Sezona cuket je v plném proudu. Jestlipak už jste letos ochutnali cuketové květy? Jestli ne, tak byste to měli rychle napravit, protože jich právě teď jich na zahradě jistě máte plno. Poradíme vám, jak s květy cukety zacházet i jaké delikatesy z nich připravit.
Cuketa obsahuje až 90% vody, vlákninu, mnoho vitaminů a stopových prvků a svým nízkokalorickým složením (20 kcal na 100 gramů) je to ideální nízkokalorickou potravinou. Je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík, který cuketa obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organizmu, i proto jsou pokrmy z cukety vhodné pro lidi, kteří jsou nemocní dnou, revmatismem, cukrovkou nebo je trápí obezita a bolesti kloubů. Cuketové květy mají lehce projímavé účinky.
![Sezona cuket: čerstvé květy mají lehce projímavé účinky](https://img.primadoma.cz/w_2/fb/7b/column/fb7b8dd10e2a3bdb9a103a644bd6bed9_4374613-cuketa_jedle_kvety_188.jpg)
Sezona cuket: pěstování jedlých květů
Chcete-li pěstovat cukety extra pro květy, měli byste se zaměřit na směs odrůd Soray, Verte Noire Maraichere a Zuboda. Tyto odrůdy totiž tvoří větší množství samčích květů žluté a žlutooranžové barvy s typicky tykvovitou chutí. Pěstování se neliší od pěstování normálních cuket. Doporučujeme květy pravidelně sklízet, podpoříte tím zakládání dalších květů.
![Sezona cuket: s květy pracujte při teplotě 1-4 °C](https://img.primadoma.cz/w_2/33/48/column/3348afb893558fa031426e293e3d812f_4374619-cuketa_jedle_kvety_salat_278.jpg)
Sezona cuket: jedlé květy v kuchyni
Před podáváním je vždy třeba odstranit u samčích květů hořký zelený květní kalich. S květem se musí zacházet velmi opatrně, je neobyčejně křehký. Abyste zachovali kvalitu květů, pracujte s nimi při teplotě 1-4 °C, zvlhčujte je, případně uchovávejte přímo ve studené vodě. Před podáváním čerstvé květy opláchněte a ponořte do mírně osolené vody s ledem. Jako ozdobu či do zeleninových salátů se zálivkou květy přidáváme až těsně před servírováním.
![Sezona cuket: čerstvé květy jako atraktivní ozdoba letních salátů](https://img.primadoma.cz/w_2/72/9e/column/729e98e2f478279b26e707636d284cab_4374616-cuketa_jedle_kvety_salat_224.jpg)
Čerstvé cuketové květy jsou vhodné k přímé konzumaci – využívají se jako atraktivní ozdoba lehkých letních salátů, obložených chlebů apod. Neméně skvělé jsou plněné masovými, rybími či sýrovými nádivkami a upečené v troubě nebo usmažené v trojobalu. Podávat je můžete teplé s přílohou nebo i studené.
![Prima recept: plněné cuketové květy](https://img.primadoma.cz/w_2/5f/82/column/5f82233078f390f57e095e5326abeb3d_4374622-cuk_istock-500377419.jpg)
Prima recept: Plněné cuketové květy
Předehřejte troubu na 200 °C. 1 vejce rozšlehejte se zhruba 120 g jemně nastrouhaného parmazánu, 2 lžícemi smetany na vaření nebo mléka a podle chuti opepřete. Směsí opatrně naplňte asi 12 květů cukety. Rozkvedlejte 2 vejce se špetkou soli, prosijte strouhanku. Plněné květy opatrně obalte v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Květy naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut. Podávejte teplé.
Publikováno: 31. 7. 2018, Autor: Jan Prášil , Profil autora: Jan Prášil