Zbytky v kuchyni vznikají zcela přirozeně. Zpracování potravin doprovází i spousta odpadu, která končí v popelnici. Ne vždy je to však nutné. V koši často končí i to, co by ještě šlo dále nějakým způsobem zpracovat. Mimo to pak ve smetí končí i velká spousta neupotřebeného jídla, které by bylo možné nějakým způsobem recyklovat, a to je velká škoda. Pakliže to chcete změnit, hledáte inspiraci, případně byste rádi žili více ekologicky a ekonomicky úsporně, máme tu pro vás tipy, jak chytře využít zbytky z kuchyně.

Zbytky v kuchyni vzniklé přípravou pokrmů
Zbytky v kuchyni nejvíce vznikají při vaření. Jde obvykle o různé odřezky a slupky, listy a natě. Tento odpad většina domácností bez velkého přemýšlení vyhazuje, není to však nutné. Když zbytky zeleniny (skrojky a slupky) uskladníte do sáčku na zip a zamrazíte, můžete je potom použít k výrobě kvalitního zeleninového vývaru. Stačí jen, když nashromáždíte větší množství slupek. Ty pak můžete použít do omáček, rizota, k podlévání masa i do polévek.
Ze slupek mrkve, celeru a petržele si můžete také poměrně snadno vyrobit domácí vegetu. Stačí, když slupky dobře omyjete, nakrájíte na drobné kousky a usušíte je v troubě nebo v sušičce potravin.

A co se zbytky ovoce?
- Slupky z ovoce (jablek a hrušek) můžete také usušit a dále použít pro výrobu domácího čaje. Tento čaj můžete ještě vylepšit kůrou z chemicky neošetřených pomerančů a citronů. Zbylé slupky chemicky neošetřených citrusů doporučujeme usušit. Sušené slupky pak můžete rozdrtit a použít k pečení. Nebo je můžete po důkladném omytí nastrouhat do skleničky, prosypat cukrem a dát uzavřené do ledničky. Zde vydrží dlouhou dobu. Přidáváte do těsta při pečení.
- Čerstvé slupky citrusů jsou skvělými pomocníky při úklidu domácnosti. Snadno s nimi například vyčistíte dřevěná prkénka na krájení. Doporučujeme je také dát je do lednice, kde pohltí nepříjemné pachy a lednička bude vonět svěží vůní citrónu. Spolu se zapíchnutým hřebíčkem jsou kvalitními odpuzovači hmyzu.
- Banánové slupky můžete přidat do kompostu nebo ke kořenům rostlin jako prevenci proti mšicím. Když je přidáte do vody na zalévání květin a necháte ji alespoň den odstát, rostliny dostanou kromě vláhy i velké množství živin.


Velkou škodou je i vyhazování bramborových slupek
Víte, že nejlepší brambůrky jsou právě z bramborových slupek? Slupky musí být samozřejmě dobře umyté. Bramborové lupínky vyrobíte tak, že slupky rozložíte na plech se silikonem nebo pečícím papírem, promícháte je s trochou rostlinného oleje, osolíte, případně okořeníte a upečete v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 minut.

Zbytky pečiva
V domácnosti také často zůstávají zbytky chleba a jiných druhů pečiva. Pokud rodiny nemají slepice nebo prasata, často pečivo vyhazují. I staré pečivo je však ještě možné dále zpracovat a nemáme na mysli jen to, že z něj vyrobíte strouhanku. Existuje celkem dost dalších receptů, v nichž můžete staré pečivo zpracovat. Jako příklad zmíníme třeba topinky, chleba ve vajíčku, chlebovou polévku, zapečené rohlíky, houskové knedlíky, nádivky, žemlovku nebo chlebové placky. Starý chleba můžete také v troubě upéct a vyrobit z něho křupavé krutonky do polévky nebo salátu. Když je dochutíte česnekem, chilli nebo sýrem, můžete je mlsat místo lupínků.

Skořápky z vajíček
V každé domácnosti se v průběhu měsíce spotřebuje i poměrně velký počet vajec. Kolik z vás při vaření skořápky zcela automaticky vyhodí do koše? Možná byste měli zvážit, zda tuto skutečnost nezměnit. Umyté a nadrcené skořápky zavázané do látkového sáčku vám mohou pomoci v pračce vybělit prádlo. Na zahrádce je můžete použít proti slimákům. Když je nasypete na dno díry při sázení rajčat, můžete se těšit na pěknou úrodu.

Lógr z kávy
Lógr z kávy je také škoda vyhodit. Použít ho můžete jako hnojivo pro pokojové rostliny. Dále se lógr osvědčil i při řešení celulitidy. Spolu s medem a citronovou šťávou jde o skvělý peeling, který můžete aplikovat na obličej i na tělo. Jde o skvělý pohlcovač pachu.

Co s použitými pytlíky od čaje
Vedle lógru rozhodně nevyhazujte ani použité sáčky od čaje. Použité sáčky od čaje vám pomůžou s otoky očí. Čaj zklidňuje ekzémy, akné i kontaktní dermatitidu. Hodit sáček můžete i do vany, kde vám pomůže zlepšit tonus pokožky. Zklidní kůži i po opalování. Vychlazený čajový pytlík můžete použít na místo po štípnutí hmyzem. Obsah pytlíku můžete přidat do půdy ke květinám. Čaj květiny vyživí i dezinfikuje zeminu.

Jak si poradit se zbytky příloh
Velmi často se stává, že se při vaření neodhadne potřebné množství příloh a ony pak zbydou. Nevyhazujte je. Z přebytků můžete připravit třeba chutnou večeři.
- Ze zbytků brambor se dají připravit například škubánky, bramborové knedlíky, bramborové placky nebo třeba noky.
- Z přebytku rýže pak můžete uvařit rizoto, rýžové placky, nádivku do paprik.
- Zbytky těstovin je velmi snadné upravit do podoby těstovinového salátu. Děti těstoviny milují třeba i s mletým mákem a rozpuštěným máslem.

Publikováno: 10. 2. 2020, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová