Sezona cuket: Už jste letos ochutnali cuketové květy?

Sezona cuket je v plném proudu. Jestlipak už jste letos ochutnali cuketové květy? Jestli ne, tak byste to měli rychle napravit, protože jich právě teď jich na zahradě jistě máte plno. Poradíme vám, jak s květy cukety zacházet i jaké delikatesy z nich připravit.

Cuketa obsahuje až 90% vody, vlákninu, mnoho vitaminů a stopových prvků a svým nízkokalorickým složením (20 kcal na 100 gramů) je to ideální nízkokalorickou potravinou. Je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík, který cuketa obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organizmu, i proto jsou pokrmy z cukety vhodné pro lidi, kteří jsou nemocní dnou, revmatismem, cukrovkou nebo je trápí obezita a bolesti kloubů. Cuketové květy mají lehce projímavé účinky.

Sezona cuket: čerstvé květy mají lehce projímavé účinky
Sezona cuket: čerstvé květy mají lehce projímavé účinky (Zdroj: archiv Semo)

Sezona cuket: pěstování jedlých květů

Chcete-li pěstovat cukety extra pro květy, měli byste se zaměřit na směs odrůd Soray, Verte Noire Maraichere a Zuboda. Tyto odrůdy totiž tvoří větší množství samčích květů žluté a žlutooranžové barvy s typicky tykvovitou chutí. Pěstování se neliší od pěstování normálních cuket. Doporučujeme květy pravidelně sklízet, podpoříte tím zakládání dalších květů.

Sezona cuket: s květy pracujte při teplotě 1-4 °C
Sezona cuket: s květy pracujte při teplotě 1-4 °C (Zdroj: archiv Semo)

Sezona cuket: jedlé květy v kuchyni 

Před podáváním je vždy třeba odstranit u samčích květů hořký zelený květní kalich. S květem se musí zacházet velmi opatrně, je neobyčejně křehký. Abyste zachovali kvalitu květů, pracujte s nimi při teplotě 1-4 °C, zvlhčujte je, případně uchovávejte přímo ve studené vodě. Před podáváním čerstvé květy opláchněte a ponořte do mírně osolené vody s ledem. Jako ozdobu či do zeleninových salátů se zálivkou květy přidáváme až těsně před servírováním.

Sezona cuket: čerstvé květy jako atraktivní ozdoba letních salátů
Sezona cuket: čerstvé květy jako atraktivní ozdoba letních salátů (Zdroj: archiv Semo)

Čerstvé cuketové květy jsou vhodné k přímé konzumaci – využívají se jako atraktivní ozdoba lehkých letních salátů, obložených chlebů apod. Neméně skvělé jsou plněné masovými, rybími či sýrovými nádivkami a upečené v troubě nebo usmažené v trojobalu. Podávat je můžete teplé s přílohou nebo i studené.

Prima recept: plněné cuketové květy
Prima recept: plněné cuketové květy (Zdroj: istock.com)

Prima recept: Plněné cuketové květy

Předehřejte troubu na 200 °C. 1 vejce rozšlehejte se zhruba 120 g jemně nastrouhaného parmazánu, 2 lžícemi smetany na vaření nebo mléka a podle chuti opepřete. Směsí opatrně naplňte asi 12 květů cukety. Rozkvedlejte 2 vejce se špetkou soli, prosijte strouhanku. Plněné květy opatrně obalte v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Květy naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut. Podávejte teplé.

Související k tématu