Milujete-li sladké, rádi zavařujete a bez domácí jahodové marmelády si život snad ani nedovedete představit, jste na správném místě! Využijte sezony zrajících jahod a vyzkoušejte moderní kombinace jahod s hořkou čokoládou, svěží mátou a nakyslou rebarborou. Zaručujeme, že vám všechny tři budou chutnat.
3 recepty na domácí jahodovou marmeládu
Domácí jahodová marmeláda s čokoládou
Jahody jsou populární šťavnaté ovoce, z kterého jde připravit spousta neodolatelných pochoutek! Už jste ochutnali jahody v čokoládě? Připravte si marmeládu podle našeho receptu a budete mít tuhle top kombinaci stále po ruce.
Jahody pečlivě očistíme a 960 g plodů rozmixujeme (nebo rozemeleme či prolisujeme). K rozmixovanému ovoci přidáme Bio třtinový želírovací cukr 3:1 Labela nebo želírovací cukr 3:1 a dobře promícháme. Za stálého míchaní přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Jakmile směs odstavíme z plotny, vmícháme 80 g nahrubo nastrouhané hořké čokolády nebo čokolády na vaření, ihned marmeládou plníme čisté sklenice. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Domácí jahodová marmeláda s rebarborou
Specialita v podobě jahodového džemu s rebarborou má jedinečnou chuť i aroma. Jen nezapomeňte, že rebarboru můžete trhat jen do letního slunovratu.
Do hrnce dáme 700 g jahod a 300 g rebarbory nakrájené na menší kousky a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Smícháme 10 g Pektinu Dr. Oetker (půl sáčku) s 2 lžicemi cukru a přidáme k jahodové směsi. Směs přivedeme za stálého míchání k varu a 1 minutu povaříme. Přidáme 350 g krystalového cukru, opět přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 5 minut. Sejmeme, přidáme 1 lžičku kyseliny citronové a uděláme zkoušku: na talířek kápneme 1–2 lžičky zavařeniny – je-li po vychladnutí málo tuhá, vmícháme ještě 1 lžičku kyseliny citronové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Odebereme případnou pěnu a plníme do sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a necháme asi 5 minut stát na víčku.
Prima tip: jak urychlit želírovací zkoušku
Na zkoušku tuhnutí použijeme talířek, který si dopředu vychladíme v ledničce. Rychleji tak zjistíme, zda džem tuhne.
Domácí jahodová marmeláda s mátou
Bylinky v džemu? No a proč ne! Utrhněte na zahrádce při sbírání jahod také snítku máty, uvidíte, že s jahodami perfektně ladí.
Snítku čerstvé máty peprné omyjeme a pokrájíme na menší kousky. 1 kg vyzrálých jahod pečlivě očistíme a spolu s mátou rozmixujeme. K rozmixovaným jahodám s mátou přidáme 1 kg cukru a ovocný pektin a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Ihned směsí naplníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Publikováno: 5. 6. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce