Technika mramorování je jednoduchá a zvládne ji vážně každý. Mramorováním si můžeme snadno vyrobit jemnými žilkami nebo barevnými výraznějšími skvrnami ozdobené záložky, obaly na knihy nebo dárkové krabičky. Tuhle techniku je možné použít také na sklo, porcelán, keramiku, dřevo i kov, proutí i textil. Zkusíte?
Při mramorování můžeme barvit barvami z papírnictví – práce s nimi je velmi jednoduchá, stačí je protřepat a přímo kapat na hladinu. O malinko pracnější, ale levnější je barvit olejovými barvami. Olejovou barvu rozmícháme s několika kapkami oleje (lněný, slunečnicový) trochou terpentýnu a ředidlem na olejovky (S6006). Do vody je vhodné přimíchat trochu tapetovacího lepidla (na 1 litr asi 2 lžičky lepidla).
Jak při mramorování postupovat
1. krok: připravíme si barvu
Do nádoby nalijeme vodu a na hladinu nakapeme několik barevných kapek mramorovací barvy. Barvy opatrně zamícháme špejlí nebo kouskem hřebene, aby se vytvořily spirály a vlnovky.
2. krok: korek necháme chvíli plavat
Korkovou podložku opatrně položíme na hladinu tak, aby se nepotopila, necháme chvilku plavat a pak pomocí dvou špejlí či dřívek opatrně vytáhneme, necháme uschnout.
3. krok: papír a textil se nesmí potopit
Archy papíru a kusy textilu musíme barvit ve větší nádobě. List papíru položíme na hladinu opatrně tak, aby se nepotopil, pokládáme nejprve jednu stranu a stejným způsobem zvedáme z hladiny.
4. krok: papír a textil necháme uschnout
Papíry a textil necháme nejprve důkladně uschnout, teprve pak je používáme jako materiál na další výrobu.
5. krok: valivý pohyb po hladině
Stínítko musíme položit na hladinu k jedné straně tak, abychom jej mohli valivým pohybem celé otočit po hladině a nemuseli jej při tom zvedat. Valivým pohybem po hladině obarvíme i sklenici, lahvičku nebo dózu na šperky.
6. krok: hotové výrobky přestříkáme lakem
Hotové výrobky je lepší přestříkat bezbarvým lakem, mramorování déle vydrží a nebude se loupat.
Tip:
Pokud používáme mramorování na sklenice nebo jiné nádobky, které chceme nadále využívat na uschování potravin nebo na pití, ozdobíme jen ty části, které se nebudou přímo dotýkat potravin nebo kterých se nebudeme dotýkat ústy – v případě skleniček.
Zdroj informací: autorka článku
Publikováno: 22. 7. 2018, Autor: Petra Marková, Profil autora: Petra Marková