Receptů na nepečené dorty jsou veletucty. Každý z nás máme nějaký ten oblíbený, který připravujeme vždy, když je k tomu vhodná příležitost. Zkuste rozšířit svou sbírku sladkých dezertů o tento úžasný nepečený dort s jahodami a čokoládovou pěnou, který se rozplývá na jazyku a potěší i toho největšího gurmána.
Nepečený dort s jahodami a čokoládovou pěnou
Příprava tohoto velmi chutného nepečeného dortu je navíc jednoduchá, a pokud čekáte odpoledne návštěvu, stihnete ho ráno připravit a podávat ke kávě. Čerstvé jahody dodají tomuto lehkému, ale velmi chutnému dortu příjemné aroma.
Suroviny:
- balení světlých sušenek (asi 250 g)
- 250 g jahod
- 50 g cukru
- 2 tabulky bílé čokolády
- 80 g másla
- 3x šlehačka
- 2x 5 g želatiny
Postup:
Tento dort se skládá ze tří vrstev - sušenkové, čokoládové a jahodovo-šlehačkové.
Korpus - Sušenky rozdrobíme na prášek (mixérem nebo je rozdrtíme válečkem na nudle) a smícháme v misce s máslem do pevné hmoty. Hmotu napěchujeme do dortové formy a povrch uhladíme lžící.
Čokoládová pěna - do kastrůlku nalijeme 1 kelímek smetany 31 % a do ní nalámeme bílou čokoládu.
Pomalu rozpouštíme na plotně, není potřeba šlehat ve vodní lázni, pokud máme sklokeramickou desku, rozpouštíme ale na velmi nízkém teplotním stupni. U jiných spotřebičů použijte vodní lázeň.
Rozpuštěnou čokoládu se smetanou smícháme s 5 g želatiny, kterou jsme rozpustili ve 2 lžících vody.
Dále ušleháme druhý kelímek smetany, tuto šlehačku pak použijeme na výrobu pěny.
Čokoládovou pěnu nalijeme na vrstvu sušenek. Dáme na 20 minut vychladit do lednice.
Jahody se šlehačkou - jahody nakrájíme na kousky, přidáme 50 g cukru a svaříme. 2 lžíce vody smícháme s 5 g želatiny, rozpustíme, vlijeme do jahodové hmoty. Ušleháme poslední kelímek smetany a smícháme s jahodovou hmotou. Vše pak nalijeme na zatuhlou čokoládovou pěnu. Jahodová hmota musí být lehce vychladlá, aby se v ní šlehačka nesrazila.
Dort dáme na 2 hodiny do lednice, aby důkladně ztuhl. Povrch dortu můžeme ozdobit několika plátky jahod. Pak již můžeme podávat.
Publikováno: 26. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová