Čas borůvek je zároveň časem prázdnin. Bývaly doby, kdy se do lesů pořádaly doslova nájezdy a lakotní nenechavci s vidinou zisku rvali borůvky i s listím. Pokud jste se pak v takovém lese ocitli na procházce, měli jste mnohdy pocit, že se tudy přehnalo tornádo a natrhat si pár borůvek na koláč bylo hotovým uměním. Pojďme si připomenout, jak to s borůvkami je a co dobrého se z nich dá vyrobit.
Borůvky
Borůvky patří mezi lesní plodiny. Spousta pěstitelů již také objevila kanadské borůvky, které lze pěstovat s úspěchem i v našich zahradách.
Brusnici borůvku (Vaccinium myrtillus) a brusnici chocholičnatou nalezneme v našich lesích ve všech polohách, i těch horských. Na jaře nalezneme na nízkých keřících drobné bílé nebo světle zelené okolíky květů, v červnu až září pak dochází k dozrávání plodů. Plody - borůvky jsou kulaté, zbarvené modře až do černa, velké až 2 cm. Jsou lahodné sladké chuti, lehce stravitelné, s výrazným modročerným až fialovým barvivem. Obsahují cenné živiny, třísloviny, bioflavonoidy, vitamíny B a C, provitamín A, karotenoidy, antioxidanty, ovocné cukry a mnoho stopových prvků - železo, měď, hořčík, draslík, mangan, zinek a chrom. Borůvky jsou velmi prospěšné lidskému organismu.
Pozitiva borůvek:
- Obsahují málo kalorií, ale mají vysoký obsah živin;
- patří mezi přírodní zdroje antioxidantů;
- snižují výskyt rakoviny, oddalují stárnutí a brání poškození DNA;
- snižují krevní tlak a chrání před kardiovaskulárními chorobami;
- zlepšují paměť a funkci mozku;
- napomáhají při výskytu cukrovky;
- mají blahodárný účinek při infekci močových cest;
- zmírňují poškození svalstva.
Sběr borůvek
Borůvky, jak jsme již řekli, rostou v lese. Jsou tedy volně přístupné každému, kdo do lesa zavítá. Avšak důrazně apelujeme na zdravý rozum lidí, kteří do lesa za účelem sběru borůvek chodí. Mějte na paměti, že tu borůvky nevyrostly jen pro vás a že každý má právo si jich přiměřené množství natrhat pro vlastní potřebu. Pokud pak vídáme v lesích hordy nájezdníků s hřebeny, jak rvou borůvky i s listím, které pak následně vyhazují okolo, je to skoro k pláči. Takto poničené borůvčí totiž jen velmi obtížně regeneruje a může se stát, že nakonec uhyne celá rostlinka.
Sběr borůvek je dán tzv. "lesním zákonem" - 289/1995 Sb. § 19, který stanoví, že sbírat borůvky pro vlastní potřebu je dovoleno pouze tam, kde není chráněná krajinná oblast či jinak zakázané pásmo, dále tam, kde lesní plodiny nejsou určeny výhradně pro divokou zvěř ke zkrmení (např. v oborách). Do lesa je zakázáno jezdit autem či na jiných motorových vozidlech (výjimku má lesní stráž, myslivci a lesní dělníci). Borůvky není dovoleno sbírat za účelem obohacení se - tedy borůvky by neměly být určeny k prodeji. Před vstupem do lesa se raději informujte, zda právě vaše vytipovaná lokalita nepatří mezi ty zakázané.
Plody podobné borůvkám
Vlochyně bahenní
Je velmi podobná borůvce, roste v blízkosti rašelinišť, ale její lístky mají šedou barvu a plody bezbarvou dužinu. Požití těchto bobulí může vyvolat závratě a způsobit mírnou otravu. Dokonce i malé množství způsobuje bolesti hlavy.
Vraní oko čtyřlisté
Jeho hlavním znakem je 4listá růžice, z jejího středu vyrůstá plod, velmi podobný borůvce tvarem i barvou. Brusnice borůvka je ale na rozdíl od vraního oka nízký keřík, hustě olistěný a disponuje plody různě rozsetými po celém stonku keříku. Plod vraního oka navíc nemá onu lahodnou chuť borůvky. Vraní oko je prudce jedovaté, proto dbejte na bezpečnost při sběru borůvek obzvláště u dětí.
Co lze z borůvek připravit?
Sladká klasika - borůvky s cukrem
Nejoblíbenější pochoutkou v letních měsících je borůvky oprat ve studené vodě a v misce smíchat s trochou cukru (bílý lze nahradit třtinovým, hroznovým nebo stévií).
Žahour
Sladká omáčka našich babiček se vařila ke knedlíkům nebo lívancům. Do kastrůlku dáme 500 ml opraných borůvek, prosypeme 50 g cukru a nacháme vařit. Jakmile začnou borůvky pouštět šťávu, přidáme 1 lžíci másla, trochu mleté skořice, citronovou kůru, podlijeme 1 dcl vody a rozvaříme na omáčku. Na závěr do ní vmícháme 200 ml sladké smetany. Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit strouhaným perníkem.
Borůvkový koláč
Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 220 g cukru krupice
- 1 ks vanilkového cukru
- sůl
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 vejce
- 125 ml oleje
- 300 ml mléka
Ze všech ingrediencí smícháme vláčné těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto naklademe vysokou vrstvu borůvek, zasypeme drobenkou a upečeme.
Drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 80 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Máslo s cukrem a moukou rukou hněteme tak dlouho, až se utvoří hrudkovitá hmota.
Borůvkové nanuky
- 250 ml čerstvých borůvek
- 1 kelímek řeckého jogurtu bez příchutě
- 100 ml medu
- 1 pribináček nebo smetánek
Borůvky svařte s medem na hustou kaši, nechte vychladit. Pak vmíchejte do jogurtu s pribináčkem a rozdělte do tvořítek na zmrzlinu. Je možné použít i vymyté obaly od jogurtů a dřívka od nanuků, která umyjeme a vypaříme horkou vodou. Kelímky nebo formičky umístíme do mrazáku minimálně na 2 hodiny.
Publikováno: 3. 7. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová