínáme na základní úkony. Jedním z nich je správné skladování potravin. V rámci zachování čerstvosti potravin bychom všechno nejraději vakuovali, mrazili a zachlazovali. Ale je tato metoda prospěšná pro všechny potraviny?
![](https://img.primadoma.cz/w_2/f9/5a/column/f95abc85c3f2a1a869f490ebf9718ec8_55c697246c070afd2ab222f30539f5fa_skladovn-potravin-1604040428-5438.jpg)
Správné skladování potravin
Už naše babičky věděly, že když se skladují brambory a jablka dohromady v jedné místnosti, vydrží brambory déle čerstvé. A takových "vychytávek" je celá řada. Víte, jak máte správně skladovat potraviny, co patří do lednice a co ne?
- Banány - vlhkost má vliv na urychlení hnilobných procesů, do lednice nepatří
![Banány](https://img.primadoma.cz/w_2/5d/67/column/5d67f27b42b1151d4e624e5771e13559_e0239a8131f1cebffacf83e963e32190_skladovn-potravin-1604040390-9631.jpg)
- rajčata - při pokojové teplotě snáz dozrají a rozvinou chuť a vůni, v lednici nikoliv
- brambory - uchovávejte je v temnu a suchu, nenaklíčí tak snadno, malé množství lez přechovávat v lednici
- cibule a česnek - suchá a chladná místnost, v lednici mohou uvolnit silice a ostatní potraviny tak "načichnou", cibule a česnek ve vlhku plesniví
![Zelenina](https://img.primadoma.cz/w_2/6f/d9/column/6fd9917f2b98cfa4a5e86b439908f1de_81838c78859d0d286b18f4aad2328d8b_skladovn-potravin-1604040409-2131.jpg)
- pečivo vybalíme vždy z igelitového sáčku a zabalíme do utěrky a následně uskladníme v chlebníku, po více jak dvou dnech můžeme chléb nakrájený na krajíce uložit v sáčku v lednici
![Pečivo](https://img.primadoma.cz/w_2/09/ce/column/09ce49bd690f75ac2ccf1735e39d0411_6db796c90d24076d55a48795e2faa055_skladovn-potravin-1604040539-6193.jpg)
- uzeniny ponecháváme v co nejnižší přihrádce v lednici, protože tam je vzduch nejchladnější; uzeniny v plastovopapírovém obalu vyjmeme a uložíme do neprodyšné dózy
- sýry naopak uložíme do nejvrchnější přihrádky, aby se dostatečně rozvinulo jejich aroma a sýry dozrály
![Uzeniny a sýry](https://img.primadoma.cz/w_2/7e/90/column/7e9008c76d32c507009eba1602479452_9a8184a9311358d0cec924bcf3eaeacb_skladovn-potravin-1604040588-9779.jpg)
- sypké materiály jako cukr, mouku nebo těstoviny uchováváme v suchu a na větratelném místě; nejlepší je tyto potraviny přesypat do uzavíratelných dóz, do kterých se nedostanou škůdci.
Málokdo ví, že lednice je rozdělena na tři zóny - nejteplejší, která je v nejsvrchnější části lednice, střední, která se nachází uprostřed a nejchladnější, kterou nalezneme na dně. Do horních přihrádek bychom proto měli ukládat potraviny, které snesou teplotu okolo 7-8 °C jako sýry nebo potraviny, určené k okamžité konzumaci. Do spodní přihrádky se pak umisťuje zelenina a ovoce a hned o přihrádku výš bychom měli ukládat uzeniny a masné výrobky, a potraviny, které budeme konzumovat později. Zde je teplota okolo 3-4 °C.
![Lednice](https://img.primadoma.cz/w_2/54/2a/column/542a07d9ec245caa1d478f9a0d1dee4b_04d3cc1d3707895a77021f7e924550e7_skladovn-potravin-1604040638-2742.jpg)
Pokud nejste zastánci doby igelitové, nakupujte v bezobalových obchodech. Zde si můžete jednak potraviny navážit do vlastních přinesených nádob nebo použít ty, které zmíněný obchod nabízí. Tyto dózy a sklenice jsou odnositelné a lze je doma využít jako dobře uzavíratelné nádoby na sypké potraviny.
![Sklenice](https://img.primadoma.cz/w_2/73/3f/column/733fdaa7a1217544c95c25053e41c115_c28119a7406366655a7deac063066da5_skladovn-potravin-1604040750-2026.jpg)
Publikováno: 14. 11. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová