Málokdo se může pochlubit, že má spoustu volného času a ten může vyplnit třeba pečením dobrot pro rodinu. Většinou je to přesně naopak a my se pak snažíme používat takové recepty, které zaberou jen minimum času a není s nimi žádná složitá práce. Mezi takové rozhodně patří nepečené dorty a dnes velmi populární cheesecake s všemožnou náplní. Jsou hotové raz dva a jejich chuť je přímo famózní.
Cheesecake
V původním významu slovo cheesecake znamená dezert se dvěma vrstvami, první tzv. krusta je z rozdrobených sušenek a druhou je sýrová nebo tvarohová vrstva. Prvotně se tyto dezerty pekly, později se přešlo na nepečenou formu, která přetrvává dodnes. Receptury prošly mnoha úpravami a inovacemi, takže si můžeme cheesecake vyrobit prakticky ze všeho, co je doma v lednici nebo na ošatce. Tím je myšleno hlavně ovoce, ze kterého se připravuje třetí vrstva, případně čokoláda nebo šlehačka. Také původní sýrová hmota bývá nahrazena mléčnými výrobky typu Lučina, mascarpone, tvaroh nebo pudink či zakysaná smetana, čímž se nahrazuje v Americe známý sýr Philadelphia (smetanový termizovaný sýr tvarohového typu).
Pečený malinový cheesecake
Suroviny:
- sušenky - 1 balení Bebe sušenek a 1 balení Bebe cereálních
- rozpuštěné máslo
- 2 tvarohy
- 1 zakysaná smetana
- mléko
- 1 vajíčko + 1 žloutek
- vanilkový pudink
- vanilkový cukr
- ½ hrnku krystalového cukru
- 1 citron (šťávu i kůru)
- čerstvé maliny
Postup:
Sušenky rozdrtíme nahrubo a smícháme s rozpuštěným máslem.
Hmotu poté natlačíme do formy v tenčí vrstvě a dáme na několik minut zapéci do trouby - 10 minut na 160 °C. Ideální je pod formu s korpusem dát do spodního patra trouby plech s vodou, která se přemění v páru a celý korpus zvlhčí.
Mezitím si připravíme tvarohovou směs. Do mísy dáme 2 vaničky tvarohu, 1 kelímek zakysané smetany a 1 vajíčko a 1 žloutek.
Do mléka rozmícháme vanilkový pudink, přidáme několik lžiček krystalového cukru i vanilkový cukr, šťávu z 1 citronu a nastrouhanou kůru. Pudink nevaříme, přilijeme jej do tvarohové směsi.
Z malin si oddělíme polovinu, kterou smícháme se zbylým cukrem a lehce je v míse rozmačkáme na kaši. Tu pak přidáme do tvarohového základu. Zbylé maliny poslouží na ozdobu.
Tvarohovou hmotu s malinami nalijeme na upečený korpus a znovu dáme do trouby. Pečeme 50 minut na 135 °C.
Po upečení dezert dozdobíme malinami a necháme přes noc vychladit.
Publikováno: 26. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová