Kotrč kadeřavý: Oč podivnější, o to chutnější houba!

Určitě jste už někdy v lese objevili kotrč kadeřavý - podivnou houbu, která není nijak vzácná a nadto je nápadná jak svou velikostí, tak vzhledem. Jakkoli se kotrč kadeřavý klasické houbě nepodobá, znamená téměř vždy vydatný houbařský úlovek. Může totiž vážit až několik kilo! A co s ním? Zkuste náš recept na kotrčový sulc, je to delikatesa!

Má nedávná procházka se psem do lesa vyústila v radostný nález. U paty jedné z borovic jsem objevil kotrč kadeřavý (Sparassis crispa), houbu zvláštně vyhlížející, ovšem velice chutnou, která je oblíbená i u našich německých sousedů, kde se jí lidově říká Fette Henne, tedy „tučná slepice“. Její sběr je bezpečný právě proto, že ji nemůžeme zaměnit za žádnou jedovatou houbu. Kotrč kadeřavý je vlastně parazitem, bývá proto přirostlý ke kořenům borovic, případně modřínů. Zatímco jeho krátký třeň je ponořen v zemi, nad úrovní terénu se dělí v nespočetné větve, na konci zploštělé do podoby tupě zubatých a zvlněných lupenů. Nemůžete si jej splést: ona nadzemní část kotrče se nápadně podobá mořské mycí houbě. Barva plodnice je bělavá až okrově nažloutlá, později hnědnoucí. Chuť má ořechovou, vůni silně kořennou – a jen pro pobavení dodávám, že jistý věhlasný mykolog ji připodobňuje k vůni přírodopisného kabinetu.

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je houba zvláštně vyhlížející, ovšem velmi dobrá. V Německu se jí říká Fette Henne, tedy tučná slepice
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je houba zvláštně vyhlížející, ovšem velmi dobrá. V Německu se jí říká Fette Henne, tedy tučná slepice (Zdroj: Jaroslav Vanča)

Jak se kotrč kadeřavý uplatní v kuchyni

Jde o houbu nejen jedlou, ale vpravdě výtečnou, v kuchyni se uplatní nejspíše na způsob mozečku, ostatně k této úpravě svádí jeho květákovitá podoba. Můžete jej však též obalit v těstě, nebo pokrájet do polévky, zvláště pak na způsob falešné dršťkové. Výhodou kotrče je i to, že stářím nehnije, pouze zasychá. Je tak vhodný pro všechny způsoby konzervace včetně sušení. Jistou nevýhodu znamenají přichycené nečistoty, někdy jej proto musíme důkladně promývat pod tekoucí vodou.

Prima recept na kotrčový sulc
Prima recept na kotrčový sulc (Zdroj: istock.com)

Prima recept na kotrčový sulc

Chcete-li vyzkoušet originálnější způsob zpracování kotrče, než je klasický mozeček či polévka, připravte si kotrčový sulc. Vepřové nožičky (na jednu velkou plodnici kotrče asi čtyři) vařte se solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem doměkka. Pak vyjměte nožičky i koření, do vývaru vložte očištěnou houbu pokrájenou na nudličky a vařte ještě asi 30 minut. Nalijte do formy (pekáčku, mísy…), přidejte pokrájené maso obrané z nožiček (bez kůže), rozmíchejte a dejte do ledničky, dokud neztuhne.    

Související k tématu