reklama

Oslaďte si letní dny nepečeným dortem s jahodami a čokoládovou pěnou

Receptů na nepečené dorty jsou veletucty. Každý z nás máme nějaký ten oblíbený, který připravujeme vždy, když je k tomu vhodná příležitost. Zkuste rozšířit svou sbírku sladkých dezertů o tento úžasný nepečený dort s jahodami a čokoládovou pěnou, který se rozplývá na jazyku a potěší i toho největšího gurmána.

i (Zdroj: Depositphotos)
Nepečený dort s jahodami a čokoládovou pěnou (Zdroj: Depositphotos)

Nepečený dort s jahodami a čokoládovou pěnou

Příprava tohoto velmi chutného nepečeného dortu je navíc jednoduchá, a pokud čekáte odpoledne návštěvu, stihnete ho ráno připravit a podávat ke kávě. Čerstvé jahody dodají tomuto lehkému, ale velmi chutnému dortu příjemné aroma. 

Jahody v košíku
i (Zdroj: Depositphotos)
Začátek léta je ve znamení zralých jahod a výroby dezertů z nich

Suroviny:

  • balení světlých sušenek (asi 250 g)
  • 250 g jahod
  • 50 g cukru
  • 2 tabulky bílé čokolády
  • 80 g másla
  • 3x šlehačka
  • 2x 5 g želatiny

Postup:

Tento dort se skládá ze tří vrstev - sušenkové, čokoládové a jahodovo-šlehačkové.

Korpus - Sušenky rozdrobíme na prášek (mixérem nebo je rozdrtíme válečkem na nudle) a smícháme v misce s máslem do pevné hmoty. Hmotu napěchujeme do dortové formy a povrch uhladíme lžící.

Sušenky
i (Zdroj: Depositphotos)
Sušenky rozmělníme a smícháme s máslem

Čokoládová pěna - do kastrůlku nalijeme 1 kelímek smetany 31 % a do ní nalámeme bílou čokoládu.

Bílá čokoláda
i (Zdroj: Depositphotos)
Ve smetaně rozpustíme bílou čokoládu

Pomalu rozpouštíme na plotně, není potřeba šlehat ve vodní lázni, pokud máme sklokeramickou desku, rozpouštíme ale na velmi nízkém teplotním stupni. U jiných spotřebičů použijte vodní lázeň.

Smetana
i (Zdroj: Depositphotos)
Druhou smetanu ušleháme a smícháme s jahodovou směsí

Rozpuštěnou čokoládu se smetanou smícháme s 5 g želatiny, kterou jsme rozpustili ve 2 lžících vody. 

Želatina
i (Zdroj: Depositphotos)
Želatinu přidáme částečně do pěny i do jahodové směsi

Dále ušleháme druhý kelímek smetany, tuto šlehačku pak použijeme na výrobu pěny.

Čokoládovou pěnu nalijeme na vrstvu sušenek. Dáme na 20 minut vychladit do lednice.

Korpus
i (Zdroj: Depositphotos)
Na sušenkový korpus nalijeme vrstvu čokoládové pěny

Jahody se šlehačkou - jahody nakrájíme na kousky, přidáme 50 g cukru a svaříme. 2 lžíce vody smícháme s 5 g želatiny, rozpustíme, vlijeme do jahodové hmoty. Ušleháme poslední kelímek smetany a smícháme s jahodovou hmotou. Vše pak nalijeme na zatuhlou čokoládovou pěnu. Jahodová hmota musí být lehce vychladlá, aby se v ní šlehačka nesrazila. 

Jahody
i (Zdroj: Depositphotos)
Jahody svaříme s cukrem

Dort dáme na 2 hodiny do lednice, aby důkladně ztuhl. Povrch dortu můžeme ozdobit několika plátky jahod. Pak již můžeme podávat.

Publikováno: 26. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová