Svátek Halloween, který se pomalu usazuje i v našich krajích, má původ v kultuře Keltů. Večer 31. října Keltové slavili svátek Samhain, kterým končil podzim a začínala zima. Předci děkovali za úrodu, věštili jaká bude zima, přinášeli dary božstvům a komunikovali s mrtvými.
V dávných dobách lidé věřili, že během této noci se duše mrtvých vracejí do světa živých a třeba je obdarovat. Právě proto na kopcích pálili ohně, aby mrtví věděli, kam se mají vrátit, ale oheň a jeho očistná síla zároveň chránili živých před zlými démony a duchy.
Postupně se po přijetí křesťanství začal slavit svátek Všech svatých a vzpomínky na zesnulé. Ve středověkém Anglii se svátek Všech svatých označoval jako All Hallows, paralelně se udržovaly i lidové zvyky, All Hallows'Eve, tedy v předvečer Dne všech svatých.
V Česku patří Halloween mezi relativně nové svátky, které se u nás objevily intenzivněji po roce 2 000. Je to svátek, který je na jedné straně odmítán jako komerční a nežádoucí, ale na straně druhé, a to zejména u mladých lidí velmi populární. Slaví se v celé Evropě, Severní Americe, Austrálii, na Novém Zélandu, v Japonsku či na Srí Lance. I když každá z těchto zemí slaví svátek po svém.
Postupem času se v rámci oslav Halloweenu začali lidé převlékat za nadpřirozené bytosti vyvolávající strach a chodili zpívat halloweenskou koledu, připravovali halloweenskou výzdobou zdobili domy i veřejná prostranství. A v této podobě známe svátek dodnes. Další tradiční halloweenskou činností je vydlabávání dýní, do kterých se dávají svíčky.
Užijte si skutečný luxus ničím nerušených podzimních chvilek se svými blízkými v teple domova. Stačí mít po ruce lahev kvalitního suchého sektu Rotkäppchen Sec a uniknout od každodenní rutiny. Výjimečný chuťový zážitek nabízí lahodné ovocné tóny ve spojení s intenzivním perlením.
Recept na hravý halloweenský koktejl:
Ingredience na 7 porcí:
- 700 ml Rotkäppchen Sec
- 700 ml pomerančové šťávy
- 100 g hnědého cukru
- skořice
- 100 ml dýňového sirupu
- 50 ml citronové šťávy
- 1 kg dýně Hokaido
- Vanilkový extrakt
1. Okraj sklenice potřete citronovou šťávou.
2. Smíchejte cukr se skořicí a v této směsi namočte okraje sklenic, abyste vytvořili cukrový okraj na skleničce.
3. Do shakeru s ledem nalijte sekt, pomerančovou šťávu, dýňový sirup a dobře se protřepte.
4. Rozvařte na mírném ohni dýni s vodou a cukrem, poté přidejte 3 lžíce vanilkového extraktu.
5. Jemně směs míchejte dokud se cukr nerozpustí a poté rozmixujte do hladka.
6. Poté smíchejte dýňovou směs se sektem ze shakeru a podávejte do ozdobených sklenic.
Publikováno: 29. 10. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce