Nakrájená cibule je základem mnoha pokrmů. Naučte se s námi tu správnou techniku. Tajemství spočívá v kombinaci vertikálních a horizontálních řezů.
Jaké nože je vhodné na krájení cibule použít?
Typů nožů je velké množství, pro krájení cibule se nejvíce hodí nůž okrajovací a nůž kuchařský velký.
Cibule se v různých úpravách objevuje v naší kuchyni velice často. Používáme ji do základů, omáček, pomazánek, ale třeba i do zeleninového salátu. Její krájení patří k základním kuchařským dovednostem, bez kterých se v kuchyni opravdu neobejdete.
Na začátku je potřeba cibuli pečlivě oloupat. Použijeme loupací nůž, který má pro tento účel ideální velikost i tvar čepele. Cibuli zbavíme suchých vrstev a odkrojíme oba konce.
Vezmeme si velký kuchařský nůž, cibuli podélně rozkrojíme napůl a řeznou stranou položíme na prkénko. Tím získáme bezpečnou a stabilní pozici pro následující krájení.
Krájení na půlkolečka
Tento způsob použijeme zejména na přípravu cibule do salátů, na ozdobu obložených mís a chlebů.
Prsty sbalíme tak, že ukazovák, prostředníček a prsteníček lehce ohneme. Cibuli držíme proti prkénku tak, aby nehty byly lehce schované. Palec zůstává za cibulí a tlačí ji proti ostatním prstům. Kolébavým pohybem začneme krájet cibuli od konce směrem ke dlani. Čepel se přitom opírá o klouby předních prstů, aby nedošlo k řeznému poranění.
Krájení větších cibulí na kousky do základu
Pod maso, do základu spolu například s kořenovou zeleninou.
Cibuli rozkrojenou napůl rozkrojíme podélně ještě jednou. Obdobně jako u krájení na půlkolečka, kolébavým pohybem pokrájíme na kousky.
Krájení na kostičky
Do pomazánek, jemných omáček, remulád i salátů.
Cibuli položenou na prkénko nařízneme několika kolmými řezy směrem k prkénku (počet řezů závisí na tom jak jemné kostičky chceme). Pozor – nedokrajujeme na straně, kde byl kořen do konce, aby se nerozpadla.
Následně uchopíme zeshora cibuli prsty ohnutými obdobně jako u krájení na půlkolečka a jemně tlačíme proti prkénku. Velkým nožem provedeme několik řezů rovnoběžných s prkénkem o zhruba stejné tloušťce jako u prvního naříznutí nakolmo. Opět nedokrajujeme do konce.
Takto připravenou cibuli uchopíme cibuli stejně jako při krájení na půlkolečka a kolébavým pohybem nakrájíme na požadovanou hrubost/jemnost kostiček.
Rada na závěr: Opravdu bezpečně budete krájet pouze s dobře nabroušeným nožem.
Publikováno: 23. 10. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce