Čokoláda zlepšuje náladu a vyvolává v nás příjemné pocity štěstí. Čím je kvalitněji a čím více obsahuje kakaa, tím lépe, protože právě v kakau je tryptofan, látka, která zvyšuje hladinu serotoninu, hormonu štěstí a dobré nálady. Čokoláda je tedy sladkým antidepresivem, a dokonce s afrodiziakálními účinky. Tak už víte, jaký je recept na štěstí? Čokoládový dort!
Čokoládový dort s likérem
Co na přípravu čokoládového dortu potřebujeme
- 6 vajec
- 150 g cukru
- 150 g másla
- 200 g rozpuštěné čokolády na vaření
- 3 lžíce hladké mouky
- 150 ml studeného mléka
- 1 balíček šlehačky v prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 lžíce vaječného likéru
- čokoládové hoblinky nebo nahrubo nastrouhanou čokoládu
Jak při přípravě čokoládového dortu postupovat
Na těsto šleháme vejce a cukr v horké vodní lázni. Sejmeme z plotýnky a vyšleháme do pěny. Máslo utřeme do pěny a vmícháme do něj postupně vaječnou pěnu a rozpuštěnou čokoládu. Polovinu hotového krému dáme stranou. Do druhé poloviny vmícháme mouku. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a uhladíme. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut. Korpus opatrně vyklopíme na tác a necháme vychladnout. Po vychladnutí nasadíme na korpus okraj dortové formy, naneseme zbylou polovinu čokoládového krému a uhladíme. Dáme na 2 hodiny do ledničky. Na potření vyšleháme šlehačku v prášku Dr.Oetker, vanilkový cukr a vaječný likér s mlékem dotuha. Šlehačkou potřeme vršek dortu a ozdobíme čokoládou. Hotový dort dáme na 1 hodinu do chladničky, pak opatrně sundáme okraj dortové formy a podáváme.
Trojitý čokoládový dort
Co na čokoládový dort potřebujeme
- 90 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 6 g prášku do pečiva
- 25 g rozpuštěného másla
- 120 g cukru
- 1 vejce
- 80 ml mléka
- 50 ml dobré silné kávy
- 100 g Extra Jam višeň
- nastrouhanou čokoládu na ozdobení
Na tmavou pěnu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 160 g hořké čokolády
- 2 plátky želatiny
- několik kapek vanilkového extraktu
Na světlou pěnu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 140 g bílé čokolády
- 3 plátky želatiny
- několik kapek vanilkového extraktu
Jak při přípravě čokoládového dortu postupovat
V míse si smícháme mouku, kakao, cukr a prášek do pečiva a prosejeme. Postupně přidáváme máslo, vejce, mléko a kávu. Dobře promícháme, dáme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme na při teplotě 180 °C asi 30 minut. Upečený korpus necháme vychladnout, seřízneme ho nahoře do roviny a potřeme višňovým džemem. Do misky s ledovou vodou namočíme 2 plátky želatiny. 100 ml smetany zahřejeme ve vodní lázni, přidáme vymačkané plátky želatiny a vanilkový extrakt. Nakonec v ní rozpustíme hořkou čokoládu. Zbylých 150 ml smetany ke šlehání ušleháme dotuha a do vychladlé čokoládové hmoty ji zlehka zamícháme. Hotovou pěnu dáme na korpus a necháme minimálně 2 hodiny chladnout. Stejným postupem připravíme světlou pěnou. Dort nakonec ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Publikováno: 13. 9. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce