Konec října patří svátku keltského původu, Halloweenu. Slaví se především v anglosaských zemích, ale postupem času se dostal do některých českých domácností. Svátek je obdobou českých Dušiček. Nejznámějším symbolem Halloweenu jsou vydlabané dýně, které mají zastrašit zlé duchy. Ať už svátek slavíte, nebo jste jen milovníci této oranžové plodiny, určitě jí dejte v kuchyni prostor.
Dýňové donuty
Co budete potřebovat
- 1 hrnek pohankové mouky
- ½ prášku do pečiva
- 1 lžičku skořice
- 1 lžíci dýňového koření
- špetku soli
- ¼ hrnku javorového sirupu
- ¼ hrnku dýňového pyré
- ¼ hrnku jablečného džusu
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
Na polevu
- 180 g moučkového cukru
- 3–4 lžíce horké vody
- 1 lžičku rozehřátého másla
- potravinářské barvivo
Jak budete postupovat při přípravě dýňových donutů
V jedné misce smíchejte suché ingredience, ve druhé smíchejte všechny mokré ingredience. Suchou směs poté postupně vmíchejte do mokré směsi. Formu na donuty vytřete trochou oleje, naplňte a dejte péct. Mezitím si připravte polevu. Moučkový cukr prosejte do misky, přidejte horkou vodu, máslo a barvivo. Třete, dokud není poleva hladká a tuhá. Jestliže nechcete používat potravinářské barvy, stačí přidat lžičku dýňového pyré. Ozdobit můžete dle svých možností a představ, fantazii se meze nekladou, určitě vám rády pomohou i děti.
Dýňové muffiny
Co budete potřebovat
- 1 a ¾ hrnku špaldové (nebo jakékoliv jiné polohrubé mouky)
- ¾ hrnku hnědého cukru
- 1 lžíci prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 1 lžičku mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého nového koření
- špetka mletého hřebíčku
- 1 hrnek dýňového pyré
- ½ hrnku jakéhokoliv mléka (mandlové, sójové, kravské)
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek vlašských ořechů
Jak budete postupovat při přípravě dýňových muffinů
Troubu předehřejte na 200 °C a formu na muffiny lehce vymažte tukem nebo vyložte papírovými košíčky. Do mísy hnětače dejte dýňové pyré, mléko, olej a zamíchejte. V jiné míse prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl, koření, dobře promíchejte a pomalu přisypávejte do první mísy. Nechte hníst, dokud se nevytvoří hladké těsto, poté vmíchejte vlašské ořechy. Naplňte formičky a pečte 18–20 minut. Zda jsou hotové, zjistíte špejlí. Muffiny nechte chvíli chladnout ve formě, poté vyjměte a nechte zcela vychladnout mimo plech.
Publikováno: 29. 10. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce