reklama

Oslaďte si letní dny nepečeným dortem s jahodami a čokoládovou pěnou

Receptů na nepečené dorty jsou veletucty. Každý z nás máme nějaký ten oblíbený, který připravujeme vždy, když je k tomu vhodná příležitost. Zkuste rozšířit svou sbírku sladkých dezertů o tento úžasný nepečený dort s jahodami a čokoládovou pěnou, který se rozplývá na jazyku a potěší i toho největšího gurmána.

Nepečený dort s jahodami a čokoládovou pěnou (Zdroj: Depositphotos)

Nepečený dort s jahodami a čokoládovou pěnou

Příprava tohoto velmi chutného nepečeného dortu je navíc jednoduchá, a pokud čekáte odpoledne návštěvu, stihnete ho ráno připravit a podávat ke kávě. Čerstvé jahody dodají tomuto lehkému, ale velmi chutnému dortu příjemné aroma. 

Jahody v košíku
Začátek léta je ve znamení zralých jahod a výroby dezertů z nich (Zdroj: Depositphotos)

Suroviny:

  • balení světlých sušenek (asi 250 g)
  • 250 g jahod
  • 50 g cukru
  • 2 tabulky bílé čokolády
  • 80 g másla
  • 3x šlehačka
  • 2x 5 g želatiny

Postup:

Tento dort se skládá ze tří vrstev - sušenkové, čokoládové a jahodovo-šlehačkové.

Korpus - Sušenky rozdrobíme na prášek (mixérem nebo je rozdrtíme válečkem na nudle) a smícháme v misce s máslem do pevné hmoty. Hmotu napěchujeme do dortové formy a povrch uhladíme lžící.

Sušenky
Sušenky rozmělníme a smícháme s máslem (Zdroj: Depositphotos)

Čokoládová pěna - do kastrůlku nalijeme 1 kelímek smetany 31 % a do ní nalámeme bílou čokoládu.

Bílá čokoláda
Ve smetaně rozpustíme bílou čokoládu (Zdroj: Depositphotos)

Pomalu rozpouštíme na plotně, není potřeba šlehat ve vodní lázni, pokud máme sklokeramickou desku, rozpouštíme ale na velmi nízkém teplotním stupni. U jiných spotřebičů použijte vodní lázeň.

Smetana
Druhou smetanu ušleháme a smícháme s jahodovou směsí (Zdroj: Depositphotos)

Rozpuštěnou čokoládu se smetanou smícháme s 5 g želatiny, kterou jsme rozpustili ve 2 lžících vody. 

Želatina
Želatinu přidáme částečně do pěny i do jahodové směsi (Zdroj: Depositphotos)

Dále ušleháme druhý kelímek smetany, tuto šlehačku pak použijeme na výrobu pěny.

Čokoládovou pěnu nalijeme na vrstvu sušenek. Dáme na 20 minut vychladit do lednice.

Korpus
Na sušenkový korpus nalijeme vrstvu čokoládové pěny (Zdroj: Depositphotos)

Jahody se šlehačkou - jahody nakrájíme na kousky, přidáme 50 g cukru a svaříme. 2 lžíce vody smícháme s 5 g želatiny, rozpustíme, vlijeme do jahodové hmoty. Ušleháme poslední kelímek smetany a smícháme s jahodovou hmotou. Vše pak nalijeme na zatuhlou čokoládovou pěnu. Jahodová hmota musí být lehce vychladlá, aby se v ní šlehačka nesrazila. 

Jahody
Jahody svaříme s cukrem (Zdroj: Depositphotos)

Dort dáme na 2 hodiny do lednice, aby důkladně ztuhl. Povrch dortu můžeme ozdobit několika plátky jahod. Pak již můžeme podávat.

Publikováno: 26. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová