Začíná podzim a s ním období, kdy sklízíme většinu ovoce a zeleniny, vyjma té, která může na záhonu zůstat po celý rok. A tak jako naši předkové, i my bychom měli co nejdříve vyrazit na sběr ořechů a oříšků. Podzim je totiž období sklizně nejen pro nás, ale také pro divoká zvířata, která si začínají dělat zásoby na zimu.
Začíná sezóna ořechů a oříšků
Na oříšcích a ořechách si pochutnávali již naši chlupatí prapředkové. Zjistili, že je lze skladovat, protože dlouho vydrží a nekazí se. A že mají spoustu užitečných látek, které jsou pro organismus výživné. Vědí to ostatně i divoce žijící zvířata, která ořechy i oříšky využívá k zakrmení se před zimou. Podzim je tedy ten správný čas, kdy vyrazit na sběr a uchovat si zásobu nejen na zimu.
Druhy ořechů a oříšků
V Čechách nalezneme především dva důležité zástupce:
- vlašský ořech
- lískový oříšek
Z těch exotických pak známe:
- kokosové ořechy
- pekanové ořechy
- makadamové ořechy
- piniové oříšky
- pistáciové oříšky
- burské oříšky
- mandle
- para ořechy
- kešu
Z botanického hlediska se však ve valné většině nejedná o plody z čeledi ořešákovitých, ale o plody peckovic nebo lusky, což platí o arašídech, které jsou plodem luštěniny podzemnice olejné. Také kešu nejsou pravé ořechy, ale jablku podobné plody ledvinovníku západního. Kulinářský svět si však zažil jednotné pojmenování ořechy a oříšky. A čím jsou tyhle dobroty tak úžasné?
Zdroj vitamínů i živin
Například vlašské ořechy obsahují až 70 % zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega-3-mastné kyseliny, které pomáhají proti rozvoji kardiovaskulárních chorob nebo aterosklerózy. Dále obsahují proteiny, vitamíny řady B (B1 a B6) a vitamín E. Nesmíme zapomenout ani na kyselinu listovou a z minerálů třeba zinek, hořčík a měď. Tyto látky blahodárně působí na lidskou psychiku, podporují růst a kvalitu vlasů a nehtů a podporují i sexuální potenci. Kromě toho ořechy napomáhají snižovat vysoký krevní tlak, působí protizánětlivě, uklidňují astmatické projevy, snižují hladinu cholesterolu a působí pozitivně na střevní mikroflóru.
Jeden z mála nepříznivých faktorů je jejich kalorická hodnota. Využijí je samozřejmě třeba sportovci, kteří mají vysoký výdej energie, stejně jako lidé těžce manuálně pracující a s mírou těhotné ženy. Běžný konzument by se měl omezit na denní dávku 35 g ořechů nebo oříšků - to je asi hrst. Každý z těchto ořechů se pak vyznačuje různě vysokou hodnotou vitamínů nebo stopových prvků. V mandlích nalezneme nejvyšší obsah vápníku a draslíku, para ořechy mají nejvyšší energetickou hodnotu, v kešu je nejvíc sacharidů a železa.
Neznámé, ale jedlé ořechy
- čínské a jedlé kaštany (oblíbená "zimní" pochoutka)
- kola ořechy (známá přísada do sycených kolových nápojů)
- kurrajong (konzumované australskými domorodci)
- mongongo (roste v poušti Kalahari)
- karuka (nalezneme je na Papuy-Nové Guineji)
- betel (arekové ořechy, působí psychotropně)
- jack ořechy (semena jackfruitu)
- ginkgo ořechy (plody stromu ginkgo biloba)
Spousta původních obyvatel jednotlivých kontinentů pak jako ořechy používá semena stromů deštných pralesů, pouští a polopouští.
Pochutiny z ořechů
U nás se ořechy používají především v pekařství a v cukrárenství. Jednak jako přísada do těst sladkých i slaných a dále jako hlavní surovina sladkých náplní či na ozdobu. V domácnostech pak ořechy konzumujeme jako samostatnou pochutinu, vzácněji je přidáváme do hotových pokrmů. Kromě ořechů celých nebo sekaných pak můžeme z těchto plodů lisovat olej a jejich slupky či skořápky jsou využitelné v kosmetice a při domácím tvoření.
Ořechové máslo
400 g ořechů (podle chuti, je možno udělat směs ořechů) namočte na několik hodin do vody, zajímavá je i úprava pečením (na 180 °C s ventilací nebo v pootevření troubě dozlatova). Vychladlé či okapané ořechy dáme do výkonného mixeru a pomalu mixujeme. Nejprve se z ořechů stane prášek, který se začne postupně měnit v pastu. Postupně přidávejte na mixéru výkon, aby se máslo stalo co nejkompaktnější. Během procesu se lehce zahřívá, ale to není na škodu. Ořechové máslo uchovávejte v chladu v uzavíratelné nádobě. K základní chuti můžeme přidávat i další - nejrůznější koření, sůl nebo karamel.
Svatojánský ořechový likér
Tento likér se vyrábí v době, kdy ořechy teprve začínají zrát (konec června, okolo svátku sv. Jana), nejzazší doba je do svaté Anny. Pak už jsou ořechy zavinuté v pevné skořápce a nemají vláčné jádro. Ořechy nejprve v rukavicích omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Citrony a pomeranč pokrájíme na čtvrtky.
Do cca 4litrové sklenice vložíme 20-40 kusů nezralých ořechů na kousky, zalijeme 2 litry čisté pálenky, např. vodkou, přidáme dva omyté citrony a 1 pomeranč na čtvrtky, 1 badyán, 2 skořice, 3 kuličky nového koření a 30 hřebíčků. Zakryjeme potravinářskou fólií a postavíme nejlépe na okenní parapet. Necháme zrát 4-6 týdnů. Tekutina se za tu dobu zbarví až do temně hnědé. Potom slijeme do čisté nádoby, rozehřejeme ve vodní lázni 300-350 g medu a smícháme s ořechovkou. Uložíme do chladnější místnosti a necháme do konce roku dozrát. Pak stáčíme do lahví.
Lahodný oříškový krém
- 50 g oříšků bez slupek
- 150 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 50 ml sladké smetany
Máslo s cukrem utřeme do hladka, přidáme smetanu a šleháme do pěny. Oříšky opražíme v troubě a odstraíme z nich slupky. Pak je najemno nasekáme a postupně přidáváme do krému. Hotový krém necháme aspoň hodinu odpočinout v chladu. Používáme jako náplň do zákusků, dortů a sladkého pečiva.
Krůtí maso s ořechy
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 500 g krůtích prsou
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 2 lžíce hladké mouky
- olej
- sůl a pepř
Sójovou omáčku smícháme v misce s cukrem, moukou, solí a pepřem. Ve směsi pak obalíme krůtí maso, nakrájené na proužky. Naložené maso opečeme na rozpáleném oleji na pánvi, hotové vyjmeme a ve výpeku opečeme ořechy. Pak přidáme zpět maso a cca 1 lžíci sójové omáčky. Podáváme s rýží.
Ořechová bomba
Na pánev nasypeme cukr tak, aby bylo pokryté celé dno v tenké vrstvě. Pomalu zahříváme do karamelu, neustále mícháme, jinak se karamel připálí. Jakmile rozpuštěný karamel začne zlátnout, vsypeme do něj hrst vlašských ořechů a obalíme je v karamelu. Ihned stáhneme z plotny a přesuneme směs na talíř. Necháme úplně vychladnout. Pozor, směs je velmi horká. Do pánve nalijeme vodu a necháme karamel odmočit. Sladkou vodu využijeme při pečení.
Kokosky
- 3 bílky
- 210 g jemného krupicového cukru
- 100 g strouhaného kokosu
Z bílků ušleháme tuhý sníh a do něj postupně ve vodní lázni vmícháme cukr a kokos. Vytvoříme pevné těsto, které lžící nebo cukrářským sáčkem v malých kopečcích dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C, dokud kokosky nezezlátnou.
Publikováno: 17. 9. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová