Již naši prapředkové věděli, že bylinky okolo nich mají vzácnou léčivou sílu, dokážou ochutit jídlo nebo zpříjemnit život jako vůně či odpuzovače hmyzu. A my kouzlo bylinek znovu objevujeme. Třeba taková levandule - to je hotový všelék na nejrůznější neduhy, příjemně voní a je dokonce i jedlá. Lze z ní vyrobit mnoho užitečných přípravků. S některými vás seznámíme, protože vydají za všechny chemické přípravky.
O levanduli obecně
Představovat tuto omamně vonící fialovou bylinku je asi zbytečné. Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) se řadí mezi hluchavkovité. Je to asi 60 cm vysoký polokeř. Její hlavní čas kvetení je během léta, tedy od června do srpna. Původně byla objevena na jižních svazích střední Evropy, odkud se postupně rozrůstala dále. Její hlavní pěstitelé jsou Francie, Itálie, ale také třeba Alžír.
Díky své léčivé schopnosti je velmi vyhledávaná. Květy obsahují silice a aromata, kumariny, kyselinu rozmarýnovou, dále třísloviny a terpeny. Je velmi vhodná pro přípravu nálevů - v jejím odvaru se koupali již staří Římané. V šatníku úžasně provoní oblečení a vyžene moly. Uplatní se taktéž v kosmetice jako vonná esence. Ve francouzské, španělské nebo italské kuchyni je vyhledávanou bylinkou, je součástí i provensálského koření. Má zklidňující účinky při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Mírně snižuje krevní tlak. Napomáhá při kašli. Olejové masáže z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek. Hodí se zejména na pomoc při regeneraci organismu, vyčerpání a obnovu chuti při nechutenství. Taktéž výborně hojí rány, zabraňuje tvorbě jizev, napomáhá při virových a zánětlivých onemocněních. Dokonce pomůže při poštípání a pokousání hmyzem.
Kromě toho všeho je krásnou ozdobou i našich zahrádek, husté záhony plné fialových květů jsou pastvou pro oči. Pokud chcete začít levanduli pěstovat doma, zasaďte si rovnou sazenice. Vyhovují jí slunná stanoviště, dostatečná zálivka, lehčí hlinitopísčitá půda a ochrana před větrem. Jestliže budete levanduli pěstovat jako bylinku, kterou použijete v léčitelství, vyvarujte se přihnojování chemickými přípravky. Sklízí se celé trsy levandule s květy, natí i listy. Ideálně rostlinky ostříhejte, trsy svažte a nechte na volném vzduchu oschnout. Nenechávejte levanduli při sušení na slunci, poškodila by se.
Použití
Sušená levandule nám poslouží jako aromatická složka koupelové soli nebo oleje do koupele. Při přípravě léčivého čaje používejte pouze květy. Velmi užitečný bude levandulový polštářek, který je nejen praktický, ale také pozitivně léčivý - stačí pouze několik snítek levandule vložit do látkového polštáře a dát po hlavu na noc.
Levandulový olej
Čerstvé květy levandule se zalijí kvalitním rostlinným olejem a nechají se až 30 dní odstát na slunci. Následně se olej přecedí. Doporučujeme uchovávat na temném místě. Používá se na podporu imunity, při léčbě nervových problémů nebo zevně na spáleniny a drobné oděrky.
Levandulový ocet
Při jeho přípravě použijte jablečný ocet, do něhož nasekejte čerstvé levandulové květy. 14 dní macerujte na slunci, nezapomeňte každý den láhev s octem protřepat. Po uplynulé době ocet přeceďte a užívejte při přípravě čerstvých salátů, do koupele na mytí vlasů nebo v domácnosti proti plísním. V případ, že budete levandulový ocet aplikovat přímo na kůži, trochu směs nařeďte vodou.
Vonná svíčka
Tuto svíčku byste měli mít po ruce vždy, když budete chtít trávit večery venku, třeba na terase. Vonná svíčka s obsahem levandulových květů je totiž výborným odpuzovačem komárů a dalšího obtížného hmyzu. Svíčku si doma dokážete vyrobit sami. Stačí sesbírat zbytky svíček, dát je do kastrůlku a ten postavit do vodní lázně. Vodní lázeň přivedeme k varu. Svíčky začnou tát. Z rozpuštěného vosku vyjmeme všechny zbytky knotů. Pak použijeme jakoukoliv nádobu, která poslouží jako nový kalíšek na svíčku - pro venkovní použití se bude velmi hezky vyjímat svíčka v terakotovém květináči. Doprostřed umístíme nový, dostatečně dlouhý knot a pomalu přelijeme rozpuštěný vosk. Než vosk ztuhne, opatrně do něj vmícháme hrst čerstvých nebo sušených levandulových květů, můžeme přikápnout i trochu levandulového oleje.
Levandulová sůl a levandulový cukr
Na výrobu levandulové soli si kupte v obchodě mořskou hrubozrnnou sůl. Tu smíchejte s najemno rozdrcenou sušenou levandulí. Takto vyrobenou levandulovou sůl používejte v kuchyni na maso nebo při grilování. Pokud chcete sůl do koupele, přidejte několik kapek vonné levandulové esence, pár kapek levandulového oleje a trochu potravinářského barviva. Vše smíchejte a uchovávejte v dobře uzavíratelné nádobě. Přidávejte do relaxační koupele.
Levandulový cukr se vyrábí stejně jako sůl. Použijte hnědý třtinový cukr a najemno nadrcenou sušenou levanduli. Takto připravený cukr vám ovoní čaj, lze ho použít při pečení moučníků nebo jako posyp na zákusky.
Levandulová zmrzlina
A na závěr trochu mlsandy. Levandulovou zmrzlinu vyrobíme z:
- 1 kelímku smetanového jogurtu bez příchuti
- 1 kelímku vysokoprocentní smetany ke šlehání
- několika lžiček cukru
- hrsti sušené, najemno drcené levandule
- čokolády na vaření
Jogurt, smetanu, cukr a levanduli smícháme v misce, smetanu není potřeba šlehat. Směs vlijeme do tvořítek na zmrzlinu nebo použijeme vhodné nádobky (třeba právě od jogurtu či smetany), do středu umístíme ploché dřívko a dáme zamrazit. Hotovou zmrzlinu můžeme před podáváním polít rozpuštěnou čokoládou. K levanduli lze přidat další příchutě podle vlastního uvážení.
Publikováno: 31. 7. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová