reklama

Vysejte na záhony rostliny, které dostanou půdu do skvělé kondice

Některé rostliny mají tu kouzelnou moc, že vylepšují půdní strukturu, odplevelují půdu a obohacují ji humusem. Tedy za předpokladu, že je do půdy včas zaryjete. Poradíme vám, jaké rostliny pro zelené hnojení využít.

i (Zdroj: pixabay.com)
Vysejte na záhony rostliny, které dostanou půdu do skvělé kondice

Zelené hnojení dodá živiny

Sklidili jste první úrodu raných brambor či jarní zeleniny a na nový výsev se nechystáte? Nenechávejte půdu zbytečně ležet ladem a zasejte do ní rostliny pro zelené hnojení. Tento způsob obohacení půdy je vhodný i pro nově zakládané záhony a pole, nebo pro unavené záhony s půdou chudou na živiny po mnohaletém pěstování. Stejně tak zelené hnojení vylepšuje chudé písčité půdy.

Jaké rostliny využít pro zelené hnojení

Na zelené hnojení jsou nejvhodnější vikvovité rostliny, které obohacují půdu dusíkem, a navíc se svými hlubokými kořeny postarají o drenáž půdy. Můžete vysít hrách, vikev, různé druhy jetele a další.

Jetel, hrách a vikev
i (Zdroj: pixabay.com)
Jetel, hrách a vikev

Stejně dobře poslouží i rostliny jako hořčice, svazenka, lupina nebo pohanka. Poslední dvě jmenované se vysévají na půdy kyselé, ostatní na půdy neutrální a zásadité.

Svazenka, pohanka a hořčice
i (Zdroj: pixabay.com)
Svazenka, pohanka a hořčice

Vynikající rostlinou pro zelené hnojení je i měsíček lékařský, který dokonce pomáhá půdu zbavit nežádoucích háďátek.

Měsíček lékařský
i (Zdroj: pixabay.com)
Měsíček lékařský

Rostliny pro zelené hnojení se vysévají většinou v červenci nebo začátkem srpna. Nejvíce živin rostliny obsahují ještě před začátkem kvetení, a to je tedy doba vhodná pro jejich zarytí do půdy. Pokud však necháte rostliny i vykvést, poskytnete tím potravu pro včely, čmeláky i motýly. Na záhony ošetřené tímto způsobem se vysazují nejprve brambory, košťáloviny a kořenová zelenina. První osivo se může použít asi 14 dní po zapravení rostlin do půdy.

Zdroj: www.semenaonline.cz, web2.mendelu.cz

Publikováno: 17. 7. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce